PennorPennor & papper

Recension av Lamy 2000 (0.5mm) – når nästan hela vägen

Lamy 2000 har en ikonisk design som är lånad från den ikoniska reservoarpennan med samma namn. Den som doppat tårna i pennvärlden vet precis vad man pratar om när ”Lamy 2000” kommer på tal. Förutom likheterna i den yttre designen så stannar likheterna mellan stiftpennan och reservoarpennan just till det synliga. Insidan är så klart helt annorlunda. Frågan är – kan stiftpennan mäta sig med känslan från reservoarpennan?

Fördelar

  • Fjäderlätt design
  • Bekvämt bred pennkropp
  • Lång stiftrensare
  • Tillverkad av fiberglas

Nackdelar

  • Vasst klipp
  • Klippet rör sig en hel del
  • För högt premiumpris

Generellt om Lamy 2000

Det första som slår mig när jag plockar upp den här stiftpennan är hur lätt den är. Fjäderlätt faktiskt när den vägs försiktigt i handen, och då är den faktiskt två gram tyngre än min favoritpenna Staedtler 925. Här tror jag att det är storleken som lurar ögonen att tro den ska väga mer i handen. Lamy 2000 är rejält tjock kring mitten vilket får den att se tyngre ut än vad den är.

Hela designen är riktigt mjuk och behaglig, både att kolla på och att hålla i handen. Det finns inget inbyggt grepp att tala om. Inte heller någon märkbar skåra mellan konen och pennkroppen. Konen är jämförelsevis lång medan stödröret är nästan försvinnande kort. Bland de kortaste jag sett på en stiftpenna faktiskt.

lamy 2000 stiftpenna 2
Stödröret är försvinnande litet.

Ytan på Lamy 2000 är bekväm att hålla och tjockleken gör att pennan vilar bekvämt mot handen. Det här är en penna som du kan skriva med länge utan att få krampkänningar.

Närmast toppen på pennan sitter ett klipp. Det ser inte lika stabilt eller välbyggt ut som de som används med exempelvis Rotring 600, Staedtler 925 och Pentel Orenz, men det fyller sin funktion och har en lagom flex för att vara användbar.

Frammatningen av stiften sker som på alla andra stiftpennor. Bara tryck på toppen så matas det ut lite stift i andra änden. Toppen kan tas av för påfyllnad av stift och den gömmer även ett litet suddgummi. En intressant detalj är renspinnen som sitter på suddgummet – det är nämligen galet långt. Hela 30 mm vilket är dubbelt så långt som renspinnen till Staedtler 925.

Stiftröret är av metall och har ett glapp mot pennkroppen. Den här pennan skramlar rejält om du skakar eller knäpper med fingrarna mot den. Det märks dock inget när du skriver, tacksamt nog.

lamy 2000 stiftpenna 3
Klippet till Lamy 2000. Notera den lilla, svarta kanten ovanför klippet som gör att klippet kan röra sig.

Lamy 2000 har en akilleshäl: klippet

Klippet är den enda anledningen till varför jag sannolikt aldrig kommer att använda den här pennan någon större mängd. Klippet är nämligen ruskigt vasst och sitter så illa för just min hand att den skär in i den mjuka delen mellan tummen och pekfingret. Så pass att det faktiskt gör ont.

Lite beroende på hur du håller dina pennor så kan det vara ett icke-problem för dig, men eftersom jag håller precis vid delningen mellan konen och pennkroppen så hamnar klippet riktigt illa för min hand.

Det ska sägas att klippet är både snyggt och praktiskt fungerande. Det passar verkligen till Lamy 2000-stilen med sin industriella ton. Men varför i hela fridens namn behövde de göra spetsen på klippet så vasst och obekvämt? Hade de bara rundat den delen, som den ser ut på undersidan, så hade det sannolikt inte varit ett problem.

Dessutom är klippet inte helt fast på just mitt exemplar. Det går att vicka både i höjdled och sidled vilket ger en dålig kvalitetskänsla. Inte roligt med tanke på att den här modellen kostar uppåt 700 kronor. Räkna med att ytan repas med användning och tid.

Lamy 2000 är bekvämt stor i handen

Lamy 2000 väger cirka 18 gram vilket absolut inte är lättast i klassen. Men tack vare materialet och tjockleken så känns den fjäderlätt i handen. Förvånansvärt lätt faktiskt.

Den här modellen finns i två varianter – av fiberglas (som jag har testat) och av rostfritt stål. Varianten med stål väger ungefär ett gram mer än fiberglasvarianten.

Pennan är nära 140 mm lång och 12 mm på det tjockaste stället. Betydligt tjockare än Staedtler 925 som ”bara” är 8,7 mm runt pennkroppen. Nämnvärt är att reservoarpennan med samma namn är märkbart större och tyngre.

Nördfakta: Om du trycker 10 gånger på frammataren så får du 7,7 mm stift.

Min upplevelse med pennan

Överlag så är jag nöjd med min Lamy 2000. Den väger fint i handen, har rätt storlek och om bara inte det där förbaskade klippet hade varit i vägen för upplevelsen så skulle modellen få toppbetyg.

Eller nja, kanske inte helt toppbetyg ändå, det här är faktiskt den enda stiftpennan som krånglat så mycket med stift som fastnat på insidan att jag behövt göra en operation på den (det vill säga öppna upp den så mycket att alla delar spiller ut på bordet).

Tacksamt nog ingår en extremt lång stiftrensare som sitter på suddgummit. När jag först såg den så var den obegripligt lång. Idag förstår jag att den verkligen behövs.

Här köper du Lamy 2000

Den här modellen finns bara att köpa i storlekarna 0.5 och 0.7 millimeter. Det finns tre återförsäljare i Sverige vad jag kan se – Lamy, Brobergs och Penstore.

Penstore

Lamy

Brobergs

Frågor och svar

Är Lamy 2000 prisvärd?

Om du är ute efter specifikt den unika design som Lamy 2000 har så är pennan prisvärd, men du får betala ett högt pris jämfört med bättre, konkurrerande modeller från exempelvis Pentel och Pilot.

Vilka blystorlekar använder Lamy 2000?

0.5 och 0.7 millimeter.

Vilket material använder Lamy 2000?

Det finns två varianter av den här stiftpennan med antingen glasfiber eller rostfritt stål. Den senare är en mycket dyrare premiumpenna.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button