Allmänt

Du kan enkelt hacka din Chromecast med Google TV (HD)

Om du skaffar en Chromecast med Google TV (HD) så kan du enkelt ”hacka” din mediaspelare. Allt du behöver göra är att ändra en inställning och voilá – nu kan du byta operativsystemet och göra andra roliga saker.

Vad inställningen gör är att öppna den så kallade ”bootloadern” vilket i sin tur betyder att enheten godkänner att du exempelvis byter ut operativsystemet mot en ny version.

Inställningen kallas ”OEM unlocking” och den finns exklusivt på Chromecast med Google TV (HD) just nu. Har du den dyrare och äldre 4K-varianten av Chromecast med Google TV så finns inte samma inställning.

chromecast med google tv hd oem bootloader open

Det här kan du göra med en upplåst bootloader på din Chromecast

Helt ärligt så finns det faktiskt inte någon uppenbar fördel med att låsa upp bootloadern om du är en vanlig användare

Faktum är att det bara ökar riskerna för att något skulle gå fel med mediaspelaren eftersom en upplåst bootloader släpper på spärrar som finns där för att okunnigt nyfikna inte ska kunna förstöra sin produkt.

Den som däremot kan sina saker och vet hur man gör kan byta ut hela operativsystemet mot en så kallad ”custom ROM”. Alltså en variant av operativsystemet som exempelvis har ett helt omarbetat gränssnitt, nya funktioner, fler inställningar och mycket mer.

Vanligt med custom ROM:s med Android-telefoner

Om du har en äldre mobiltelefon med Android så kanske du har märkt att många tillverkare slutar att släppa stora uppdateringar och att mjukvaran dag för dag blir utdaterad.

Med en så kallad custom ROM så kan utvecklare ladda ner den senaste versionen av Android från Google, optimera mjukvaran och göra den tillgänglig på mobiltelefoner som är 5+ år gamla. Exempelvis finns Android 12 att ladda ner till Galaxy S8 och S8 Plus, två modeller som släpptes 2017 med Android 7.0 ”Nougat”.

Det är alltid förenat med en viss risk när man håller på med ROM:s som inte är officiella. Är du det minsta osäker så är det bättre att låta bli.

Via 9to5google

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button