Uni Kuru Toga Roulette (recension och test)
Tycker du att det är irriterande att du måste rotera stiftpennan i handen hela tiden för att hålla linjen på pappret skarp? Då ska du kolla på pennorna i Uni Kuru Toga-serien. De är mycket omtyckta för sin funktion med automatiskt roterande stift som gör att du aldrig mer behöver snurra pennan själv.
Innehåll
Fördelar
- Roterar stiftet åt dig inuti pennan
- Bra pris för vad du får
- Finns att köpa för bara 50 kronor
Nackdelar
- Fler rörliga delar ökar risken för problem
- Mekaniken för stiftrotation är inte perfekt
Uni Kuru Toga finns i flera varianter
Den här stiftpennan finns i flera olika varianter där alla roterar stiftet när du lyfter pennan från pappret. Det som skiljer dem åt är materialet i pennan och hur avancerad den roterande mekanismen är.
Grundmodellen heter Kuru Toga och är tillverkad helt i plast, undantagsvis för konen och stödröret närmast pappret. Den här pennan är billig, praktisk och mycket prisvärd.
Steget upp heter Kuru Toga Roulette och det är modellen jag använder. Det som skiljer Roulette från Kuru Toga är inslag av metall som ger bättre tyngd och en större premiumkänsla när man skriver.
Den mest avancerade modellen av standardpennan är Kuru Toga Advance. Den här går att få med snyggt specialtryck och mekanismen som roterar stiftet gör det i dubbelt så hög takt som Kuru Toga och Roulette. Dessutom är fler delar på insidan av metall vilket minskar risken för slitage.
Storlek och mått
Uni Kuru Toga Roulette är något längre än två andra favoriter i min samling – Rotring 600 (141 mm) och Staedtler 925 (142 mm). Pennkroppen är uppdelad i två tydliga delar där den övre är smalare och den nedre betydligt tjockare. Det skiljer en hel millimeter i tjocklek mellan de båda.
Det räfflade greppet är ganska kort och når bara 21 mm. Staedtler 925 har exempelvis en greppyta på 27 mm och Rotring 600 har ett grepp på nära 31 mm. Det är en betydande skillnad, men inte nödvändigtvis till det negativa. Roulette-modellen har två urfrästa spår i greppet som hjälper dig att hålla pennan stadigt mellan fingrarna.
Viktmässigt så utmärker sig Roulette från mina andra pennor. Den här modellen väger bara 15 gram och standardmodellen Kuru Toga stannar på 10 gram.
Skrivtest – känslan mot pappret
Jag valde att använda stift av typen Uni Nano Dia i den här stiftpennan. Tidigare har jag använda Pentel Stein Ain som är en annan favorit. Båda är fantastiska stift som är mycket prisvärda. Fördelen med Nano Dia-varianten är att stiften är lite hårdare och inte bryts så enkelt. Dessutom ger de en närmare känsla mot pappret eftersom de inte är så mjuka.
Det tar 20 lyft från pappret för stiftet att rotera 360 grader. Med Advance-modellen halveras det antalet. Eftersom pennan måste känna av trycket mot pappret så finns rörliga delar längst fram som gör att stödröret och konen inte är helt fast. Det gör att du får viss rörlighet och instabilitet som vissa inte uppskattar. För mig är det knappt märkbart och absolut inget problem.
Greppet är räfflat med urfrästa skåror. Räfflorna är inte lika grova som Rotring 600 utan mer i stil med den dyrare Rotring 800-modellen. Greppet ligger bra i handen och även med lite oljiga fingrar så sitter pennan fint och utan att glida.
Det roterande stiftet gör ett utmärkt jobb med att hålla linjerna skarpa nästan hela tiden. Tekniken är inte perfekt, men nära nog för att jag ska rekommendera den här pennan skarpt.
Här köper du Uni Kuru Toga
Standardmodellen Kuru Toga
Uni Kuru Toga Roulette (metallgrepp)
Specialvarianter med unikt tryck