Tips

Netflix ökar kvaliteten på ljudet med High-Quality Audio – här är allt du måste veta

Netflix ökar ljudkvaliteten med ”High-Quality Audio”. Om du har rätt ljudutrustning hemma kommer du att märka stor skillnad mot tidigare. Här förklarar vi vad High-Quality Audio betyder för dig.

  • Fyra gånger högre bitrate än tidigare (= mer ljuddata till dig som ökar ljudkvaliteten)
  • Klarare och mer omfattande ljudbild om du har en ljudanläggning som klarar det
  • Skillnaden mellan Dolby Atmos på Netflix och på Blu-Ray är fortfarande enorm (sett till bitrate)
  • Du måste ha ett Netflix Premium-konto för att använda High-Quality Audio

Vad är High-Quality Audio?

High-Quality Audio är den nya, högsta ljudkvaliteten hos filmtjänsten Netflix.

Enligt Netflix ska ljudet på den nivån – på sätt och vis – matcha det filmskaparna hör i sin studio när de mixar ljudet. Och för att åstadkomma det har Netflix ökat mängden ljuddata som skickas till dig som lyssnar.

Tidigare var den högsta maximala bitraten endast 192 Kbps. Det är lika mycket som en normal mp3-fil som du hittar på internet idag.

Nya maximala bitraten är idag mycket högre, nämligen 768 Kbps. Du kan alltså som mest få fyra gånger så mycket ljuddata till dina högtalare jämfört med tidigare.

Vad krävs för att lyssna på High-Quality Audio?

Du måste ha prylar med stöd för Dolby 5.1 eller Dolby Atmos för att dra nytta av den högre ljudnivån i High-Quality Audio.

  • Dolby 5.1: Bitrate från 192 Kbps till 640 Kbps
  • Dolby Atmos: Bitrate från 448 Kbps till 768 Kbps

Om du inte har en ljudavkodare (exempelvis en surroundförstärkare, soundbar eller bara själva TV:n) med stöd för de båda formaten så stannar ljudnivån på 192 Kbps.

Exakt vad kommer jag har höra skillnad på jämfört med innan?

Den stora skillnaden ligger i alla detaljer i ljudet som du inte hört tidigare.

Främst handlar det om en djupare, mer omfattande ljudbild som gör att små ljud från exempelvis insekter blir tydligare. Upplevelsen känns klarare och ”krispigare”, om vi ska tro Neil Godwin som skriver om upplevelsen på Wired.com.

Så här säger Netflix själva om ljudkvaliteten:

Our high-quality sound feature is not lossless, but it is perceptually transparent. That means that while the audio is compressed, it is indistinguishable from the original source. Based on internal listening tests, listening test results provided by Dolby, and scientific studies, we determined that for Dolby Digital Plus at and above 640 kbps, the audio coding quality is perceptually transparent. Beyond that, we would be sending you files that have a higher bitrate (and take up more bandwidth) without bringing any additional value to the listening experience.

Tl;dr: Ljudkvaliteten är inte lossless, men i hörbart transparent vilket betyder att ljudet inte går att särskilja från originalkällan.

Därför är Dolby Atmos på Netflix inte lika bra som på Blu-Ray

Det pratas om att den högsta ljudkvaliteten ska ge studiokvalitet, vilket vore att sitta med och lyssna på filmen när den mixas av skaparna. Men det vore att ta i lite väl mycket. Här kan du se varför:

  • Dolby Atmos med Netflix: 768 Kbps
  • Dolby Atmos på Blu-Ray: Upp till 18 Mbps (eller 18 000 Kbps!)

Skillnaden i mängden ljudinformation som skickas till förstärkaren är överväldigande.

Dolby Atmos på Blu-Ray kan hålla enormt mycket mer data, och är utan tvekan mycket, mycket bättre än det Netflix erbjuder. Rent tekniskt i alla fall.

Det finns en god chans att du inte hör skillnad hemma trots det. Och anledning är att 1) din ljudanläggning måste vara tillräckligt bra för att kunna nyancera all den ljuddata som finns på en Blu-Ray, och 2) dina öron måste kunna höra skillnaden.

I en ren fight mellan Dolby Atmos på Netflix och på Blu-Ray så vinner skivan ur ett rent tekniskt perspektiv. Men från ett praktiskt perspektiv så drar Netflix hem storvinsten.

Hur snabbt internet måste jag ha för High-Quality Audio?

Enligt Netflix kräver den högsta nivån med Dolby Atmos och High-Quality Audio endast 0,5 Mbps extra i internetbandbredd.

Det är försvinnande litet och kommer inte att påverka de allra flesta som använder filmtjänsten.

High-Quality Audio kan automatiskt skala kvaliteten och mängden data som skickas beroende på hur bra internetanslutning du har. Netflix räknar ut hur hög bandbredd du har att tillgå, och hur stabil anslutningen är, och sätter ljudkvaliteten därefter.

Du behöver också ett Premium-konto hos Netflix (högsta prisnivån) för att kunna nyttja High-Quality Audio med Dolby Atmos och 4K-upplösning.

Var kan jag läsa mer om High-Quality Audio?

Netflix har en utmärkt artikel på webbsajten Medium.com – Engineering a Studio Quality Experience With High-Quality Audio at Netflix – med mer information om High-Quality Audio.

Det är en tekniskt skriven artikel med djupgående information om hur de utvecklade High-Quality Audio, varför de gjorde sina val och kompromisser, och mycket mer.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button