Allmänt

Spotify Premium for Family kan få prishöjning med 13 procent

Spotify vill höja priset på Premium for Family. Det är åtminstone indikationen de ger efter ett uppmärksammat test på den skandinaviska marknaden.

Vad är Premium for Family?

Premium for Family är en prenumerationsnivå på musiktjänsten Spotify som gör att ett konto kan delas mellan flera familjemedlemmar.

Cirkapriset är 149 kronor per månad för upp till sex användare. Det är en huvudägare och fem underanvändare som får separata underkonton med egna spellistor.

Premium for Family har exakt samma funktionalitet i övrigt som vanliga Spotify.

Teoretiskt kan Premium for Family spara en familj upp till 445 kronor per månad, om man använder familjeprenumerationen istället för sex separata konton.

Hur mycket kostar nya Premium for Family?

Priset är i skrivande stund 149 kronor per månad för upp till sex användare.

Enligt uppgifter ska höjningen som testas vara 13 procent på nuvarande priset. Det betyder att Premium for Family kan öka från 149 kronor till 168 kronor per månad.

Fortfarande mycket lägre pris än för sex separata Spotify-konton. Men det är en märkbar skillnad och användare ogillar höjningar av alla slag.

Varför vill Spotify höja priset på Premium for Family?

Om Spotify faktiskt tänker höja priset – och vi vill vara noga med att inget är officiellt – så kan det finnas flera anledningar.

Tittar man på Spotifys intäkter så är det inte svårt att förstå anledning till höjningen. Musiktjänsten går inte med vinst.

Trots att Spotify har 108+ miljoner användare så är det fortsatt röda siffror. Och med ett ökat intresse för Premium for Family så minskar den genomsnittliga intäkten per Spotify-användare.

Det är alltså en negativ inkomsttrend trots att antalet användare stadigt ökar. Ett knepigt läge för Spotify alltså som kämpar för positiva siffror.

Hur kan Spotify vända den negativa trenden?

Bland annat genom att öka priset på Premium for Family. Men som alla säkert vet så är prishöjningar förknippade med en negativ känsla, och det är något Spotify inte behöver idag.

Ett annat alternativ är Premium Duo. En ny prenumerationsnivå som musiktjänsten testade tidigare i mars 2019.

Premium Duo är precis som namnet antyder till för två användare. Prislappen är 12.40 euro (när testet gjordes) och Premium Duo ger nya funktioner som Duo Mix vilket är specifikt för den här nivån.

Premium Duo testades i ett antal länder som Colombia, Chile, Danmark, Irland och Polen. Huruvida Premium Duo kommer till Sverige återstår att se.

Nyhetskälla: Bloomberg

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button