Prylar

NanoPC-T4 – perfekt enkortsdator för ditt mediacenter (4K/HDR)

NanoPC-T4 är en liten enkretsdator som utmanar Raspberry Pi med bättre prestanda och stöd för videouppspelning av 4K/HDR.

  • Perfekt enkortsdator för dig som vill göra ett mediacenter
  • Ingen optisk utgång – bara högupplöst ljud via HDMI
  • Stöd för Android och Ubuntu
  • PCIe M.2 2280-plats för supersnabbt lagringsutrymme
  • Köp NanoPC-T4 från Friendlyarm på den officiella produktsidan

Det finns en hel uppsjö med enkretsdatorer, eller bara minidatorer som de även kallas ibland. Mest populära är Raspberry Pi-serien som fått ett enormt följe på marknaden, både bland hobbyanvändare och utvecklare. Konkurrenterna till Raspberry Pi är många, men de är inte i närheten av att vara lika populära.

Stöd för 4K/HDR på YouTube.

NanoPC-T4 är en ny enkretsdator som vill konkurrera på marknaden. Det är en mycket kapabel modell som baseras på en Rockchip-processor, snabb grafikkrets ur Mali-serien, 16 GB eMMC och 4 GB RAM-minne. Inget som egentligen står ut från många andra varianter och modeller, men tillräcklig för att göra vilken hemmabioentusiast som helst intresserad.

  • Rockchip RK3399 med fyra kärnor (2 x 2.0 GHz & 2 x 1.5 GHz)
  • Mali-T864 med stöd för OpenGL ES 3.1, OpenVG 1.1, OpenCL, DX11 och AFBC
  • VPU med stöd för VP9, H.265, H.264, 10-bitarsavkodning, 4K med 60 fps

Det stora dragplåstret med NanoPC-T4 är nämligen att den stöder uppspelning av videor i 4K-upplösning med HDR. Den klarar både H.265 och H.264, vilket är ett absolut måste för den som exempelvis laddar ner högupplöst film. Dessutom stöds Googles VP9-format vilket betyder hårdvaruaccelerering av YouTube-videor i 4K-upplösning.
nanopc-t4-front-besk

NanoPC-T4 stöder PCIe M.2 & WiFi 802.11ac

Bildskärmen ansluts via HDMI 2.0a som stöder upp till 4K/60Hz med HDCP 2.2. Det finns även en DisplayPort-utgång via USB-C för den som behöver det. Avancerade användare kan även nyttja ett inbyggt eDP-gränssnitt för anslutning av exempelvis en LCD-skärm.
Nätverksanslutning får du via WiFi med 802.11ac alternativt gigabit ethernet-kabel. Det finns även inbyggt stöd för Bluetooth 4.1. Andra anslutningar på NanoPC-T4 är en vanlig hörlurskontakt för 3.5mm-kontakt, USB 2.0-portar, USB 3.0-port samt USB-C.

  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.1, USB 2.0/3.0/Typ-C
  • PCIe x4 M.2 2280 för lagring av filer, stöder PCIe 2.1 för upp till 2 GB/s
  • Minneskortsläsare för microSD-kort

Inbyggt på kretskortet sitter en modulplats för PCIe M.2 2208 om det inbyggd lagringsutrymmet på 16 GB inte skulle räcka till. PCIe M.2-platsen använder PCIe 2.1-standarden med fyra banor, vilket ger hastigheter på upp till 2 GB/s, betydligt snabbare än traditionella SATA-hårddiskar.

Stöd för Android och Ubuntu.

Eftersom processorn har brett stöd inom Linux-världen är NanoPC-T4 ett bra val för dig som inte vill bli låst till en eller få operativsystem. Officiellt stöds Android 7.1 och Ubuntu, men du kan prova många fler om du vill.
Storleken på kretskortet är 100 x 64 millimeter, vikten stannar på 63 gram. Strömförsörjningen sker med 12V/2A.

Nvidia Shield TV v2
Nvidia Shield TV v2 är ett bättre val om du bara vill titta på högupplöst film.

Nvidia Shield TV kan vara ett bättre val

Funderar på att köpa en NanoPC-T4? Prislappen är cirka 129 USD vilket omräknat blir runt 1 400 kronor inklusive moms. Det är rejält mycket för en enkortsdator med tanke på att det inte ingår något chassi – det får du snällt skaffa till själv.
Om du är tekniskt kunnig, vill ha en högpresterande enkortsdator som klarar 4K/HDR, och är villig att betala mer än tusenlappen för det – då kan du titta närmare på NanoPC-T4. Det är en mycket kompetent maskin som kanske inte är unik på marknaden, men som gör ett riktigt bra jobb för sina kronor.
Vill du däremot bara ha en relativt liten pryl för uppspelning av högupplöst film, men inte nödvändigtvis bygga den själv? Då är Nvidia Shield TV ett bättre val för samma pengar. Den går dessutom att köpa begagnad lite då och då för några hundralappar billigare. Ett superfint val som mediacenter då den klarar i princip alla format.

  • NanoPC-T4 är kraftfullare, men också dyrare än Raspberry Pi-serien
  • Perfekt om du vill bygga ett eget mediacenter med stöd för högupplöst video
  • Välj något billigare om du inte behöver den snabba videoavkodningen

NanoPC-T4 har kanske sin främsta konkurrent i utmärkta RockPro64 som har lika bra videoavkodning men till ett lägre pris. För bara 99 USD, eller runt 1 100 kronor får du en enkortsdator nära likvärdig, dock utan plats för PCIe M.2-kort vilket är en stor skillnad. RockPro64 har visserligen en PCIe x4-plats, men inte för M.2-kort.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button