Allmänt

Därför ska du köpa Kobo Elipsa – 5 anledningar

Funderar du på att skaffa en ny läsplatta? Kanske tycker du att din gamla Kindle har för liten skärm och skulle vilja ha en styluspenna för att skriva anteckningar? Då ska du titta närmare på Kobo Elipsa.

Vad är Kobo Elipsa?

Kobo Elipsa är en stor läsplatta med stöd för styluspenna och inbyggd butik med fler än 6 miljoner böcker. Läsplattan släpptes 2021 och har stöd för såväl låneböcker via OverDrive-funktionen som pdf-filer och andra digitala format. Kobo Elipsa har en stor skärm på 10,3 tum och stöder molnlagringstjänster för att spara och läsa dokument.

Läs mer om Kobo Elips här.

5 anledningar till varför du ska skaffa Kobo Elipsa

Det finns flera anledningar till varför Kobo Elipsa bör vara din nästa läsplatta. Och några till varför du kanske måste leta dig vidare efter något annat. Här lyfter vi de fem största anledningar till varför Elipsa-modellen kan vara den perfeka läsplattan för just dig (och två anledningar till varför du ska välja något annat).

kobo elipsa software screen 2021 lowres

1. Stor 10,3-tumskärm och styluspenna

Huvudnumret i Kobo Elipsa är den stora 10,3-tumsskärmen. Med en formfaktor som påminner om ett anteckningsblock och den tillhörande styluspennan så är Elipsa ett perfekt arbetsverktyg när du vill läsa digitala dokument och skriva anteckningar.

Skärmstorleken och den praktiska, utökade kanten för bättre grepp, gör det även trevligare att läsa böcker.

Skärmen har upplösningen 1 404 x 1 872 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 227 ppi (pixlar per tum). Det är exakt samma skärmstorlek, upplösning och pixeltäthet som den närmaste konkurrenten reMarkable 2.

2. Den inbyggda mjukvaran

Kobo är en välkänd tillverkare av läsplattor med flera års utveckling och optimering av mjukvaran. Gränssnittet är enkelt att använda och – till skillnad från reMarkable-serien – så finns en inbyggd bokbutik med miljontals böcker att välja mellan.

Navigeringen i böcker är simplistisk med ett lättanvänt system för att enkelt hoppa mellan sidor och kapitel, söka efter nyckelord och liknande. Var bara uppmärksam på att bokälskare som använder X-Ray-funktionen som Amazon Kindle-serien har inte får något liknande i Kobos läsplattor.

Överlag är mjukvaran i Kobo Elipsa väloptimerad för både bokläsning och anteckningar, skärmen uppdateras snabbt och smidigt. Dessutom uppdateras mjukvaran regelbundet och då Elipsa släpptes 2021 kan du vänta dig mångårigt stöd hos tillverkaren.

3. Kobo Elipsa använder USB-C

Det här är kanske inte den viktigaste punkten för många, men det är en – för framtiden – något du bör ha koll på när du väljer din nästa läsplatta.

MicroUSB är en utdaterad kontakt och teknik som försvinner allt mer från teknikvärlden. Och USB-C är framtiden (tills trådlös laddning tar över helt) med en nyare kontakt, bättre funktionalitet och stöd för snabbare laddning.

Elipsa är en av läsplattorna från Kobo som stöder UBS-C vilket gör att batteriet laddar snabbare och du slipper fundera på vilket håll kontakten är när du ska ansluta kabeln. 

Dessutom slipper du, beroende på vilka andra UBS-C-prylar du använder, skaffa andra strömadapterar och kablar. Du kan sannolikt använda de som redan finns i hemmet.

4. Svenskt bokstöd och låneböcker

Tack vare den stora skärmen på 10,3 tum så är Elipsa en läsplatta som fungerar lika bra till e-böcker som pdf-dokument.

Den inbyggda bokbutiken i Elipsa har fler än sex miljoner böcker som du kan köpa och många av dem är på svenska. Det är en enorm fördel mot Amazon Kindle-serien som bara stöder böcker på engelska.

Du kan dessutom låna böcker från svenska bibliotek om du föredrar det. Tänk bara på att det inte är alla bibliotek som stöder OverDrive-appen som krävs för att låna böckerna på en Kobo-läsplatta.

Om du är nyfiken på vilka böcker, serier och mer som finns i butiken så kan du se alla kategorier här.

5. Kobo Elipsa har flera veckors batteritid

En stor fördel med läsplattor jämfört med vanliga surfplattor är batteritiden.

För surfplattor anges batteritiden normalt i timmar medan läsplattor kan ha flera veckors eller månaders batteritid (beroende på hur ofta den används såklart).

Kobo Elips har flera veckors batteritid vid normalt bruk. Och om du råkar närma dig botten på batteriets kapacitet någon gång så kan du snabbladda läsplattan och komma igång kvickt igen.

Nämnvärt om styluspennan är att den använder ett så kallat AAAA-batteri (nej, inte AA eller ens AAA). Du kan köpa ett 2-pack för ungefär 50 kronor och batteritiden är riktigt lång. Ingen större kostnad alltså.

The eBook Reader har en utmärkt recension av Elipsa här.

Därför ska du INTE köpa Kobo Elipsa

Det finns två tunga anledningar till varför du kanske inte ska skaffa Elipsa. Det är inte nödvändigtvis så kallade ”deal-breakers”, men jag tycker att du bör känna till dem.

1. Kobo Elipsa är rejält dyr

När Kobo Elipsa släpptes kostade läsplattan ungefär 4 190 kronor. Det är bara snäppet billigare än reMarkable 2 som säljs av svenska återförsäljare för ungefär 4 490 kronor idag.

När jag kollar dagspriset på Prisjakt den 2 oktober 2021 har priset minskat något till 3 890 kronor i två butiker. Bara sju procent lägre än lanseringspriset.

Om du inte nödvändigtvis behöver en 10,3-tumsskärm och styluspenna så kan du spara en hel del pengar på att välja den något äldre (men mycket kapabla) läsplattan Kobo Forma från 2018. Skärmen är på 8 tum och prislappen ungefär 2 699 kronor idag.

2. Elipsa kan bara använda Kobos egna styluspenna

En intressant detalj är att Kobo Elipsa bara kan använda den tillhörande styluspennan. Det går inte att köpa en separat penna (åtminstone inte officiellt) och ersätta Kobos originalpenna.

Det kanske inte är den värsta grejen du kan tänka dig, men det är värt att ha i åtanke om du skaffar Elipsa och inte uppskattar känslan av styluspennan.

Läs mer: Amazon: Minst fyra år med uppdateringar till Kindle-serien

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button