Allmänt

Nya Macbook Pro 2018 har ett tystare tangentbord – lyssna här

Apple har gjort tangentbordet till nya Macbook Pro nämnvärt bättre. Med tredje generationens fjärilsbrytare under varje tangent följer ett tunt membran som gör skrivandet tystare – en välkommen förbättring för dig som inte tycker om det knackande ljudet som tangenter annars har.

 • Supertunt membran stoppar ljud och smuts
 • Apple erkänner inte att membranet löser problemet med tangenter som fastnar
 • Video demonstrerar tydligt skillnaden mellan membran och inte membran (se här under)
 • Apple har flera stämningar som rör fjärilsbrytarna i äldre Macbook och Macbook Pro

Det är ingen nyhet att Apple mer eller mindre misslyckats med implementationen av sina ”nya” fjärilsbrytare i de senaste generationerna med Macbook Pro-modeller. Tangenterna är högljudda, fastnar ofta och måste repareras av en auktoriserad verkstad om minsta lilla damm fastnar på undersidan.
Problemet med tangenter som krånglar är så stort att Apple stämts av arga användare som tycker att företaget gjort stora misstag med fjärilsbrytarna. Företaget borde ha förstått att designen skulle bli problematisk och därför dras Apple till domstol för. Stämningen omfattar Macbook från 2015- och Macbook Pro från 2016-.

macbook-pro-2018-tangentbord-membran-ifixit
Bildkälla: iFixIt. Membranet i nya tangentbordet till Macbook Pro 2018.
Det tunna membran som finns i tredje generationens tangentbord för Macbook Pro löser inte problemet med damm och smuts. Åtminstone inte officiellt. Apple kan inte säga att membranet hjälper mot problemet eftersom det potentiellt blir ett erkännande av problemet – och det kan bli företagets fall efter stämningarna i amerikansk domstol.
Vad Apple däremot påstår är att membranet gör tangenterna tystare. I videon här under från TechCrunch kan du själv höra skillnaden. Du kommer snabbt märka att nya Macbook Pro för 2018 är mycket mer dämpad när personen skriver på tangentbordet.
Tidigare recensioner säger att tangenterna är både dämpade och har samma känsla som tidigare. Apple har alltså inte ändrat något i höjden på tangenterna, nedslagslängden eller annat som påverkar hur det känns att skriva.

Det är så klart positivt att Apple gör något åt ljudet i Macbook Pro eftersom tangenterna är galet högljudda. De kanske inte gör något när du sitter hemma eller i ett eget rum på kontoret, men under möten med flera datorer som närvara blir det snabbt jobbigt.
Förutom tystare tangentbord så passar Apple även på att uppgradera nya Macbook Pro med en rad andra förbättringar. Här är några av dem:

 • Det finns nu modeller med 32 GB RAM-minne (tidigare fanns bara upp till 16 GB)
 • Använder åttonde generationens Intel-processorer
  • Standard på 13-tumsmodellen är en Core i5 på 2,3 GHz
  • Tillval upp till en Core i9 på 2,9 GHz på 15-tumsmodellen
 • Lagringsutrymmet kan utökas till maximalt två terabyte respektive fyra terabyte på 13- och 15-tumsmodellerna
 • Skärmarna har nu stöd för True Tone-tekniken
 • Grafikkretsarna i processorerna är märkbart kraftfullare
 • Modellerna med TouchBar använder samma T2-krets som finns i iMac Pro
 • Betydligt snabbare SSD än många konkurrerande PC-modeller
 • Priserna har gått upp – rejält (ingen förbättring så klart, men nämnvärt)

Om du klarar den ökade kostnaden så är nya Macbook Pro för 2018 en klar förbättring jämfört med modellerna som släpptes förra året.
Vi rekommenderar att du läser artikeln The Great Apple Keyboard Cover-Up av Sam Lionheart på iFixIt. Det är en artikel som i detalj beskriver hur Apple försökt lösa ett problem som potentiellt kan kosta dem miljontals dollar – utan att erkänna att det funnits något problem överhuvudtaget.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button