Raspberry Pi 4 fungerar inte med alla USB-C-kablar

Raspberry Pi 4 följer inte specifikationerna för USB-C. Istället för att gå efter rekommendationerna så har Raspberry Pi Foundation valt en egen väg – vilket gör att vissa USB-C-kablar inte fungerar.

  • Raspberry Pi 4 har en egen kretsdesign som bryter mot USB-C-standarden
  • Ingen lösning för befintliga ägare – ny revision av Raspberry Pi 4 måste utvecklas
  • Raspberry Pi Foundation skapar ett förtroendeproblem på marknaden
  • Lästips: Snabbare Raspberry Pi 4 med ny firmware

Om du har köpt en Raspberry Pi 4 och undrar varför vissa av dina USB-C-kablar inte verkar fungerar korrekt med mikrodatorn så finns en mycket enkel förklaring.

Raspberry Pi 4 följer inte specifikationerna för USB-C utan tillämpar en speciallösning som gör att speciella kablar inte fungerar. Nämligen så kallade E-märkta kablar som exempelvis Apple Macbook-datorer användare.

Annons

Dessa E-märkta kablar är lite mer avancerade än de normala USB-C-kablar som mobiltelefoner ofta har till sina laddare. Här är vad det betyder för dig som har en Raspberry Pi 4.

Därför fungerar inte Raspberry Pi 4 med alla USB-C-kablar

Implementation av USB-C på Raspberry Pi 4
Implementation av USB-C på Raspberry Pi 4

USB-C-porten i din Raspberry Pi 4 har en specialdesignad kretsdesign som använder en ensam resistor för två så kallade CC-pinnar i kontakten. Enligt USB-C-standarden ska det istället vara två separata resistorer, en för vardera CC-pin.

Genom att använda en resistor istället för två blir E-märkta kablar förvirrade och vet inte att de kan ladda Raspberry Pi 4. Istället tror de att mikrodatorn är en ljudenhet, och vägrar av förklarliga skäl att skicka ström till den.

Nämnvärt är att din Raspberry Pi 4 inte kommer att ta skada bara för att du använder en E-märkt kabel. Det enda som sker är att enheten inte får ström och därmed inte kommer att gå igång.

Problemet med USB-C-kablar är känt hos Raspberry Pi Foundation

Problemet med USB-C-kablar har inte gått obemärkt förbi Raspberry Pi Foundation. Enligt medgrundaren Eben Upton känner de till problematiken och en reviderad version av Raspberry Pi 4 är under utveckling.

Den nya, reviderade versionen kommer att släppas inom ett par månader. Det betyder att den som inte vill ”drabbas” av problemen med E-märkta kablar helt enkelt får vänta ett bra tag till.

Om du däremot inte kan vänta så är problematiken med kablarna inget större problem. Undvik de E-märkta USB-C-kablarna eller gör det supersäkert för dig och köp rekommenderade, officiella produkter direkt från Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi Foundation kan drabbas av ett förtroendeproblem

Nintendo Switch
Nintendo Switch – även Nintendo har klantat sig med USB-C-standarden. Exempelvis med Switch-konsolen.

Rent praktiskt för användarna är problemet med E-märkta USB-C-kablar inget större problem. Allt som behövs för en fungerande Raspberry Pi 4 är att man väljer en kompatibel kabel – inga konstigheter, eller hur?

Men om man ser bortom den enkla lösningen så kan den underliggande problematiken hos Raspberry Pi Foundation ha långtgående effekt på hur organisationen arbetar framöver.

Genom att gå ifrån en välfungerande standard med tydliga instruktioner för hur den ska följas så har Raspberry Pi Foundation skapat sig ett förtroendeproblem på marknaden.

Istället för att prata om hur bra Raspberry Pi 4 är och vilken stor uppgradering det är från tidigare modeller så flödar det ut artiklar från nyhetssajter om hur klantig utvecklingen av mikrodatorn är. Hur standarden kringgått för ett dåligt hemmabygge till krets, och hur det dröjer månader innan en faktiskt fungerande lösning släpps.

Raspberry Pi Foundation är så klart inte ensamma om det här stora misstaget. Även tungviktare som Nintendo har medvetet trampat i klaveret genom att hitta på egna lösningar för sina produkter, mer specifikt Switch-konsolen som inte fungerar med alla laddare från tredjepartstillverkare.

Annons

Senaste artiklarna

Asus Chromebook C425: Strömsnål laptop med Chrome OS & 14-tumsskärm

Asus Chromebook C425 är en bärbar dator med Chrome OS, en strömsnål Intel Amber Lake-processor och clamshell-design. Läs mer om nya datorn...

YouTube Music fungerar nu med Waze i mobilen

Nu kan du använda YouTube Music direkt i GPS-navigatorn Waze. Sen tidigare har det funnits stöd för flera andra musiktjänster – men...

Google Nest Mini 2019 – andra generationens Home Mini på gång

Väntar du på att Google ska uppgradera de smarta högtalarna Home och Home Mini? Då kanske vi har en bra nyhet till...

Google Pixel 4 & Pixel 4 XL kan få 90 Hz-skärmar och OLED

Går du och väntar på att Google ska presentera kommande mobiltelefonen Pixel 4? Då har jag några riktigt spännande rykten att berätta...

Spotify Premium for Family kan få prishöjning med 13 procent

Spotify vill höja priset på Premium for Family. Det är åtminstone indikationen de ger efter ett uppmärksammat test på den skandinaviska marknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här