Allmänt

Microsoft varnar: Uppgradera från Windows 7 till Windows 10 snarast

Microsoft har börjat varna användare av Windows 7. Stödet för operativsystemet är på väg att försvinna – och när det sker kommer inga fler bugg- eller sårbarhetsfixar. Din dator kommer alltså att bli mycket osäker att använda.

 • När försvinner stödet för Windows 7? Enligt Microsoft den 14 januari 2020.
 • Varför ska jag byta till Windows 10? För att operativsystemet är nyare, säkrare och mer anpassat för moderna datorer.
 • Kostar det att uppgradera till Windows 10? Ja, du kan räkna med en kostnad för Windows 10 i längden. Men du kan prova gratis om du vill.
 • Fungerar Windows 10 på min dator? Om du har en dator som redan kör Windows 7 kan du räkna med att Windows 10 också fungerar utan större problem.

Om du har en dator med Windows 7 kommer operativsystemet att visa en rad aviseringar från Microsoft. Det är speciella varningar som ska upplysa dig om att stödet för Windows 7 är på väg att tas bort.

Så här påverkas du när stödet för Windows 7 förvinner

Microsoft kommer att sluta ge stöd åt Windows 7 från den 14 januari 2020. Det betyder följande för dig som användare:

 1. Ingen mer teknisk support för problem
 2. Inga fler uppdateringar till mjukvaror
 3. Inga fler säkerhetsuppdateringar eller fixar

Kort sagt – din dator blir mycket osäker att använda. Även om sårbarheter hittas och användas av hackare så kommer Microsoft inte att täta hålen. Därmed kommer varken brandväggar eller antivirusprogram att kunna skydda dig på ett bra sätt.

Läs mer på Microsoft officiella supportsida.

Du kan stänga av aviseringarna om du vill

Om du känner att aviseringarna är onödiga eller irriterande så kan du stänga av dem.

Microsoft har lärt sig av tidigare misstag och kommer inte att tjata på dig om att uppgradera till Windows 10. Men du kommer att få en del aviseringar så att du inte missar den information som Microsoft känner att de måste dela.

Om du inte vill ha dem finns två sätt att bli av med aviseringarna:

 1. Klicka på ”Do not remind me again” när en avisering visas
 2. Vänta till den 14 januari 2020 när stödet löper ut

Vi gissar att du kommer att vilka klicka på stör-mig-inte-igen-knappen snarare än att vänta flera månader.

microsoft-windows-10-flag

Kan jag uppgradera till Windows 10 gratis?

Nej, åtminstone inte enligt Microsoft. Det kan dock en semi-fungerande lösning som du vill prova för att uppgradera gratis från Windows 7 till Windows 10.

Du kan ladda ner installationsfilen för Windows 10 och installera den på datorn utan en produktnyckel. Du måste göra en ren installation, så tänk på att alla dina filer försvinner.

Därefter kan du använda Windows 10 i princip hur länge du vill – men med en del begränsningar. Microsoft vill så klart att du ska betala för dig, så för att locka dig till att köpa Windows 10 så finns en rad begränsningar i operativsystemet.

Bland annat visas en vattenstämpel som ständigt påminner om att uppgradera. De personliga inställningarna är dessutom låsta och du får ingen support alls av Microsoft.

På Tekniksmart kan du läsa mer om begränsningarna och hur du installerar Windows 10 på din dator.

Om du inte vill uppgradera till Windows 10

Microsoft kommer inte tvinga dig att uppgradera till Windows 10. Däremot kommer företaget att sätta press på dig för att bit för bit locka dig att byta operativsystem.

Anledningen är av två skäl:

 1. Windows 10 är ett mycket nyare och säkrare operativsystem, anpassat för moderna datorer med nyare hårdvara.
 2. Microsoft tjänar inte pengar på dig om du fortsätter använda Windows 7.

Ganska enkelt, eller hur?

Men som sagt, du behöver inte uppgradera. Du kan stanna kvar hur länge du vill; precis som med Windows XP och Windows Vista sen tidigare.

För varje år som går blir operativsystemen utan stöd dock mindre och mindre säkra. Fler sårbarheter hittas, men inga tätas. Och tillslut kommer tillverkare av hårdvara och utvecklare av mjukvara att sluta ge stöd åt Windows 7.

Det betyder att ditt säkerhetsprogram och webbläsare med åren också blir osäkra – och då är det riktigt, riktigt farligt att använda datorn om den är ansluten mot internet.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button