Tips

Hur snabbt är mitt internet – så kollar du hastigheten

Tycker du att webbsajter laddar för långsamt, att nedladdningen av det där programmet känns ändlöst segt eller kanske har du uppgraderat med högre internethastighet och vill kolla om du får vad du betalar för?

Det finns många anledningar till varför man vill kolla sin internethastighet. Tacksamt nog finns flera utmärkta webbsajter och knep för att kolla exakt hur snabb internetanslutning man faktiskt har till hemmet.

Lästips: Skillnaden på WiFi 6E och WiFi 6 – här är allt som är viktigt

Innan du testar din hastighet så finns några viktiga saker att tänka på. Om du vill veta huruvida internetoperatören levererar rätt hastighet till hemmet så ska du testa hastigheten till din router i främsta skedet. Inte till dina nätverksanslutna prylar.

Anledningen är enkel. Efter routern minskar chansen att du får en korrekt mätning. Har du exempelvis en bärbar dator påverkar WiFi-signalens styrka hur snabbt internet du har.

Har du en modern router finns inbyggda mätfunktioner för att kolla hastigheten på internetanslutningen. Exakt hur du gör beror lite på tillverkare och modell. Oftast har tillverkaren en så kallad kompanjonapp med vilken du gör inställningar, och kan kolla hastigheten.

Det här ska du mäta och hålla reda på

Nedladdningshastigheten

Oftast pratar man bara om nedladdningshastigheten. Ju höger siffra här desto snabbare kan din router hämta data från internet till alla dina prylar. Det är viktigt när du vill ladda ner program, öppnar webbsajter och strömmar film på exempelvis Netflix.

Nedladdningshastigheten mäts i Mbps, eller Megabits per sekund. Den som använder xDSL får ofta mellan 8 Mbps och 60 Mbps beroende på avstånd till telestationen. Med fiber kan du få upp till 10 000 (!) Mbps i vissa fall.

Uppladdningshastigheten

Uppladdningshastigheten anger mängden data som skickas från din router och ut på internet. Det här är normalt inte lika viktigt som nedladdningshastigheten, men om du har en server hemma eller laddar upp många videor på internet så vill du ha riktigt snabb uppladdningshastighet.

Uppladdningshastigheten mäts i Mbps, eller Megabits per sekund. Den som använder xDSL får ofta betydligt sämre uppladdningshastighet jämfört med när man tankar hem något. Med fiber är det inte ovanligt med hastigheter mellan 10 Mbps och 1 000 Mbps.

Latency / Latensen

En viktig komponent i det hela är latensen, även kallat “latency”. Den anger tiden det tar för signalen att färdas från routern, till mottagaren och tillbaka igen. Det är helt enkelt fördröjningen mellan dig och internet. Ju längre siffra desto bättre är vad som gäller här.

Latensen mäts i millisekunder. Om du spelar mycket på internet är det superviktigt med en låg siffra, helst under 30-40 millisekunder. Över det så är risken att du märker vissa fördröjningar från att du gör något på tangentbordet eller datormusen, och tills något händer på skärmen.

4 sajter för att mäta internethastigheten

1. Bredbandskollen

bredbandskollen internetanslutning hastighet test 2021

Bredbandskollen är den absolut bästa sajten för normalanvändaren. Du får all data som är viktig, svenska testservrar och kan även få tips på hur du förbättrar surfhastigheten.

När du har gjort en sökning kan du välja en uppkopplingshastighet och få besked om din anslutning är bra, acceptabelt eller dåligt för pengarna du betalar.

Inställningarna är få men välkomna. Du kan välja mellan HTTP och HTTPS, ipv4 och ipv6, vilken mätserver du vill ha och vilken mätteknik du föredrar.

Läs mer och använd Bredbandskollen här.

2. Fast.com

netflix fast internetanslutning hastighet test 2021

Det här hastighetstestet tillhandahålls av filmtjänsten Netflix. Vad du mäter på Fast.com är hastigheten till och från deras filmservrar. Perfekt när du både vill veta om du har snabbt internet och om du har anslutningsproblem mot Netflix. Två flugor i en smäll helt enkelt.

På ytan är Fast.com en simplistisk sajt. Men om du klickar dig in på inställningarna kan du göra mer avancerade val, som att välja mängden parallella anslutningar och ställa in hur länge testet ska pågår.

Du kan även spara inställningarna på datorn du använder för stunden (via cookies i webbläsaren; om du rensar dessa försvinner inställningarna).

Läs mer och använd Fast.com här.

3. Speedtest

speednet internetanslutning hastighet test 2021

En populär tjänst är Speedtest. Du kan välja vilken testserver du ska testa hastigheten mot, se hur din hastighet mäter sig mot andras globalt och även skapa ett konto för att spara inställningar. Om du vill finns knappar för att exportera dina testresultatet samt att det är enkelt att dela dem på sociala medier eller mejl.

Nackdelen med Speedtest är att du får dras med mängder av annonser. Hela fem stycken fick vi när vi testade tjänsten. Så klart ska Speedtest få in pengar för att kunna driva tjänsten, men både Bredbandskollen och Fast är reklamfria, vilket gör dem trevligare att använda.

Läs mer och använd Speedtest här.

4. Speedof.me

speedofme internetanslutning hastighet test 2021

Den här sajten visar inte bara hastigheten på din internetanslutning, utan indikerar också hur stabil den är. Det är en relativt snabb mätmetod som ska tas med en nypa salt, och du kan inte göra några inställningar, men det är absolut värt att testa.

Läs mer och använd Speedof.me här .

5. Google

google internetanslutning hastighet test 2021

Visste du att Google har en inbyggd mätfunktion för internethastigheten – direkt i sökmotorn till webbläsaren. Allt du behöver göra är att söka på “hastighet internet” och voila, klicka på den blå knappen “KÖR HASTIGHETSTESTET”.

FAQ – viktigt att tänka på om att mäta hastigheten på internetanslutningen

Hur ofta ska jag kolla internetanslutningens hastighet?

Så ofta du vill. Det kostar inget och det är bra att ha regelbunden koll på vilka hastigheter du får mot internet.

Varför varierar mina testresultat?

Det kan skilja stort från gång till gång på grund av många anledningar. Det kan vara att testservern har hög belastning eller att någon på ditt hemnätverk använder internet.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button