Prylar

Kobo Elipsa – 10.3-tums e-boksläsare med pekskärm

Kobo har lanserat nya e-boksläsaren Elipsa med en stor 10,3-tums pekskärm och tillhörande styluspenna.

Skärmen har upplösningen 1 404 x 1 872 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 227 ppi, eller pixlar per tum. Med styluspennan kan du skriva anteckningar och stryka under extra viktiga stycken och meningar precis som i en riktig bok.

Lästips: Amazon Kindle 2019 – omarbetad instegsmodell med flera förbättringar

Styluspennan som medföljer Elipsa heter Kobo Stylus. Det är den första styluspennan från Kobo och förutom att skriva på skärmen så finns inbyggd OCR-funktionalitet. Det gör att du kan exempelvis konvertera skrivna anteckningar till vanlig text.

6+ miljoner böcker i inbyggda butiken

Huvudnumret i Kobo Elipsa är dock inte styluspennan, utan faktumet att e-boksläsaren kan ladda ner och visa alla sex miljoner böcker som erbjuds via den inbyggda butiken.

Det finns även stöd för andra, digital format som pdf. Dock med vissa begränsningar som att DRM-skyddade pdf-filer inte kan annoteras med styluspennan, och att låneböcker via OverDrive inte behåller dina skrivna anteckningar när du lägger till dem i ditt bibliotek (ouch!).

Skärmen i Elipsa är inte bara stor och högupplöst, den har även stöd för ComfortLight som gör det bekvämare att läsa i dåliga ljusförhållanden.

Böcker och andra filer sparas på det inbyggda 32GB stora lagringsutrymmet. Det finns 1GB RAM-minne och batteriet är på 2 400 mAh, vilket är tillräckligt för rejält lång batteritid trots skärmens storlek.

Lästips: Så väljer du rätt Google Home-högtalare

Öppna och spara filer mot Dropbox

Du kan öppna dina böcker och digitala filer direkt från enhets lagringsutrymme, eller använda molnlagringstjänster som Dropbox för att strömma filerna till din e-boksläsare om du vill. Du kan både importera och exportera filer utanför läsaren, vilket är praktiskt.

Kobo Elipsa är så klart inte gratis att skaffa. Och inte speciellt billig heller.

Det rekommenderade priset är 399 USD, vilket omräknat är ungefär 4 200 kronor inklusive moms i Sverige, och det är också priset som den (just nu) enda svenska återförsäljaren Inet tar just idag. I priset ingår e-boksläsaren, styluspennan och ett skyddande fodral.
Priset kan jämföras med Kobo Libra H2O som kostar ungefär 1 790 kronor och Kobo Forma som kostar 2 490 kronor.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button