Allmänt

Smartare textsök i Dropbox – hitta i bilder

Dropbox har uppgraderat sin molnlagringstjänst med smartare sökfunktion. Om du sparar stora mängder PDF:er och bilder kommer du sannolikt hitta de du letar efter betydligt snabbare.

Dropbox säger att mellan 10 och 20 procent av alla filer på deras servrar är fotografier av dokument. Exempelvis brev och kvitton. Tack vare en ny OCR-funktion är det nu enklare att hitta dessa – eller mer specifikt, hitta precis den bild eller PDF av ett dokument som du söker efter.

OCR är en förkortning för ”optical character recognition” och betyder förenklat optisk teckenidentifiering. En funktion för att hitta bokstäver, siffror och specialtecken i digitala bildfiler eller direkt på skärmen. Grundtekniken har funnits i många år nu, men först idag landar en mer avancerad variant hos Dropbox och deras användare.

dropbox ocr function searchresult
Visar filerna som har söktexten direkt i sökresultatet. Bildkälla: Dropbox

Så här fungerar OCR-funktionen i Dropbox

Alla dina filer kommer att scannas automatiskt av Dropbox och de nya algoritmer som implementerats. Det betyder alltså inte att människor granskar dina filer, utan det är strikt maskiner. Ingen kommer att se vad du har på ditt konto.

Dropbox är mycket bestämda kring ordet ”security” eftersom företaget vill göra allt för att du ska känna dig säker. Det är lätt att känna hur integriteten får sig en rejäl känga när ett företag läser av alla filer och dess innehåll. 

This new feature harnesses the power of our machine intelligence capabilities to make search smarter for you. Now, images and PDFs in Dropbox Professional, Business Advanced, and Enterprise accounts will be automatically and securely scanned.

Dropbox

OCR-funktionen identifierar alla dina JPEG, statiska GIF, PNG, TIFF och PDF-filer på kontot. När du gör en sökning efter något i Dropbox kommer molnlagringstjänsten att djupdyka i samtliga filer för att hitta matchande, engelsk text. Om sådan hittas visas filen i sökresultatet.

OCR-funktionen släpps till Dropbox Professional, Business och Enterprise

OCR-funktionen släpps initialt till engelskspråkiga användare. Och det är bara de med en viss betalprenumeration som får använda den. Det betyder att du med ett Professional-, Business Advanced eller Enterprise-konto blir först att få åtkomst till funktionen.

Om du däremot är en gratisanvändare eller ”bara” Plus-prenumerant, då faller funktionen bort helt. Kanske inte helt ologiskt eftersom Dropbox vill premiera de som betalar mest med det där lilla extra.

dropbox ocr function searchresult 2
Visar vem som skapade filen. Bildkälla: Dropbox

Frågor och svar om Dropbox OCR-funktion

Är det bara Dropbox som har OCR-funktionalitet?

Nej. Flera andra aktörer använder OCR-funktion i sina molnlagringstjänster. Google kan exempelvis identifiera landmärken, djur och personer genom att scanna dina bilder. Även Google kan hitta specifik text i bildfiler.

Är det verkligen säkert att låta Dropbox söka i mina filer?

Ja. Ingen på Dropbox kommer att läsa vad som står i dina filer. Om det skulle komma ut att någon person gjorde det skulle företaget få sig en rejäl förtroendesmocka. Detsamma gäller så klart för Google, Microsoft, Safari och de andra molntjänstaktörerna.

Kommer jag få funktionen som gratisanvändare?

Nej. Det finns ingen anledning för Dropbox att ge OCR-funktionen till gratisanvändarna. Företaget måste locka fler gratisanvändare till att betala för tjänsten, och att ge OCR-funktionen till månadsbetalarna är ett sätt att göra det. 

Läs mer om nyheten på den officiella bloggen för Dropbox.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button