Prylar

BlackBerry Key2 – Snapdragon 660, 6GB RAM & Android 8.1 ”Oreo”

BlackBerry Key2 som går sin egen väg på mobilmarknaden med fysiskt tangentbord och liten skärm. Den kanadensiska tillverkaren gör ett starkt försök att särskilja sig från de andra aktörerna; frågan är om bara om Key2 är telefonen som BlackBerry behöver för att börja synas igen.

 • Mobiltelefon i mellanklassen som inte sticker ut speciellt mycket
 • Jämförelsevis högt pris bredvid exempelvis OnePlus 6
 • Betydligt mindre skärm än normalt i dagens flaggskeppsmodeller
 • Använder BlackBerrys säkerhetsmjukvara

Innan vi går in på detaljerna följer här under en summering av de viktigaste specifikationerna. BlackBerry Key2 är en mobiltelefon i mellanklassen som inte utmärker sig på något vis. Förutom faktumet att det är en BlackBerry så klart. Här är punkterna du måste veta innan du köper telefonen.

De viktigaste specifikationerna

 • 4,5-tumsskärm (IPS-LCD, 1 080 x 1 620 pixlar)
 • Snapdragon 660
 • 6 GB RAM-minne
 • Fysiskt tangentbord
 • Två bakre kameror (12 megapixel), en främre kamera (8 megapixel)
 • 64 GB respektive 128 GB largingsutrymme
 • 3 500 milliamperetimmars batteri (Quick Charge 3.0)
 • Priset är cirka 649 euro, eller 6 700 kronor

BlackBerry Key2

Skärmen

Skärmen är på 4,5 tum och är en vanlig IPS-LCD som återfinns i många andra mobiltelefoner. Upplösningen är 1 080 x 1 620 pixlar vilket är snäppet under full-HD.
Pixeltätheten är 432.7 ppi (antalet bildpunkter per tum) och ju högre siffra desto skarpare upplevs skärmen vara. BlackBerry Key2 har en högre pixeltäthet än bland annat OnePlus 6 och iPhone 8, men betydligt lägre än skärmen till Samsung Galaxy S9.

Processorn

Qualcomm Snapdragon 660 är en processor i mellanklassen som släpptes under 2017.
Inbyggd i processorn sitter grafikkretsen Adreno 512, radiomodemet Snapdragon X12 LTE och stöd för WiFi 802.11ac. Nytt i Snapdragon 660 är också bildprocessorn Spectra 160.
Snapdragon 660 är 20 procent snabbare och grafikkretsen är 30 procent snabbare än den i än föregångaren Snapdragon 653. Mycket tack vare ökade hastigheter i både processorn och grafikkretsen.

RAM-minne

6 GB RAM-minne är mer än tillräckligt för allt du kan tänkas köra på en BlackBerry Key2. Det är en fördubbling i mängd från föregångaren BlackBerry Key.
Det är oklart vilken minnestyp som används i mobiltelefonen. Eftersom processorn stöder DDR4 är det tänkbart att BlackBerry valt den standarden, men det återstår att se.

Fysiskt tangentbord

Det fysiska tangentbordet har en komplett uppsättning av typen QWERTY som på ett vanligt datortangentbord.
Enligt BlackBerry är tangentbordet omarbetat från tidigare modeller för att vara mindre halt. Avståndet mellan tangenterna har optimerats för ett mer naturligt avstånd när du skriver.
Tangenterna är också 20 procent högre vilket gör det enklare att träffa rätt när du skriver snabbt.
På tangentbordet sitter en fingeravtrycksläsare och du kan skapa upp till 52 snabbgenvägar som aktiveras med en speciell genvägsknapp. Håll nere den och en annan tangent så utför telefonen en specifik uppgift som du ställt in.
blackberry key2 black 3

Kamerorna

Det sitter två kameror på 12 megapixel vardera på telefonens baksida. På framsidan sitter en enkel kamera på 8 megapixel.
De bakre kamerorna är inte identiska utan skiljer sig lite från varandra. Den ena har en bländare på f/1.8 medan den andra har en bländare på f/2.6. Den sistnämnda har extra snabb autofokus och används med ett speciellt porträttläge för bättre porträttbilder.
Du kan spela in videoklipp i 4K-upplösning med 30 bilder per sekund med de bakre kamerorna.
Frontkameran har stöd för videoinspelning i slowmotion och panoramaläge. Frontkameran kan också spela in vanlig video i 1080p med 30 bilder per sekund.

Lagringsutrymmet

BlackBerry Key2 finns i två varianter med antingen 64 GB eller 128 GB lagringsutrymme.
Om du planerar att spela in många videoklipp i 4K-upplösning, ladda in många ljud- eller filmklipp på telefonen, eller tycker om att köra många spel – då ska du välja den större.
För de allra flesta fungerar den mindre, billigare varianten med 64 GB lagringsutrymme hur bra som helst. Det finns plats för minneskort på upp till 256 GB om du vill utöka utrymmet i efterhand.

Batteriet

Batteriet är på 3 500 milliamperetimmar (mA) och ska enligt BlackBerry hålla för en hel dags användning. Snabbladdning erhålls via Qualcomm Quick Charge 3.0.
Batteriet i Key2 går inte att byta själv. Det måste göras av en auktoriserad verkstad. Notera att Snapdragon 660-processorn har stöd för Quick Charge 4.0, men BlackBerry nöjer sig med Quick Charge 3.0 i Key2.
blackberry key2 black 2

Anslutningar

BlackBerry Key2 har stöd för Bluetooth 5.0, WiFi 802.11ac och 4G/LTE-hastigheter upp till 600 Mbps. Processorn har stöd för USB 3.1, men BlackBerry har valt att bara implementera stöd för USB 3.0 för laddningskontakten.
En trend det senaste året har varit att ta bort hörlurskontakten och bara ha stöd för trådlösa hörlurar. BlackBerry Key2 följer inte den trenden utan har en traditionell 3,5mm-kontakt för dina trådbundna hörlurar.

Mjukvaran

Android 8.1 ”Oreo” medföljer BlackBerry Key2 direkt ur lådan. BlackBerry har inte bekräftat om Android 9.0 släpps till modellen, men eftersom telefonen lanseras under juni månad 2018 vore det mycket konstigt om nya Android inte släpps som en uppdatering.
Bland apparna som medföljer Key2 finner vi säkerhetsinriktade Dtek, Locker och Power Center.
Alla tre har uppdaterats med nya funktioner och optimeringar som gör dem bättre. De nya versionerna av apparna släpps även till mobiltelefonen KeyOne.
Bland annat kan Power Center nu lära sig hur du laddar din mobiltelefon. Om du vanligtvis sätter den på laddning runt 9-tiden på kvällen, men inte gör det en kväll kommer Power Center att påminna dig; samt berätta hur mycket batteritid du har kvar.
blackberry key2 black 3

Prislappen

BlackBerry Key2 beräknas kosta från cirka 649 euro. Omräknat blir det runt 6 700 kronor inklusive moms.
Mobiltelefonen släpps på utvalda marknader och det är inte bekräftat om modellen kommer till Sverige.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button