Allmänt

Windows 11 försämrar prestandan när du spelar – om du har en äldre processor

Windows 11 har nya säkerhetsfunktioner som gör att datorer med äldre processorer får betydligt sämre prestanda. Och det påverkar främst när du spelar – i värsta fall med upp till nära 30 procent sämre fps-visning.

När du installerar Windows 11 på din dator så finns en funktion som heter Virtualization-based Security (VBS). Den finns även i Windows 10, men är normalt inaktiverad i Microsofts gamla operativsystem.

Läs mer: Här laddar du ner Windows 11 ISO-filer

Inget stöd för Mode Based Exectution Control = dålig prestanda

På Windows 11 däremot är Virtualization-based Security (VBS) aktiverad som standard när du gör en ren installation (uppgraderingar använder inställningen från Windows 10, så då är VBS normalt avaktiverad).

Om du har en nyare dator med en, av Microsoft, godkänd och kompatibel processor så bör det inte vara några konstigheter. Med stöd för TPM 2.0, Secure Boot och Mode Based Exectution Control (MBEC) så bör du inte förlora någon prestanda alls.

Men om du däremot har en dator med en lite äldre processor, utan stöd för MBEC, då blir det inte alls lika roligt och spännande att använda nya Windows 11.

In our testing with pre-release builds of Windows 11, a feature called Virtualization-based Security (VBS) causes performance to drop. VBS is enabled by default after a clean install of Windows 11, but not when upgrading from Windows 10. This means the same system can get different benchmark scores depending on how Windows 11 was installed and whether VBS is enabled or not.

UL Benchmarks

Utan MBEC-stödet så visar testar att du kan förlora mellan 5 och 28 procents prestanda i vissa spel. Exempelvis Shadow of the Tomb Raider. Det visar indikationer från webbsajten PC Gamer som har testat flera spel med VBS aktiverad och utan MBEC-stöd.

I Horizon Zero Dawn kan du förlora 25 procent av prestandan och i Metro Exodus 24 procent. Det är alltså en fjärdedel av bildvisningsfrekvensen som åker ut genom fönstret – bara för att du uppgraderade från Windows 10 till Windows 11.

Läs mer: Bättre prestanda i Valheim – enkelt knep för högre FPS

Inte alla spel visar försämrad prestanda i Windows 11

I andra spel, som Far Cry New Dawn, är det inte säkert att du förlorar någon prestanda alls. Eller åtminstone bara en liten andel. PC Gamer rapporterar att de såg ett fps-tapp på 5 procent i Far Cry New Dawn.

Om du är intresserad av att installera Windows 11 direkt när operativsystemet släpps så rekommenderar jag att du ändå avvaktar lite med en uppgradering. Ge Microsoft tid att släppa mindre uppdateringar med buggfixar och läs på internet hur andra upplever gaming på Windows 11 efter lanseringen.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button