Test: Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium
Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium den kanske den populäraste anteckningsboken som någonsin gjorts.
Gång på gång hamnar den högt på topplistorna och med all rätt, den är riktigt bra. Men HUR bra är den egentligen?
Här får du svaret på om det här är rätt för dig.
Tips: Du har väl inte missat att Leuchtturm1917 Bullet Journal Edition 2 – den nya anteckningsboken för bullet journal-fans. Nu med bättre papperskvalitet och fler funktioner.
Innehåll
10 saker du måste veta
1. 251 numrerade sidor syrafritt papper
Om du planerar att använda den här anteckningsboken med dina reservoarpennor så går det helt utmärkt. De 251 sidorna består av papper på 80 gram vilket är tillräckligt tjockt för även blötare pennor.
Pappret är syrafritt med en elfenbensaktig färg. Ytan har en matt yta som är mjuk och behaglig. Det finns ingen strävhet att prata om, men inte heller lika glättig känsla som på Rhodias papper.
2. Ghosting / genomsynlighet
En stor fördel med vilken anteckningsbok som helst är att text från ena sidan inte bör synas för mycket på den andra. Tunnare papper och hårt tryck kan ”blöda igenom” så passa att det stör när man skriver eller läser text på andra sidan.
Pappret till Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium har viss genomsynlighet, även kallt ”ghosting”.
Du kommer att se en skuggning av vad som står på andra sidan, men såvida du inte skriver med blötare och bredare spetsar på din reservoarpenna eller gelpenna – eller med en riktigt dålig markörpenna – så är det inget problem.
3. Uppslag med innehållsförteckning
Längst fram i anteckningsboken hittar du två sidor, ett helt uppslag, för en innehållsförteckning. Varje sida har två kolumner för sidhänvning och en kort beskrivning av innehållet. Inga konstigheter alltså, bara praktiskt.
4. Stor ficka för lösa papper
Längst bak finns en stor ficka för alla dina lösa papper. Om du river av papper som ändå måste sparas så har du alltid en plats att spara dem på.
Inuti fickan ligger ett blad med klistermärken. Det är tre större klistermärken för exempelvis namn, adress och telefoner. Det finns även flera smala och långa klistermärken som är en hel sidlängd.
5. Perforerade sidor
Försök inte riva ur bladen ur en Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium om du inte absolut måste. Risken är nämligen att resultatet blir riktigt dåligt med rester som hänger kvar närmast bindningen.
Det finns perforerade blad som är gjorda för att rivas ur enkelt, men det är åtta sidor längst bak i anteckningsboken.
Resten saknar perforering, vilket jag vill mena är snålt. Det kanske finns ett praktiskt skäl, men personligen tycker jag det hade varit bra om alla bladen vore enkla att ta av.
6. Gummisnodd och plats för pennhållare
Det sitter en tunn gummisnodd som håller ihop pärmen med alla bladen. Den är snygg, sitter ordentligt och fyller sin funktion. Men den är flimsig och inte alls av lika hög kvalitet som exempelvis Gmund använder till sina anteckningsböcker.
Gmund Pocket Pad är ett utmärkt exempel på hur ett gummiband ska användas till en anteckningsbok.
Det med följer ingen pennhållare med Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium. Istället måste du köpa till en pennhållare för några tior. Det finns många olika att välja på i olika prisklasser. Även Leuchtturm1917 har en.
Pennhållaren fäster du normalt längst bak vid pärmen. Där sitter fickan för lösa pappersblad och den kan inte bändas upp vid pärmkanten för att få plats med pennhållaren. Istället måste du klistra hållaren ovanpå fickan, vilket fungerar utmärkt i mitt fall. Hållfastheten blir bara inte lika bra som om den satt direkt på pärmen.
7. Bindningen är utmärkt
Oavsett hur mycket du använder din anteckningsbok så kommer bladen att sitta kvar i bindningen. Leuchtturm1917 använder sig av en stark och effektiv bindning som knappt syns – och den håller pappret utan tillstymmelse till att kunna ramla av med tiden. Mycket bra gjort Leuchtturm1917!
8. Två bokmärken
Den här detaljen bör inte underskattas. Det finns inte bara en, utan två bokmärken som gör att du snabbt hittar de viktigaste sidorna i anteckningsboken. Bokmärkena har olika design så att du kan särskilja dem utan problem. Du kan exempelvis använda den ena till dagsplaneringen och den andra till din dagsbok, bara för att nämna två saker.
9. Hård pärm vs mjuk pärm
Du kan välja mellan två varianter av den här anteckningsboken. Antingen hård pärm eller mjuk pärm. Vad man vill ha beror helt på personliga perferenser så klart, men den ena har sina fördelar och nackdelar framför den andra.
Varianten med hård pärm är mycket större. Den har 251 sidor och en mycket högre vikt på 423 gram, jämfört med den med mjuk pärm som har hälften så många sidor och halva vikten. Skillnaden är mer än märkbar om du ofta är på gående fot.
Storleksmässigt i rena mått så skiljer de sig inte, båda är 145 x 210 millimeter. Däremot är tjockleken givetvis inte identisk.
10. Fyra pappersvarianter
Det finns fyra olika typer av markörer (eller icke-markörer) på sidorna att välja på. Min personliga favorit är varianten ”dotted” med diskreta punkter som gör det enkelt att både skriva och rita utan att det ser lika kluttrat ut som med rutat papper.
Du kan även välja mellan helt blanka sidor (bäst för dig som vill ha full frihet att göra vad du vill, utan riktning eller hjälp), linjerat papper för dig som bara vill skriva och så klart rutat papper.
Rutornar har storleken 5×5 millimeter och papper med punkter har 5 millimeter mellan punkterna. Linjerat papper har 6 millimeter mellan linjerna. Ett undantag är varianten Master Classic-modellen som har 8,5 millimeter mellan linjerna och lämnar utrymme för kommentarer i marginalen.
Skrivtest med bläck och blyerts
Jag har satt pappret på prov med en rad olika pennor och bläcktyper. Först ut är populära Pilot FriXion som är en serie pennor med suddbart bläck. Längst ner på första sidan provade jag även bläcket Lamy T53 Crystal Ink Obsidan i en Pilot Custom 823 reservoarpenna. Notera hur FriXion-pennorna med sitt tunna, torra bläck fungerade helt utmärkt, medan reservoarpennans bläck blöder igenom trots att den har en fine-nib.
Nästa sida testades med en Zebra Sarasa Grand som är riktigt tuff mot dåligt papper. Jag testade även den betydligt mer förlåtande EDC-pennan Fisher Space Pen Bullet som briljerade på pappret. Och så klart stiftpennor! Både min Rotring 600 och Staedtler 780 C fungerade helt perfekt, precis som väntat.
Viktigaste detaljerna om anteckningsboken
- Medium (A5) 145 x 210 mm
- Hård pärm, mjuk pärm (hardcover, softcover)
- Hård pärm: 251 sidor, 423 g
- Mjuk pärm: 123 sidor, 224 gram
- 2 sidmarkeringar
- Numrerade sidor
- Inledande innehållsförtäckning
- Ficka för lösa blad
- Elastiskt band håller ihop pärmen
- 8 sidor som är perforerade
- Klistermärkning för arkivering och märkning
- Kan öppnas helt platt mot bordet
- FSC-certifierat papper 80 g/sq m
- Elfenbensfärgat papper
Alla färger som du kan välja på
- Anthracite
- Emerald
- Nordic Blue
- Red
- Warm Earth
- Aquamarine
- Lemon
- Pacific
- Rising Sun
- Black
- Navy Blue
- Port Red
- Stone Blue
Här köper du Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium
Alternativet: Moleskine Classic Large
Den närmaste konkurrenten och kanske mest omtyckta alternativet är klassikern Moleskine Classic Large. Den här anteckningsboken har ungefär samma storlek och delar många egenskaper med Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium. Moleskine har dock några fördelar (och nackdelar!) som är värda att hålla koll på i valet av din nästa anteckningsbok.
Moleskine Classic Large har fler unika designval
Där Leuchtturm1917 har ett ganska tråkigt utbud med bara färger att välja på så finns Moleskine Classic Large i en mängd, unika varianter av färger OCH teman.
Vill du ha en variant med pärm som är röd, blå eller svart? Det finns. Vill du ha en pärm med ett unikt och vackert tema ur Harry Potter-universumet? Exempelvis med en stor drake? Moleskine levererar!
Om du vill göra din anteckningsbok helt unik och speciell så är Moleskine ett bättre val med alla sina specialmodeller och varianter. Och de är inte mycket dyrare än vad standardvarianterna kostar heller!
Här är några exempel:
- Moleskine – Trollkarl från Oz
- Moleskine – Pinocchio
- Moleskine – I Am London
- Moleskine – Peter Pan
- Moleskine – Superman
- Moleskine – Star Wars Episode VII Stormtrooper
- Moleskine – Monopoly Board
Moleskine har ett sämre papper
Där Leuchtturm1917 har ett lite tjockare och mer kvalitativt papper så nöjer sig Moleskine med ett tunnare som blöder igenom lättare. 70 gram är standard i Moleskine Classic Large och det fungerar bäst till dig som använder kulspetspennor och stiftpennor/blyertspennor.
Om du försöker dig på en reservoarpenna så är risken att bläcket syns igenom på andra sidan för mycket – eller i värsta fall blöder igenom helt så att bläcket når nästa blad.
Fler detaljer som skiljer dem åt
Moleskines anteckningsböcker är snäppet mindre vilket gör dem lättare att ta med sig på gående fot, men det betyder också att du har mindre plats att skriva och rita på. En smaksak helt enkelt.
Du får ett bokmärke istället för två och det finns inga numrerade sidor. Moleskin Classic Large har 240 sidor, Leuchtturm1917 använder 251 sidor.
Och så priset. Moleskine Classic Large är snäppet billigare. Genomsnittspriset är 200 kronor där Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium kostar runt 230 kronor.
Frågor och svar
Hur mycket kostar Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium?
Cirka 200 kronor beroende på vilken butik du handlar från.
Hur många sidor har anteckningsboken?
251 sidor med hård pärm (hard cover) eller 123 sidor med mjuk pärm (soft cover).
Vilka färger kan jag välja på?
Anthracite, Aquamarine, Army, Azure, Bellini, Berry, Black, Denim, Emerald, Fresh Green, Ice Blue, Lemon, Navy, Nordic Blue, Orange, Pacific Green, Port Red, Powder, Red, Rising Sun, Royal Blue, Sage, Stone Blue, Warm Earth
Fungerar reservoarpennor med Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium?
Om du väljer en finare nib eller torrare bläck så går det utmärkt. Undvik blötare bläck och större spetsar med stort flöde, då kommer det att blöda igenom bladen.
Vilken tjocklek / vikt har pappret?
80 gram eller 100 gram beroende på vilken variant av Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium som du väljer.