Tips

Gratis teman till WordPress – därför ska du inte använda dem

Det finns många snygga teman till WordPress som är helt gratis. De kan till och med vara riktigt funktionella. Men de döljer en mörk baksida som kan bli mycket kostsam i längden. Här förklarar vi varför du aldrig ska använda ett gratis-tema på din webbsajt.

Gratis WordPress-teman saknar ofta support

 • Gratis-teman saknar oftast supportforum – du får ingen hjälp
 • Du får ofta hjälp med problem som premium-användare
 • Rapportera buggar till utvecklaren via supportforum

Underskatta inte snabb och kompetent support från utvecklaren. Vi har vid flera tillfällen hamnat i en knepig situation som inte kunnat lösas utan hjälp från utvecklaren av ett tema som vi har på våran blogg.
Teman som har en separat supportsida (ofta ett forum) gör att du kan få hjälp med ändringar i temat så att du kan ge dina besökare den upplevelse du själv väljer. Och dessutom kan du rapportera buggar och problem som behöver buggfixas med en uppdatering.
Gratis WordPress-teman saknar oftast bra support. När Google Search Console helt plötsligt börjar rapportera mängder med 404-fel och du misstänker ett fel i temat, då är det betryggande att ha en support som kan guida dig rätt för en snabb lösning.
Tänk bara på att många utvecklare gärna vill att du delar med dig av en inloggning till både WordPress-installationen och FTP för att kunna hjälpa med avancerade problem. Det är en säkerhetsrisk och en förtroendefråga som du måste ta ställning till innan du lämnar ut inloggningsuppgifter. Litar du på utvecklaren?
Vårt råd: Om du vill kunna prata direkt med utvecklaren och få direkthjälp bör du välja ett tema som ger den möjligheten. Om du är en WordPress-guru som kan html, php, mysql och css på dina tio fingrar – då har du garanterat redan köpt ett tema hur som.

Begränsade funktioner gör att du ändå betalar senare

 • Du lockas med många funktioner, men får bara ett fåtal
 • Chansen är stor att du ändå betalar med tiden
 • Inbygga funktioner gör att du slipper installera tillägg i efterhand

Många gratis WordPress-teman är nerbantade varianter av premium-teman. Det betyder att du ofta lockas med mängder av funktioner för att du ska installera ett tema — bara för att direkt efteråt tvingas betala för att faktiskt kunna använda dem.
Du kanske inte tror att du behöver alla dessa funktioner som presenteras. Men efterhand som din webbsajt växer kommer du att lockas mer och mer av att kunna använda dem. Och med tiden är chansen stor att du tar fram plånboken trots allt.
Det blir en begränsning att inte kunna skapa snygga landningssidor, använda shortcodes och liknande. Varför ha ett superavancerat WordPress-tema om du ändå inte kan använda det fullt ut bara för att gratis-versionen är nerbantad?
Okej tänker du, vad om jag använder ett gratis-tema som inte har en premium-variant då?
Alla behöver inte mängder av funktioner. Gratisteman kan bli smartare med tillägg för WordPress, så du kan alltid gå den vägen om du vill. Tänk bara på att det kan tynga ner din sajt och göra den långsammare om du installerar många tillägg.
Vårt råd: Om du laddar ner en nerbantad version av ett premium-tema kan du lika gärna betala direkt. Du kommer sannolikt göra det förr eller senare, så varför inte ta del av alla premium-funktioner direkt? Det kommer dina besökare att tacka dig för, men kanske inte plånboken.

Din webbsajt kommer att lika tusentals andra

 • Utan en unik design blir din webbsajt bara en i mängden på internet
 • Premium-teman har större möjligheter att ändra utseendet som du vill
 • Skapa en landningssida som matchar innehållet på din webbsajt

Sannolikheten är stor att din webbsajt kommer att lika tusentals och åter tusentals andra sajter när du använder ett gratis WordPress-tema. Det finns två anledningar till det (och är inte nödvändigtvis en negativt beroende på vad syftet med din webbsajt är).
Det första är att många dras till gratis teman för att de inte vill betala hundralappar för ett premium-tema. Och det betyder att väldigt många sajter får exakt samma utseende som din. Du får ingen unik profil på nätet och blir därmed svårare att urskilja från de tusentals andra som liknar din sajt.
För det andra saknas ofta möjligheten att skapa en unik landningssida som hjälper dig att driva besökarna vidare till rätt sidor på din blogg. Bra premium-teman har mängder av inställningar och funktioner som gör att din sajt kan få exakt det utseende som du vill ha.
Vårt råd: Välj ett premium-tema som kan skapa snygga landningssidor för dina besökare. Det betyder att måste använda tillägg som WPBakery Page Builder eller dylikt. De är tungdrivna för webbsajten, men du kan ställa in i princip allt du vill för att skapa exakt det du vill ha.

Bristande underhåll med få uppdateringar

 • Teman som inte uppdateras riskerar att krångla oftare
 • En bra utvecklare underhåller sitt tema regelbundet
 • Utan buggfixar får du snabbt problem med ditt WordPress-tema

Det är viktigt att du väljer ett tema som uppdateras regelbundet. Anledningarna till det är flera.
Inget tema är helt fritt från buggar och sårbarheter. I takt med att de upptäcks av utvecklaren eller användarna måste uppdateringar släppas som fixar dem.
När WordPress uppdateras med större versioner finns en liten risk att ditt tema inte fungerar korrekt. Interna ändringar i plattformen kan kräva att ditt tema uppdateras för att fungera korrekt, och om inte utvecklaren gör det tvingas du byta tema.
Större utvecklare med flera premium-teman på marknaden håller ett bra öga på hur WordPress utvecklas. Ofta släpper du snabba fixar när problem hittas och måste något ändras inför en stor WordPress-uppdateringen fixas detta god tid.
Välj ett premium-tema med en regelbunden uppdateringshistorik. Det finns dyra teman som inte uppdaterats på ett helt år, och dessa ska du givetvis undvika; precis som med gratis-teman.
Vårt råd: Ingen utvecklare är perfekt och alla teman uppdateras inte regelbundet. Oavsett om du väljer ett gratis- eller premium-tema bör du kontrollera uppdateringshistoriken noga. Hur ofta uppdateras temat?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button