Prylar

Asus släpper routrar med stöd för WiFi 802.11ax

Asus har en ny serie med routrar anpassade för det moderna, uppkopplade hushållets krav på bandbredd. Initialt är det tre modeller som släpps till den nya serien – ROG Rapture GT-AX11000, RT-AX88U och AX6100 WiFi System.

 • Avancerade routrar för maximal prestanda oavsett storlek på ditt hem
 • Analyserar nätverkstrafiken och prioriterar gamingtrafik åt dig
 • Är kompatibla med Asus meshteknik så att du kan bygga större nätverk
 • Asus säger att ROG Rapture GT-AX11000 är första triband-routern med 802.11ax

De tre modellerna är speciellt designade för olika syften och användningsområden. ROG Rapture GT-AX11000 är den största och mest kapabla modellen med en iögonfallande design. RT-AX88U har en mer avskalat utseende och är något mindre teknisk kapacitet, medan AX6100 WiFi System är speciellt gjord för att skapa meshnätverk med flera enheter.
asus-rog-rapture-gt-ax11000

Asus ROG Rapture GT-AX11000

 • Extrem prestanda och stor räckvidd
 • Kan styras med en applikation i mobilen
 • Utmärkande design med åtta antenner

Asus ROG Rapture GT-AX11000 är flaggskeppsmodellen. Den använder en unik triband-design som klarar en maximal bandbredd på extrema 11 000 Mbps. De tre banden är uppdelade så att 2.4 GHz får ett (1 148 Mbps) och 5 GHz får två separata (4 804 Mbps per band).
Du kan dela upp de två 5 GHz-banden så att all gaming går över ena och all annan nätverkstrafik går via det andra bandet. Eftersom banden är separerade minskar risken för störningar och du får maximal hastighet samtidigt som fördröjningarna hålls till ett minimum.
WiFi-nätverket använder åtta externa antenner som tillsammans täcker ett mycket stort område. Om inte det är tillräckligt kan du ansluta en eller flera AX6100 WiFi System för att utöka det trådlösa nätverket ytterligare.
Har du barn i hemmet kan du använda en app till mobiltelefonen för att styra vilket material som får passera routern. Du kan även låsa internetanslutningen till vissa tider och konton, så att du alltid har koll på vilket barn som gör vad och när.
Använder du ofta VPN-tjänster kan du lägga in dessa direkt i routern. Det finns stöd för OpenVPN som både klient och server direkt i enheten. Även IPSec, PPTP och L2TP stöds.
GT-AX11000 har en WAN-ingång för internetanslutning, fyra LAN-portar samt två USB 3.1-portar.
Läs mer om Asus ROG Rapture GT-AX11000 på den officiella produktsidan.
asus-rt-ax88u

Asus RT-AX88U

 • Hög prestanda på upp till 6 000 Mbps
 • Välkänd design från Asus tidigare modeller med fyra antenner
 • Har åtta LAN-portar

Asus RT-AX88U är mellanmodellen i serien. Routern kanske saknar de extrema specifikationer som GT-AX11000 har, men låt dig inte luras av det. Under den stilrena designen gömmer sig prestanda och funktionalitet som lär passa de absolut flesta hem.
De fyra antennerna gör att routern kan täcka en stor yta och den maximala kapaciteten i WiFi-nätverket landar på 6 000 Mbps. Modellen är en tvåbands-router med ett vardera för 2.4 GHz och 5 GHz. Stöd för beamforming gör att routern kan rikta in sig på dina WiFi-anslutna enheter för maximal bandbredd.
Precis som med GT-AX11000 så kan du utöka nätverket om du ansluter en eller flera AX6100 WiFi System till routern. Det görs helt trådlöst, förutom att AX6100 behöver anslutas till en strömadapter.
Förutom WAN-porten för internetanslutning finns hela åtta LAN-portar och två USB 3.0-portar. Det är fler LAN-portar än de flesta andra routrar, och räcker inte det kan du enkelt lägga till en switch som kompletterar. USB-portarna är lite långsammare än de på GT-AX11000, men snabba nog för exempelvis externa hårddiskar.
Asus RT-AX88U har stöd för anslutning till VPN-tjänster direkt i routern, så att alla dina internetanslutna prylar skyddas samtidigt. Har du gäster hemma kan du skapa ett gästnätverk med begränsad tillgång till andra prylar i hemmet och med längre internethastighet än dina egna.
Läs mer om Asus RT-AX88U på den officiella produktsidan.
asus-aimesh-ax6100-wifi-system

Asus AX6100 WiFi System

 • Använd med din vanliga router för att skapa ett meshnätverk
 • Hög prestanda på upp till 6 100 Mbps
 • Perfekt för dig som har flera våningar att täcka

Asus AX6100 WiFi System kompletterar din router genom att utöka det befintliga trådlösa nätverket. Räckvidden för ditt WiFi ökar så att även stora hus med flera våningar har bra täckning.
Varje enhet använder en WAN-anslutning för internetanslutning och har fyra LAN-portar för andra prylar som är trådbundna. Det finns även två USB-portar för exempelvis externa hårddiskar (ena är USB 3.0 och andra USB 3.1).
Precis som de ovanstående modellerna RT-AX88U och GT-AX11000 finns fullt stöd för VPN-tjänster, innehållsstyrning och en mängd andra lösningar. Exempelvis beamforming som koncentrerar WiFi-signalerna mot anslutna enheter i hemmet. Det ger bättre signalstyrka och högre hastigheter än routrar utan beamforming.
En viktig detalj är att AX6100 WiFi System stöder så kallad backhaul, vilket betyder att all trafik som går mellan mesh-noderna har ett separat 5 GHz-band. Det gör att prestandan mellan noderna inte minskar oavsett hur många du ansluter.
Läs mer om Asus AX6100 WiFi System på den officiella produktsidan.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button