Prylar

D-Link AX1800 – WiFi 6 på en USB-sticka

D-Link har lanserat världens första nätverkskort på en WiFi 6-sticka som ansluts till datorn via USB 3.0. Modellen heter AX1800 och precis som namnet antyder så är den maximala hastigheten 1 800 Mbps.

Att använda D-Link AX1800 är knappast raketforskning. Packa upp prylen, anslut den till en ledig USB 3.0-port på dator och se hur drivrutinerna installeras automatiskt i Windows 7 eller Windows 10.

Länktips: Linksys första WiFi 6E-router är här – AXE8400

Svårare än så är det inte. Du slipper installera ett PCIe-kort i datorn och dra antenner som ansluts med sladd. Du får så klart räkna med snäppet sämre prestanda jämfört med de större, dyrare alternativen. Å andra sidan får du en smidigare och enklare lösning.

D-Link AX1800 stöder både 2.4GHz (600 Mbps) och 5GHz (1 200 Mbps). Med MU-MIMO får du snabbare och stabilare anslutning mot routrar som har många samtidigt anslutna prylar och även OFDMA finns med i specifikationslistan.

OFDMA är en teknik som gör att din dator kan skicka många små strömmar med låg bandbredd istället för färre, större strömmar. Det betyder i praktiken att latencyn (fördröjningen) mellan datorn och routern minskar, vilket är praktiskt när du exempelvis kollar på film.

Länktips: Netgear Nighthawk RAXE500 stöder WiFi 6E och upp till 10.8Gbps

En annan viktig detalj om D-Link AX1800 är att USB-stickan stöder senaste säkerhetsstandarden WPA3.

Vad AX1800 tyvärr saknar är stöd för WiFi 6E. Det är inte helt förvånande eftersom vi i skrivande stund bara har ett extremt litet antal kompatibla routrar (som inte ens släppts på marknaden). Kanske får vi se en reviderad modell under 2021 eller 2022 som stöder WiFi 6E och högre hastigheter.

Det är oklart vad AX1800 kommer att kosta när produkten släpps senare under året.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button