Tips

Så väljer du rätt VPN för att surfa säkrare

VPN-tjänster skyddar din integritet och hindrar obehöriga från att se information som skickas från din dator eller mobiltelefon. Här tipsar vi om hur du väljer rätt VPN-tjänst för dina behov och kan surfa säkrare på internet.

  • Stark kryptering, hög hastighet och fri bandbredd är viktigt
  • Tänk på att välja en VPN-tjänst som inte DNS-läcker
  • VPN-tjänster skyddar dig mot piratjägare om du laddar ner film
  • Det är inte alla VPN-tjänster som kan kringgå regionlåset på Netflix
  • Var uppmärksam på tjänster som sparar loggar – de kan röja din identitet
  • Om du är händig kan du använda en Raspberry Pi som VPN-gateway i hemmet

Vad ska jag tänka på om VPN-tjänster?

Här tipsar vi om nio saker du absolut måste ha koll på innan du väljer en VPN-tjänst. Vi har märkt ut de viktigaste punkterna som är ett måste för din säkerhet. De andra är inte nödvändiga men är bra för en generellt bättre upplevelse.

1. Stark kryptering

Det är viktigt att VPN-tjänsten använder en stark kryptering så att ingen kan ta sig förbi säkerheten och komma åt information. Vanligast idag är att tjänsterna använder AES-256 som anses vara bland det säkraste på marknaden idag. Enligt tjänsten OVPN är det samma typ som USA:s militär använder för att kryptera och säkra sina dokument.

Tänk på: Ingen kryptering är stark om den inte fungerar. Använd bara VPN-tjänster som har killswitch-funktion i sina applikationer. Då stoppas internet direkt om VPN-tjänsten inte fungerar och din IP blir inte röjd.


2. VPN-tjänster med DNS-läckor röjer din identitet

openvpn-skyddad-bekraftelse-ovpnDet är mycket viktigt att VPN-tjänsterna inte har DNS-läckor. Om så är fallet ger de en falsk känsla av säkerhet när du är ansluten via VPN eftersom din IP-adress ändå röjs i det tysta. Alla respektabla tjänster har verktyg, antingen inloggad på ditt konto i webbläsaren eller i VPN-applikationen, som visar VPN-status samt eventuellt DNS- och WebRTC-läckage.

Tänk på: Om du inte litar på VPN-tjänsternas egna verktyg för att visa DNS-läckor så kan du använda erkända DNS leak test. Du måste också stänga av WebRTC i webbläsaren för fullt skydd.


3. Ingen loggning

Det är av största vikt att VPN-tjänsten du väljer inte sparar loggar. En logg kan vara en textfil som lagrar IP-adresser, tidpunkter och liknande. Om sådan finns är risken att myndigheter och piratjägare försöker begära åtkomst till loggfilen via domstol. När det sker försvinner hela poängen med VPN-tjänsten och du avslöjas som kund.

Tänk på: Tänkt på att betalningar med Paypal, VISA, Mastercard och liknande alltid lämnar spår efter sig. Om du vill vara helt anonym – välj VPN-tjänster som godkänner kontant betalning via brev.


4. Internethastigheten

Kolla vilka VPN-tjänster som har de högsta hastigheterna om du använder fiber. Det är allt vanligare med höghastighetsfiber på 100Mbits och högre i våra hem. Det ökar pressen på VPN-tjänsterna som måste hänga med och öka sin bandbredd för att inte slöa ner användarnas internet – och det är inte alla som hänger med i svängarna. Har du fortfarande ADSL eller VDSL blir en långsam VPN inte lika påtaglig.

Tänk på: Du är aldrig garanterad att nå din maximala internethastighet med en VPN-tjänst. Har du en fiberanslutning på 250Mbits kan du räkna med 100-150Mbits hos många tjänster.


5. Inget tak på bandbredden

Undvik alla VPN-tjänster som sätter ett tak på hur mycket bandbredd du får använda. De är få till antalet, men de finns där ute så håll ögonen öppna och välj bara tjänster med fri bandbredd. Det gäller speciellt dig som tänker ladda ner stora filer och har höghastighetsfiber i hemmet.


6. Stöd för flera enheter & plattformar

Har du mer än en dator och mobiltelefon i hemmet? Se till att välja en VPN-tjänst som kan användas på flera enheter samtidigt, gärna fyra eller fler. Då kan du skydda dig på mer än bara datorn och får ett bättre, mer komplett skydd när du surfar. Har du en router som stöder VPN-tjänster är det istället praktiskt att lägga in den där, så skyddas alla prylar i ditt hemnätverk.


7. Svenska servrar

ovpn-servrar-stockholm

Välj bara VPN-tjänster med svenska servrar. Det ger dig bäst hastighet, lägst åtkomsttider (så kallad latency) och FRA kan inte spana på din trafik eftersom den inte passerar Sveriges gränser. Du kan alltid ansluta till utländska servrar också om du vill så klart, men med svenska är chansen högre att du exempelvis får bättre pingtider när du spelar och dylikt.


8. Support hos VPN-tjänsten

Ibland går det bara fel och du hittar ingen lösning. Då är det bra om VPN-tjänsten har en support med tekniker som kan hjälpa dig. Enklast är med tjänster som har support här i Sverige, vilket exempelvis OVPN har.

Tänk på: Kontakten med support kan vara ett sätt att röja din identitet. Använd aldrig ditt namn, e-postadress eller telefonnummer i din kontakt, och skicka bara anonymiserade loggar från din VPN-applikation.


9. Kan användas med Netflix – kringgå geoblockering

Det är inte alla VPN-tjänster som kan användas för att öka utbudet hos Netflix. Filmtjänsten har notoriskt blockerat VPN-anslutningar för att hindra åtkomst till regionlåst material, så kallad geoblockering, exempelvis vill du kanske se det amerikanska utbudet här i Sverige. Vill du ta dig förbi regionlåsningen måste du välja en VPN-tjänst som fortfarande klarar detta med Netflix.


Tre svenska VPN-tjänster att prova

Dags att prova en VPN-tjänst och se vad den går för? Här kan vi tipsa om tre svenska tjänster som är värda att titta närmare på.

OVPN är snabb och har utmärkt support

ovpn-logo-300x100px

OVPN är vår favorit med snabba anslutningar, många VPN-servrar i flera länder och utmärkt support. Krypteringen är stark och tjänsten använder en killswitch som hindrar din IP från att röjas om anslutningen går ner. OVPN fungerar med bland annat Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

Läs mer och prova OVPN här


Mullvad accepterar betalning med bitcoin

mullvad-vpn-logo-300x100

Mullvad sparar aldrig några aktivitetsloggar och acceptera flera anonyma betalningsmetoder. Bland annat kan du använda bitcoin och kontanter om du inte vill avslöja något om dig själv. Du behöver inte avslöja e-postadress eller något annat. Bara använd kontonumret du får och anslut helt skyddat.

Läs mer och prova Mullvad här


Anonine loggar inget och har många servrar

anonine-vpn-logo300x100

Anonine har ett brett nätverk av VPN-servrar i många länder, hög upptid och fungerar på de flesta plattformar. Du får fri bandbredd, de sparar inga loggar och har guider så att du snabbt kommer igång. Anonine är krångelfritt – bara registrera ditt konto och följ instruktionerna för att komma igång på minuter.

Läs mer och prova Anonine här

 

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button