Prylar

RockPro64 konkurrerar med Raspberry Pi 3 – klarar 4K/60fps & har AI-krets

RockPro64 är den senaste och kanske mest kompetenta konkurrenten till Raspberry Pi hittills. Minidatorn är perfekt som HTPC med stöd för 4K-videor i 60 fps.

Grunden i enkretsdatorn är processorn Rockchip RK3399 som bygger på ARM-teknik. Processorn är sexkärnig med två högpresterande ARM Cortex-A72-kärnor och fyra svagare (och strömsnålare) Cortex-A53-kärnor.
Processorn har dubbla bildprocessorer (Image Signal Processor) som klarar 13 megapixel vardera, stöd för OpenGL ES 1.x/2.x/3.1/3.2, Vulkan 1.0, OpenCL 1.1/1.2 och RenderScript. Det finns även stöd för digitala mikrofonanslutningar med upp till åtta kanaler.
Detta ackompanjeras av grafikkretsen ARM Mali-T864. Denna är kapabel att hantera 4K-upplösningar med upp till 60 bilder per sekund. Med hårdvaruaccelerering av H.264, H.265 och VP9 har RockPro64 inga problem att hantera nya videoformat.

Rockchip RK3399
Kraftfull SoC-krets med stöd för hårdvaruavkodning av H.265 / VP9.

RockPro64 finns i tre varianter med olika mängd RAM-minne

Enkretsdatorn finns i tre varianter. Det som skiljer dem åt är mängden RAM-minne och användandet av en AI-krets i den dyraraste modellen.
AI-kretsen är en så kallad ”Neural Processing Unit” som är dedikerad för användning med djupinlärning och AI-beräkningar. Exempelvis kan kretsen göra bildigenkänning från anslutna digitalkameror mycket snabbare.
Modellen med AI-kretsen har 4GB RAM-minne vilket är nödvändigt för de avancerade beräkningar som enkretsdatorn kan göra. Det är också en utmärkt mängd för dig som vill skapa en HTPC av din RockPro64.
Om du köper den billigaste varianten saknas både AI-kretsen och du får nöja dig med 2GB RAM-minne. Tveklöst i underkant för stabil prestanda vid hårdvaruaccelerering av 4K-videor. Då kan mellanmodellen med 4GB RAM-minne vara klart bättre.
Alla tre varianterna har microSD-kortläsare, Gigabit Ethernet, en PCIe 4x-slot, HDMI 2.0-port samt en 40-pins GPIO-anslutning för tillbehör. Det finns även två USB 2.0-portar och två USB 3.0-portar (en Typ-C och en Typ-A).

RockPro64 saknar stöd för Bluetooth och WiFi som standard

Av någon anledning saknas både Bluetooth och WiFi som standard. Tacksamt nog kan du använda en SDIO-anslutning för att koppla till moduler med stöd för detta.
Den enklaste varianten av RockPro64 med 2GB RAM-minne släpps den 15 mars. Priset är inte helt spikat utan väntas landa kring 59 till 65 USD. Nästa steg upp är RockPro64 med 4GB RAM-minne för 79 USD, även denna släpps under mars månad.
Och så har vi flaggskeppsmodellen med AI-kretsen. Även denna har 4GB RAM-minne men prislappen har ökat till 99 USD. Dessutom säljs denna modell först från augusti månad 2018.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button