Tips

Undvik gratis VPN-tjänster – 7 anledningar till varför du måste betala

Det finns flera bra anledningar till varför du ska undvika VPN-tjänster som är helt gratis. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste punkterna som du måste känna till – ramla inte i gratisfällorna utan att känna till våra tips.


VPN-tjänster hjälper dig att behålla din integritet och anonymitet på internet. De hindrar webbsajter, internetoperatörer och andra från att se din IP-adress. Dessutom skapar den en skyddad tunnel som all data till och från enheten skickas genom; det stoppar alla som snokar från att se vad du gör på internet.
Alla större, respektabla VPN-tjänster som vi kan rekommendera har en månadskostnad. Och sen finns det gratisalternativen som lovar mycket för inga pengar alls – frågan är bara vad du måste betala med när det inte är rena pengar. Om du gissar på din data så gissar du i många fall helt rätt.
Här är anledningarna till varför du måste betala varje månad för din VPN-tjänst.

Begränsad hastighet mot internet

 • Gratis VPN-tjänster stryper hastigheten för dig
 • Undvik tjänsterna som begränsar mängden data du får skicka/ta emot

Vill du ha snabbast möjliga hastighet mot internet så bör du betala för din VPN-tjänst. För att spara pengar och locka dig att betala en månadskostnad begränsar många tjänster bandbredden för gratisanvändare. Har du en snabb fiberanslutning i hemmet på 100 Mbps eller högre, då lär du inte nå de hastigheterna utan en prenumeration på en bra VPN-tjänst. Oavsett om du betalar eller inte kan du inte räkna med att nå 250 Mbps eller högre om din fiberlina klarar det.

Kan användas på få enheter samtidigt

 • Ofta får du bara använda gratistjänsten på en pryl åt gången

Tänker du använda VPN-anslutningar på din dator, surfplatta, mobiltelefonen och andra prylar? Då bör du betala för din VPN-tjänst, för det är få alternativ som erbjuder stöd för många samtidiga enheter utan att du betalar för det. Visst kan du göra VPN-anslutningen direkt i routern (om det stöds och du har den tekniska kunskapen till det), men då följer fortfarande alla andra negativa punkter i den här listan med.

Litet antal regioner att ansluta till

 • lbland får du inte välja servrar själv om du inte betalar
 • Inte säkert att du får använda svenska eller amerikanska servrar

Många gratis VPN-tjänster har ett begränsat antal länder som du får ansluta till. Ibland kan du inte ens välja själv eftersom tjänsten gör det åt dig. För många kanske det inte gör speciellt mycket, men om du har specifika krav kan det snabbt bli en stor begränsning. Exempelvis om du bara vill använda svenska servrar eller se det amerikanska utbudet på Netflix, men inte får ansluta där.

Inga garantier att din integritet förbli intakt

 • Många gratistjänster sparar loggar med din riktiga IP-adress
 • Välj bara VPN-tjänster som garanterar att inga loggar sparas

Det finns många välbeprövade VPN-tjänster med betalprenumerationer som garanterar att de inte sparar några som helst loggar över hur du använder tjänsten. Och i många fall har säkerhetsexperter och kunniga validerat dessa påståenden. Gratistjänster måste tjäna pengar på något vis, och att logga (även om det är anonymiserat) data som kan säljas vidare till tredjepart är ett enormt förtroendebrott för vilken VPN-tjänst som helst. Behåll din integritet intakt, välj bara VPN-tjänster som är garanterat loggfria.

Skadligt uppsåt

 • En del VPN-tjänster samlar data om dig och säljer vidare till annonsföretag
 • Kan använda dina prylar för att skapa enorma botnet

Det är inte alla VPN-tjänster som är till din fördel. Många skumma alternativ arbetar endast för att samla in så mycket data som möjligt om dig och vad du gör på internet. Ännu värre är de som nyttjar anslutningen till dina prylar för att skapa botnet och annat otrevligt. Onavo Protect är en VPN-tjänst som ägs av Facebook och som samlar in mängder av data om dig. Du känner dig säker, men det är tjänsten som ska skydda dig som är skadlig.

Dålig tillgänglighet

 • Glöm 100 procent upptid med gratistjänster
 • Betaltjänsterna har bättre upptid och bättre skydd

Räkna inte med hundraprocentig upptid om du bara använder gratis VPN-tjänster. Om du inte betalar en månadskostnad finns ingen anledning att garantera att servrarna alltid är igång, du kostar trots allt bara pengar utan att tillföra något själv. Med betaltjänsterna har du garantier om att deras lösningar är aktiva och skyddar dig dygnet runt.

Svårt att veta vilka som är bra

 • Läs recensioner och kolla tester innan du väljer något i mobilen
 • Få läser avtal innan de testar en VPN-tjänst

Det finns mänger av VPN-tjänster att välja mellan, inte minst om du besöker en appbutik på din mobiltelefon och kollar där. Hundratals tjänster som alla slåss om användarna, den ena med bättre och galnare erbjudanden än den andra. Men hur bra koll har du som användare på det som laddas ner till telefonen. Läser du alla avtal och litar på dem? Det bästa är att undvika allt som finns på appbutikerna innan du har läst recensioner och kollat vad som anses vara bäst idag.

Tre svenska VPN-tjänster att prova

Dags att prova en VPN-tjänst och se vad den går för? Här kan vi tipsa om tre svenska tjänster som är värda att titta närmare på.

OVPN är snabb och har utmärkt support

ovpn-logo-300x100px
OVPN är vår favorit med snabba anslutningar, många VPN-servrar i flera länder och utmärkt support. Krypteringen är stark och tjänsten använder en killswitch som hindrar din IP från att röjas om anslutningen går ner. OVPN fungerar med bland annat Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

Läs mer och prova OVPN här


Mullvad accepterar betalning med bitcoin

mullvad-vpn-logo-300x100
Mullvad sparar aldrig några aktivitetsloggar och acceptera flera anonyma betalningsmetoder. Bland annat kan du använda bitcoin och kontanter om du inte vill avslöja något om dig själv. Du behöver inte avslöja e-postadress eller något annat. Bara använd kontonumret du får och anslut helt skyddat.

Läs mer och prova Mullvad här


Anonine loggar inget och har många servrar

anonine-vpn-logo300x100
Anonine har ett brett nätverk av VPN-servrar i många länder, hög upptid och fungerar på de flesta plattformar. Du får fri bandbredd, de sparar inga loggar och har guider så att du snabbt kommer igång. Anonine är krångelfritt – bara registrera ditt konto och följ instruktionerna för att komma igång på minuter.

Läs mer och prova Anonine här

 

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button