Tips

Behöver min Apple Watch ett skärmskydd? Här är svaret

Korta svaret: Både ja och nej. Det beror helt på hur säker du är på att använda din Apple Watch utan att den stöter i något. Ett skärmskydd hjälper både mot stötar och mindre repor som kan uppstå av andra skäl. Vi rekommenderar skärmskydd till alla smarta klockor.

  • Skärmskydd ökar livslängden på skärmen
  • Lägre värdeminskning när du säljer din Apple Watch
  • Finns många varianter från en hundralapp och uppåt
  • Lästips: Fungerar Apple Watch med Android?

Därför ska du använda skärmskydd på din Apple Watch

Oavsett om du har en Apple Watch med härdat glas eller safirglas så rekommenderar vi att du använder ett modellspecifikt skärmskydd.

Anledningen är att du förr eller senare kommer att repa skärmen. Det är ett faktum för de absolut flesta användarna. En repa kan i värsta fall försämra glasets hållbarhet.

Repor försämrar värdet på din Apple Watch om du vill sälja den och är det djupa repor kan funktionaliteten påverkas. Det är dock sällsynt att repor är så stora och djupa att synligheten på skärmen faktiskt blir sämre.

Därför ska du INTE använda skärmskydd på din Apple Watch

Det finns även anledningar till varför du inte bör använda skärmskydd på din Apple Watch.

Om du väljer ett skärmskydd som inte är anpassat för din Watch-modell kan passformen vara dålig. Det påverkar hur visuellt tilltalande smartklockan är på handleden, och kan – om smuts och bubblor hamnar under skyddet – påverka pekfunktionen.

Ett skärmskydd klarar inte väta. Lättare regn och stänk går bra, men tänker du simma med din Apple Watch kommer skärmskyddet att ramla av, förr eller senare.

Rekommenderar Apple skärmskydd till Watch-serien?

Nej, Apples rekommendation är att man inte använder skärmskydd till Watch-klockorna.

Företaget säljer inte skärmskydd till Watch-klockorna, och det är en skarp indikation på att Apple inte rekommenderar tredjeparts heller.

Notera att Apple inte heller säljer skärmskydd till iPad Pro-serien av precis samma anledning. De anser att skydd inte är nödvändigt. Däremot säljer och monterar Apple skärmskydd till iPhone-telefonerna i sina butiker.

Bästa skärmskydden till Apple Watch

Det finns en hel uppsjö med skärmskydd i olika varianter. Här tipsar vi om några varianter som du kan skaffa:

apple watch skarmskydd glas

Skärmskydd i glas

En solid skiva glas som placeras ovanpå skärmen. Klarar slag och stötar mycket bättre än mjuk plastfilm, men har samtidigt en markant, hård kant som kanske inte är så skön eller visuellt tilltalande.

apple watch skarmskydd glasskal

Skärmtäckande plastskydd

En lite större plast- eller glasskiva som täcker både skärmen och en bit ner mot boetten. Tar större plats än ett vanlig glas- eller plastskydd, men du slipper kanten precis vid skärmen.

apple watch skarmskydd plastfilm

Skärmskydd av mjuk plast

En plastfilm som appliceras ovanpå skärmen. Plastfilmen pressas på plats med ett lätt tryck av handleden och eventuella luftbubblor tas bort med kanten på exempelvis ett betalkort. Skyddar mot mindre repor, däremot inte stötar.

apple watch skarmskydd plastskal

Heltäckande plastskydd

Ett komplett skydd som täcker både skärmen, boetten och delvis knapparna. Tar större plats än de andra alternativen, men är ett bra skydd för den som är extra säkerhetsmedveten om sina prylar.

Intresserad av att skaffa ett skärmskydd? Både MyTrendyPhone.se och Fyndiq säljer skärmskydd med ett brett urbud.

Skydda skärmen med boettskal

Om du inte vill ha ett skärmskydd så kan du skaffa ett boettskal. Ett skydd som du trycker på plats runt boetten på din Apple Watch, men som inte täcker själva skärmen.

Det ökar stöttåligheten och gör att du får en liten, liten kant som gör att skärmen inte ligger platt mot ett underlag, vilket minskar risken för repor. Vi rekommenderar inte boettskalet framför skärmskydden, men du bör veta att det är ett alternativ.

Safirglas eller ION-X – vad är bäst mot repor?

Safirglas eller ION-X, vilket glas har bäst reptålighet? Svaret på det är att safirglas är nämnvärt bättre än ION-X när det gäller reptålighet. Det är dock inte allt du måste veta när du väljer glas till din Apple Watch, för safirglas har en stor svaghet som många inte tänker på.

Safirglas är reptåligt på grund av dess styvhet och styrka i glaset. Men styvheten gör samtidigt att safirglas går sönder lättare vid stötar och slag än ION-X. Om du vet med dig att du ofta stöter i din klocka så kanske safirglas inte är det bästa valet.

Prisskillnaden är en annan anledning till varför ION-X kan vara det bättre valet. Safirglas-modellerna är rejält mycket dyrare.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button