Alla kärnor i AMD Ryzen 3000-serien klarar inte full hastighet

Din AMD Ryzen 3000-processor är sannolikt inte fullt så snabb som tillverkaren påstår att den är. Enligt både AMD och oberoende tester så kör inte alla kärnorna i Ryzen 3000-processorer med den högsta annonserade hastigheten.

Processorer har två klockfrekvenser som annonsers: basfrekvensen och boostfrekvensen.

Den förstnämnda är den lägsta hastigheten medan den sistnämnda är högsta möjliga under optimala förhållanden. Den exakta klockfrekvensen bestäms normalt av mjukvara som analyserar belastning och mängden värme.

Annons

Om en processor marknadsförs med en högsta klockfrekvens på exempelvis 4,4 GHz och den har fyra kärnor så förväntar sig många att samtliga fyra klarar den hastigheten. Men så är inte fallet med AMD Ryzen 3000-serien.

AMD bekräftar i ett uttalande till webbsajten Tom’s Hardware att bara en kärna klarar högsta annonserade klockfrekvensen.

Denna kärna kallas ”Ryzen Master” och är en extra bra kärna som klarat de högsta interna kraven hos AMD. De andra är av sämre kvalitet och är generellt 75 till 100 MHz långsammare.

Skillnaden är mellan 4,4 GHz och 4,3 GHz är inte speciellt stor. Men det sätter fingret på ett problem som kretstillverkarna för över på konsumenterna; de kan inte leverera hundraprocentiga kretsar i alla sina processorer.

Lär inte påverka normalanvändaren överhuvudtaget

För normalanvändaren är det inget problem alls. Du kommer sannolikt inte märka någon som helst skillnad, varken i appar eller spel.

Om du däremot vill överklocka din Ryzen 3000-processor kan det blir ett problem om du vill pressa kretsarna till det yttersta. Det är sannolikt att de långsammare kärnorna inte kan hålla höga, låsta klockfrekvenser lika bra som ”Ryzen Master”-kärnan. Enligt Tom’s Hardware kan det röra sig om 200 till 300 MHz lägre maxfrekvenser mellan bästa kärnan och de sämre.

Det hela blir lite förvirrande av att tidigare AMD-processorer samt alla Intel-processorer kan köra exakt samma, höga klockfrekvens på alla kärnor.

Läs mer om nyheten och de tester som gjorts på Tom’s Hardware. Där hittar ni även uttalandet från AMD och kan se faktiskt siffror på klockfrekvenser och prestanda. Tänkt på att artiklarna från Tom’s Hardware är generellt tekniska och kräver bra grundkunskap om hårdvara.

Ryzen 3000 har för höga spänningsnivåer – AMD löser problemet med drivrutiner

Ett annat problem med Ryzen 3000-serien är att för höga spänningsnivåer uppmätts även när processorn är i vila.

Det är ett känt problem som AMD har arbetat med att lösa, och i ett blogginlägg på AMD:s webbsajt bekräftar Robert Hallock att uppdaterade drivrutiner nu fixar problemet. Du kan ladda ner dem från AMD:s webbsajt om du har en Ryzen 3000-processor i datorn.

”Our solution is to adjust the AMD Ryzen Balanced power plan to address these cases under light loads, without changing the processor’s ability to respond to sustained workloads like games and content creation.”

Anledningen till de höga spänningsnivåerna är att Ryzen 3000-processorer har en kortare responstid än tidigare generationer från AMD. Detta för att klockfrekvenserna ska kunna höjas snabbare vid behov. Med nya drivrutinen – som har versionsnummer 1.07.29 – uppdateras det balanserade energischemat så att processorn inte kör på onödigt höga klockfrekvenser när belastningen är låg.

Annons

Senaste artiklarna

Creative Super X-Fi – allt du måste veta

Creative Super X-Fi är en mix av hårdvara och mjukvara som gör att dina stereohörlurar får samma öppna känsla som traditionella högtalare....

Dolby Vision IQ – så fungerar uppgraderade Dolby Vision

Dolby Labs har presenterat nya generationens bildteknik kallad Dolby Vision IQ. Det är en vidareutveckling av befintliga Dolby Vision med små men...

16 enkla tricks & knep för Windows 10

Windows 10 har mängder av gömda tips och tricks som gör det lättare att arbeta med datorn. De är busenkla och många...

Så får du längre batteritid med AirPods Pro & AirPods 2

Tycker du att batteriet i dina AirPods tar slut för snabbt? Eller kanske undrar du bara hur du får de små lurarna...

Därför ska du köpa AirPods Pro under 2020 – 12 anledningar

Funderar du på att köpa AirPods Pro till din iPhone eller Android-telefon? Då vill du läsa våra tio anledningar till varför det...

Senaste recensionerna

Test: Logitech MX Keys är bästa tangentbordet 2019/2020

Logitech MX Keys är ett relativt dyrt med högkvalitativt tangentbord för professionella användare. Vi har recenserat modellen och vågar påstå att tangentbordet...

10 saker du måste veta om Minut Point innan du köper

Minut Point är en larmlösning som använder små brandvarnsliknande larmpuckar med sensorer. Du monterar larmpuckarna på väggen eller i taket, aktiverar i...

AudioQuest DragonFly Cobalt: Bättre ljudkvalitet i dina hörlurar

AudioQuest DragonFly Cobalt är en ny, portabel D/A-omvandlare för din mobiltelefon och dator. Genom att ansluta DragonFly Cobalt mellan dina hörlurar och...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Artikeltips

Creative Super X-Fi – allt du måste veta

Creative Super X-Fi är en mix av hårdvara och mjukvara som gör att dina stereohörlurar får samma öppna känsla som traditionella högtalare....

Dolby Vision IQ – så fungerar uppgraderade Dolby Vision

Dolby Labs har presenterat nya generationens bildteknik kallad Dolby Vision IQ. Det är en vidareutveckling av befintliga Dolby Vision med små men...

16 enkla tricks & knep för Windows 10

Windows 10 har mängder av gömda tips och tricks som gör det lättare att arbeta med datorn. De är busenkla och många...