Kom igång med Bullet Journaling – 8 enkla steg
Det är enkelt att komma igång med bullet journaling. Allt du behöver är en anteckningsbok som du tycker, några pennor och en knuff i rätt riktning med några praktiska tips. Här tipsar jag om åtta enkla steg som hjälper dig börja på rätt sätt.
Innehåll
Det här måste du ha för bullet journaling
1. En anteckningsbok
Du kan använda vilken anteckningsbok som helst, men bäst är om du väljer en variant med prickade papper. Helst prickar som är lite dämpade i tonen så att de syns utan att vara för prominenta på pappret. Även rutat fungerar bra och helt blanka papper går fint, men tänk på att blankt papper inte ger några stödlinjer. Undvik linjerat papper då det inte fungerar med vertikala linjer.
- Välj: Anteckningsblock med punktat eller rutat papper
2. Pennor
Du kan använda vilka pennor som helst, men de flesta föredrar fineliners och tuschpennor i flera olika färger. Helst med olika bredd på spetsen. Om du vill så klarar du dig långt med bara en enda bläckpenna. Ett tips är att använda Pilot FriXio-pennor. De har suddbart bläck och finns att köpa i flerpack för någon hundralapp. De är lika bra till din bullet journal som kalendern, och dessutom prisvärda.
- Välj: Pilot FriXion-pennor eller fineliners
3. Tillbehör
Du behöver inte många tillbehör. Faktum är att du klarar dig långt med bara en linjal. Vill du att din bullet journal ska se ut mer som de alla YouTubers gör så bör du skaffa så kallade stenciler. Det är guidande mallar som gör det lättare att få till vanliga rubriker och ikoner. Det är absolut inget som du behöver, men det kan vara bra att ha när du kommit igång på allvar. Det kostar dig några tior och uppåt.
Ett tips är att använda washitejp. Det är dekorativ tejp som du kan använda runt kanterna på bladen eller som avdelare mitt på sidorna. Det finns många olika varianter och typer att välja på.
Välj: Stenciler, linjal
4. Post-its och klistemärken
Ett tips är att använda post-it-lappar i olika färger och storlekar. De gör det enkelt att lägga till mer information på sidor i efterhand och med färgerna kan du sortera innehållet efter ämne. Mycket praktiskt och det tar inte mycket exra plats. Du kan även använda klistermärken för att göra din anteckningsbok mer personlig. Du kan köpa mängder till låga priser på Amazon.
Tipsen för att komma igång enkelt
Här är några enkla men praktiska tips för att komma igång på enklast möjliga vis.
1. Låt det ta tid
Bullet journaling handlar inte om att göra allt rätt och perfekt från början. Det är en process som måste få ta tid eftersom det är omöjligt att veta vad som passar just dig redan från första sidan.
Det är så enkelt att fastna vid det första bladet i anteckningsboken. Du vill att det ska bli perfekt direkt, det får inte vara svårt och helst ska inte en enda sida drabbas av sneda linjer eller felstavningar!
Känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam! Speciellt om man köper en dyrare anteckningsbok från exempelvis Moleskine eller en Leuchtturm1917 Bullet Journal så ökar risken att du inte vågar skriva något eftersom de är så kostsamma.
Men ta det lugnt. Börja försiktigt och långsamt, njut av processen och se kom ihåg att se tillbaka på dina gamla anteckningar när du fått ordning på hur du vill ha det. Du kommer att häpna över hur långt du har kommit på bara några veckor.
2. Ta hjälp av andra innan du börjar
Ett tips är att inte kasta dig in i bullet journaling-världen utan att förstå hur det brukar fungera. Ta dig tiden att läsa bloggar och artiklar om hur andra gör. Du behöver inte anpassa dig efter hur andra gör – inspireras och spara det som resonerar med dina egna tankar så att du kan använda det själv i framtiden.
Reddit har flera fantastiska grupper om bullet journaling där du kan hämta inspiration och ställa frågor. Här är några tips som du kan bokmärka:
Det finns många bra videor på YouTube med tips på hur du kommer igång på bästa sätt. De hjälper dig med upplägget och du kan härma rakt av om du vill, eller anpassa deras förslag så att det passar ditt behov bättre.
3. Förstå varför du vill göra en bullet journal
Den här punkten är mycket viktig. Innan du sätter igång med din egen bullet journal så måste du förstå varför du vill göra en. Vill du ha bättre kontroll över ditt liv, skriva ner dina innersta känslor och ankar, eller är det ett uttryck för din kreativitet mer än något annat?
Om du inte vet varför du vill göra en bullet journal och sätter igång för snabbt så riskerar du att inspirationen försvinner efter de första dagarna. Målet är att skriva varje dag och hålla igång tills det blir en djupt rotad vana. Utan att veta vad du vill så är det svårt att få den vanan.
4. Avsätt tid till din bullet journal
Boka in en fast stund varje dag som du tillägnar åt din anteckningsbok. En fast tidpunkt som aldrig ändras, helst på morgonen innan du kör igång med din vardag. Så fort dagen tar sin början och alla måsten hamnar på din radar så är det lätt att bullet journal-skrivande prioriteras bort, så ta tag i det direkt när du vaknar.
Ett tips är att börja med så kallad ”time blocking”. Det är en metod för att få bättre koll på vad timmarna används till där varje timme blir ett block i kalendern. Fyll ut timmarna med allt du ska göra och se till att anteckningsboken står först varje dag. Du får tid till skrivandet och bättre koll på dagarna och veckorna.
5. Börja med en innehållsförteckning / ett index
Det absolut enklaste är att avsätta de första två uppslagen till en innehållsförteckning, även kallat ett index. Om du köper en bullet journal-anpassad anteckningsbok så finns ofta fördefinierade sidor som du kan använda. Skaffar du en helt tom anteckningsbok så skriver du bara ”Innehållsförteckning” eller ”Index” överst på de första fyra sidorna.
Ett index är viktigt att ha eftersom det hjälper dig att förstå vad som finns i anteckningsboken när du har använt den i några veckor eller månader.
Hur du vill skriva ditt index är upp till dig, men ett tips är att skriva innehållet + sidorna som omfattas på varje rad. Exempelvis ”Min resa till Nya Zeeland: 15-25, 37-38”.
6. Gör loggar för ditt liv
Logga ditt liv i din bullet journal. Dela upp anteckningsboken med en framtidslogg, en månadslogg och en daglig logg. Det ger dig en perfekt start som är i det närmaste kravlös när du väl har kommit igång.
- Framtidslogg: Här skriver du allt som händer under året, antingen bestämt eller som kanske dyker upp / sånt du vill göra men inte har planerat än. Lägg in födelsedagar, stora händelser, röda dagar och semestrar.
- Månadslogg: Här är din plan för den kommande månaden på ett helt uppslag. Lägg in månadens alla dagar (en på varje rad) på vänstra sidan och dina anteckningar på den högra. Se till att avsätta årets alla månader direkt så att de är dedikerade från start.
- Daglig logg: En dag är en hel sida (inte ett uppslag). Här skriver du in alla bestämda att-göra-listor, möten, påminnelser och dagliga anteckningar.
Kom ihåg – håll det mycket enkelt! Du behöver inte använda stora, färgglada rubriker, klistermärken, stenciler och annat krafs. Allt du behöver är en bild av vad du vill göra, en linjal och några pennor.
7. Använd rätt pennor
Många som aldrig har gjort en bullet journal tidigare är rädda för att förstöra sin anteckningsbok genom att göra fel. Exempelvis att dra linjerna på fel ställen, att dela upp innehållet på ett sätt som inte fungerar eller för att stava fel och inte kunna korrigera det snyggt.
Om du känner igen idag så är du långt ifrån ensam, men det finns några lösningar på problemet. Du kan använda vanliga fineliners om du vill, men de går inte att korrigera snyggt. Det kan du däremot med populära Pilot FriXion-serien med bläck som kan suddas via friktion.
Jag har skrivit flera artiklar om FriXion-pennorna och du hittar dem här under:
- Pilot FriXion – bästa bläckpennan med sudd (köptips)
- Pilot FriXion – 10 saker du måste veta innan du köper
- Pilot FriXion Bonus Pack med 4 pennor & 3 refills
Det finns några viktiga saker att tänka på om de här pennorna. Exempelvis så är bläcket inte permanent, vilket betyder att färgen kan blekna med tiden. Inte speciellt kul om du går tillbaka till flera år gamla anteckningsböcker och inser att de ser lite halvtaskiga ut med text som inte ser bra ut.
Mitt eget favoritval är stifthållare med 2mm grafitstift. De kostar lite mer än FriXion-serien, men du får rejält mycket för pengarna och stiften går att skaffa i många olika färger. Dessutom håller de galet länge och grafiten tunnas inte ut med tiden.
En penna som jag använder dagligen är Rotring 300 tillsammans med suddpennan Tombow Mono Zero.
8. Kom igång med rätt anteckningsbok
Ett tips är att välja anteckningsbok med omsorg. Du behöver inte välja någon av de dyraste på marknaden, men du har en del att vinna på att köpa en bullet journal-anteckningsbok som är anpassad för det ändamålet.
Ett exempel på det är Leuchtturm1917 Bullet Journal Edition 2 som är en fantastisk välgjord bullet journal-anteckningsbok. Du får tjocka blad av kvalitetspapper, fördefinierade blad för viktigt innehåll i en bullet journal och även en miniguide som hjälper dig att börja på rätt sätt.
Men! Det är också ett riktigt dyrt alternativ för nybörjare. Du kommer långt med en billigare anteckningsbok som har lite sämre papper och som du själv kan styra upp hela innehållet i. Tomma blad = du gör precis som du själv vill i den ordning som du vill.
Här är två tips på grymt bra anteckningsböcker som du kan testa:
Det här kan du använda din bullet journal till
Du kan göra din anteckningsbok så enkel eller avancerad som du själv vill, från minimalistiska listor där du bara cirklar in ett datum när du gjort något specifikt, eller mer utförligt för kommentarer och mer information. Här är några tips på saker som du kan skriva ner i en bullet journal.
1. Böcker du har läst och vill läsa
När du har läst en bok eller blivit tipsad om en potentiellt bra bok så kan du skriva ner den i anteckningsboken. Skriv vad du tyckte, om vad som var bra och vad som var dåligt. Vilka böcker du vill läsa vidare från samma författare. Om det är någon du känner som skulle vilja läsa samma bok. Betyget. Allt kan skrivas ner och det blir roligare att gå tillbaka ett år senare och läsa om dina läsbedrifter.
2. Spåra dina träningar
Håll koll på dina träningar med en bullet journal. Skriv ner alla dina träningspass, hur det gick och vad du gjorde. Fick du tips av någon? Skriv ner det med! Med tiden kan du följa dina framgångar och när det har gått några månader så kan du se tillbaka på alla förbättringar, eller bara se om du fått in den där vanan med att träna varje vecka som du ville.
3. Spara pengar
Har du ett aktivt sparande eller planerar du att starta ett? Skriv ner hur ofta du sparar pengar, hur mycket och vad dina mål med sparandet är. Om din målsättning och förutsättningarna ändras med tiden så skriver du det med. Allt handlar om att skapa spårbarhet så att du kan se tillbaka på ändringarna; det hjälper dig att ta bättre beslut i framtiden. Kanske du gjort något som var extra bra?
4. Födelsedagar
En klassiker som de flesta har med i sin bullet journal, på ett eller annat vis. Du kan skriva ner vilka som fyller år varje månad i sin enklaste form, men också skapa utrymme för att komma ihåg om du grattade personen, om du gav en födelsedagspresent (och vad!) och hur presenten togs emot.
5. Håll koll på bra och dåliga vanor
En annan populär sak att skriva ner är olika vanor. Exempelvis om du tränat, ätit frukost/lunch/middag, druckit vatten eller kaffe, om du spenderat pengar eller varför inte om du mediterat? Du kan hålla koll på precis allt du vill ner på dagsnivå med en månad per uppslag.
6. Bucket-list
Vad vill du göra under året? Skriv en så kallad bucket-list med alla dina önskemål och förhoppningar – och kryssa av dem när du har uppnått målen. Precis som allt annat så kan du göra det här så enkelt eller avancerat som du vill. En busenkel lista räcker för många.