Pilot MR kulspetspenna (recension)
Om jag säger ”Pilot MR” så tänker nog de flesta på reservoarpennorna med samma namn. Men visste du att serien även finns som kulspetspenna? För många år sedan lade jag händerna på ett exemplar som har använts flitigt sedan dess. Efter många års användning så har jag några tankar om vad som är bra respektive dåligt med modellen. Här är vad jag tycker.
Fördelar
- Solid konstruktion
- Tillverkad helt i metall
- Bra tyngd
- Mjuk vridfunktion
Nackdelar
- Dåligt utbud med refills
- Finns bara som ballpoint
- Svårt att byta refillen
Lästips: Mer intresserad av Pilot MR Retro Pop med huva? Läs min recension här
Generellt om Pilot MR
Den här pennan är solid. Materialet är lackad, rostfritt stål till de flesta delar och detaljer av mässing på insidan. Valen av material gör att Pilot MR har en bra tyngd när man väger den i handen, med något framtung konstruktion.
Pennan är 139 mm på längden med spetsen infälld. Tjockleken varierar från 3,65 mm vid yttersta spetsen till 13 mm på det tjockaste stället. Till skillnad från Pilot MR 2 så har den här modellen inte någon huva. För att visa respektive dölja spetsen så vrider man på den övre delen.
Vridmekanismen är mjuk och behaglig, men något lätt. Det finns inte mycket motstånd att prata om.
Klippet är långt och efter några år lite väl flexibel spetsen. Eftersom materialet är så mjukt så går den att föra några millimeter åt sidorna, vilket har gjort att ytlacken skadats. Det ser helt enkelt inte snyggt ut, även om det inte på något vis påverkar funktionaliteten.
Modellen jag använder går att dela på två sätt:
- Skruva av backstycket för att byta bläckpatronen
- Dra av backstycket för att exponera vridmekanismen
Lästips: Recension av Kaweco Sport Classic (rollerball)
Patron och refill till Pilot MR
På insidan sitter refill-patronen BRFN-10M vilket betyder att det är en kulspetsrefill med mediumspets på 1,0 mm. Bläcket är så kallat dokumentäkta enligt ISO 12757. Patronen går att fylla på själv om man vill, men de flesta lär bara kasta den tomma hylsan och köpa en ny.
Alternativen för refills till Pilot MR är urusla. Det finns nämligen inga utöver de extremt få som Pilot erbjuder. Här är dina val:
- BRFN-10M (blå och svart)
- BRFN-10F (blå och svart)
- BRFN-30M (blå och svart)
- BRFN-30F (blå och svart)
Allt du får är blått och svart med antingen 1.0 eller 0.7 mm spets. Det enda som skiljer BRFN-10 från BRFN-30 är att den förstnämnda är av plast medan den senare är av metall. I övrigt skiljer sig dig inte åt överhuvudtaget.
Att byta patronen är något knepigare än på andra kulspetspennor. Du måste skruva av backstycket, men det är inte helt uppenbart och med ett stort motstånd så är det lätt att tveka.
Lästips: Recension av Rotring Rapid Pro (ballpoint)
Skrivtest med Pilot MR och BRFN-10M
Att skriva med Pilot MR är en överlag positiv upplevelse. Pennan har bra tyngd och konstruktionen av metall känns bra i handen. Åtminstone initialt. Eftersom det inte finns några inbyggt grepp så blir den lackerade ytan snabbt hal om du har svettiga eller oljiga händer. Det är inget stort problem, men värt att uppmärksamma.
Bläcket som Pilot använder i BRFN-10M ger en tydlig och klar linje med bra mängd bläck utan att kladda. Eftersom det är en kulspetspenna så får du räkna med att resultatet blir lite ”klumpigt” på sina håll, dvs att det blir punkter av extra mycket bläck ibland.
På mitt billiga Lidl-papper så blir resultatet hur bra som helst utan några nämnvärda avbrott i linjerna. Jag hade gärna sett att det finns fler alternativ till refills, som med Kaweco Sport Classic som föredömligt nog använder utmärkta Parker G2-refillen.
Summering av testet
Pilot MR är en välbygd och bra kulspetspenna som gör sitt jobb utan att krångla. Jag har haft den här modellen i många år och den har aldrig någonsin svikit mig. Vridmekanismen är välsmord och det finns egentligen inte mycket att klaga på. Kanske hade ett bättre grepp varit önskvärt, men man kan inte få allt, eller hur? Hittar du Pilot MR-serien för 200 kronor eller lägre så är den ett bra val – speciellt som present!