Prylar

Fujifilm XF10 – kompaktkamera med tunn design & fast optik

Fujifilm XF10 är en minimalistisk kompaktkamera i premiumsegmentet. Kameran är en lättviktare med tunn profil, stor sensor och relativt snabb, fast optik. Modellen känns inte som någon direkt efterföljare till populära X70, utan kompletterar snarare den befintliga uppställningen från Fujifilm.


Modellen har en fast optik som motsvarar vidvinkel på 28 millimeter och bländaren f/2.8. Innanför objektivet sitter en stor kamerasensor i formatet APS-C med upplösningen 24 megapixel. Det finns stöd för videoinspelning i 4K-uppslösning, men bara med 15 bilder per sekund.
På baksidan sitter en pekskärm med tillhörande fysisk joystick för att ändra vilken fokuspunkt som används. Vikten har kapats från X70, från 340 gram till bara 280 gram. Det saknas en rad avancerade funktioner som Fujifilm kapat för att spara på storlek, vikt och kostnad – bland annat blixtsko, bländarring och svängmekanism för skärmen.

Om du använder Instagram kanske du uppskattar det nya bildläget ”Square Mode” som fotograferar med ett bildförhållande på 1:1 – alltså helt fyrkantiga bilder. Bilderna kan du sedan skicka till din mobiltelefon via Bluetooth-anslutning eller WiFi, och en speciell app för Android eller iOS.
Fotografierna kan berikas med någon av de 11 filmsimulationer eller 19 avancerade filter som finns inbyggda i Fujifilm XF10. Fujifilm lyfter fram två nya filter – Rich & Fine och Monochrome [NIR] – som unika för XF10. Åtminstone idag. Fujifilm brukar uppdatera sina äldre kameror med nya funktioner och filter i takt med att de senaste modellerna får dem.
Cirkapriset är 4 995 kronor och lansering sker under augusti 2018.

Viktigaste funktionerna och specifikationerna

  • Kamerasensor av typen APS-C CMOS utan lågpassfilter
  • Sensorn har upplösningen 24,2 megapixel
  • Fast optik som motsvarar 28 millimeter med bländaren f/2.8
  • ISO från 200 till 12 800, och som kan utökas till 51 200
  • Videoinspelning i 4K-upplösning med 15 bilder per sekund
  • Videoinspelning i full-HD med 60 bilder per sekund
  • Höghastighetsvideo i HD-upplösning i upp till 4x
  • Seriebildstagning med 6 bilder per sekund, eller sekvenstagning i 4K med 15 bilder per sekund
  • Överföring till mobil enhet med Bluetooth eller WiFi

Tillbehören som fungerar med Fujifilm XF10

  • Blixtarna EF-X500, EF-X20, EF-20 och EF42
  • Fjärrutlösaren RR-90
  • Batteriet NP-95

fujifilm-xf10-4

Tänk på detta innan du köper en Fujifilm XF10

Fujifilm vill gärna marknadsföra XF10 som en direkt efterföljare till X70, men den nya modellen är inte en uppgradering på flera punkter. Bland annat har XF10 ingen blixtsko, skärmen kan inte vinklas och det saknas avancerade kontroller för slutare och exponeringskompensation.
Det som däremot gör XF10 mer attraktiv är högre känslighet med upp till ISO 12 800 (istället för 6 400 som med X70), 4K-video och högre upplösning på kamerasensorn (24,2 megapixel istället för 16,4 megapixel). Även den interna mjukvaran har uppdaterats med nya funktioner och filter.
Videoinspelningen i 4K-upplösning kanske låter lockande, men tänk på att den är låst till maximalt 15 bilder per sekund. Det är väldigt begränsade då uppspelningen kan upplevas som ryckig och är inte bra för rörliga objekt. Även panoreringar kan bli jobbiga att kolla på om du rör kameran för snabbt.
fujifilm xf10 3

Alternativen till Fujifilm XF10

Inte helt såld på Fujifilm XF10? Om du vill ha en kompaktkamera med fast optik så finns åtminstone tre andra kameror att välja mellan, alla med utmärkt bildkvalitet. Vi har utelämnat kameror som Sony RX1R och RX1R II eftersom de är galet dyra.

Fujifilm X70

Fujifilm X70 gjorde ett stort avtryck med sin retrodesign, som hämtat inspiration från X100-serien, och många goda egenskaper. Den använder samma optik som nya XF10, har en bra kamerasensor och supersnabb autofokus. Dessutom en pekskärm som kan vinklas.
Den är kameran har – bredvid X100-serien – uppskattats av många gatufotografer som vill ha en liten, men kompetent kompaktkamera. De uppskattar charmen med fast optik, gillar den utmärkta bildkvaliteten och det lägre priset än för exempelvis X100T och X100F.

Ricoh GR II

Ricoh GR II är supertunn, superenkel och superförvirrande. Med det sistnämnda menar vi att den här modellen fortsätter att säljas till ett högt pris, trots att den halkar allt mer efter sina konkurrenter i produktsegmentet. Rent tekniskt i alla fall – bildkvaliteten är det absolut inget att klaga på.
Den här kameran har en av marknadens skarpaste, fasta objektiv till kompaktkameror. Designen är riktigt tunn och praktisk, den stora skärmen är enkel att använda och överlag är GR II en riktigt schysst kamera. Men som sagt, den är dyr och är i skrivande stund tre år gammal.

Fujifilm X100F

Fujifilm X100F är det dyraste alternativet till XF10. Egentligen passar de olika målgrupper och prislapparna skiljer sig rejält åt; men X100F är en fantastisk kompaktkamera med ruskigt bra bildkvalitet. Vi kan bara inte utelämna den, även om den kostar nära 10 000 kronor mer och saknar 4K-video.
Med sin retrodesign, utmärkta bildkvalitet och hybridsökare är X100F något riktigt önskvärt att ha med sig i resväskan. Visst, den har fast optik och är tämligen stor (speciellt med ett så kallat half-case). Men det finns så mycket att älska med den här kameran. Läs recensioner – den är värd varenda krona.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button