Tips

Creative Super X-Fi – allt du måste veta

Creative Super X-Fi är en mix av hårdvara och mjukvara som gör att dina stereohörlurar får samma öppna känsla som traditionella högtalare. Åtminstone är det vad Creative hoppas kunna åstakomma.

Vad är Creative Super X-Fi?

Creative Super X-Fi är en teknik för att lura dina öron så att ljudet i dina stereohörlurar får samma öppna dynamik och känsla som högtalare. För att åstadkomma detta används en liten hörlursförstärkare och smarta algoritmer som optimerar ljudet.

Super X-Fi har funnits en tid på marknaden, under CES 2020 presenterade Creative helt nya Super X-Fi Gen2 med kraftigt förbättrad teknologi.

Creative Super X-Fi Gen2 är resultatet av insamlad användardata som företaget använt till att identifiera var förbättringar behövs. Det betyder högre detaljnivå i ljudet, bättre riktade ljudkanaler och förbättrad tydlighet för sångröster.

Även basen har blivit bättre enligt Creative.

Hur fungerar Creative Super X-Fi?

creative sxfi amp holographic sound

Creative Super X-Fi använder en liten hörlursförstärkare som kallas Super X-Fi Headphone Amp, eller kort Creative SXFI AMP.

Förstärkaren använder en krets som heter Super X-FI ULTRADSP som är en så kallad signalprocessor. Den behandlar ljudet för att skapa den öppna känsla som Creative vill erbjuda.

I det stora hela skickas ljudet från uppspelningskällan till hörlursförstärkaren, vars speciella DSP-krets optimerar ljudet, och skickar ljudsignalen vidare till hörlurarna och dina öron.

Svårare än så är det inte.

Fungerar Creative Super X-Fi verkligen?

Det låter lite för bra för att vara sant. Någon liten teknisk pryl som magiskt gör dina hörlurar lika öppna i ljudet som högtalare.

De som har provat Creative Super X-Fi säger att det fungerar förvånansvärt bra. Pcworld.com skriver i sin recension att de efter några veckors användande tror Creative är något på spåren.

Phandroid.com skriver i sin recension att tekniken visserligen är imponerande och innovativ, men att den är långt ifrån perfekt. Stora mängder eko-effekt gav en öppnare känsla, men också ett onaturligt ljud.

”[…] it felt like the sound came from the external speakers around us, which was rather perplexing. Once you’ve had this listening experience, it’s really hard to go back.”

makeuseof.com

Och Headphones Addict säger att skillnaden är överväldigande med Creative Super X-Fi. Enligt recensenten skapade tekniken verkligen ett 3D-ljud i vanliga sterohörlurar, men precis som Phandroid noterade sajten ett onaturligt eko.

Vad behövs för Creative Super X-Fi?

Creative SXFI Air C
Creative SXFI Air C

Om du vill använda dina vanliga hörlurar så behöver hörlursförstärkaren SXFI AMP. Alltså delen som placeras mellan uppspelningskällan och hörlurarna som skapar ljudmagin.

Creative har även en serie produkter med SXFI AMP-delen inbyggd. Bland annat gamingorienterade hörlurarna SXFI AIR C som ansluts trådbundet med USB till PC, macOS, PS4 och Nintendo Switch.

Är du mer intresserad av filmer finns SXFI THEATER med både Bluetooth och USB-anslutning.

Creative SXFI CARRIER är en soundbar med både Dolby Atmos-stöd och Super X-Fi-tekniken. Modellen är minimalistisk i sitt utförande med en längd på bara 880 millimeter. Till själva huvudenheten medföljer en trådlös subwoofer.

Fungerar Creative Super X-Fi med allt ljud?

Rent tekniskt så ja, Super X-Fi fungerar med allt du spelar. Det betyder dock inte att tekniken är optimerad för alla typer av filmer, musik och spel. Långt ifrån.

Tekniken är bättre lämpad för musik och film än exempelvis FPS-spel. Det gäller att prova sig fram och se vad som passar just dina öron bäst.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button