Allmänt

Nu blir det svårare att lämna tillbaka e-böcker på Amazon

Amazon har kritiserats hårt för slappa regler kring returer av e-böcker. Författare och utgivare säger att konsumenter kan i princip läsa färdigt böcker och returnera dem om de gör det snabbt nog.

Nu kommer uppgifter om att Amazon tänker snäva åt reglerna för den som köper e-böcker, och det rejält.

Nya regeln: Läs maximalt 10 % för att kunna returnera boken

Enligt de nya reglerna så får köparen bara läsa upp till 10 procent av en bok för att kunna returnera den. Den som läser längre än så får snällt behålla boken, oavsett hur bra eller dålig den är.

Det finns dock undantag till den regeln.

Om köpare anser sig ha rätt till en retur trots allt så kan man kontakta kundtjänst för att argumentera för sin sak. Kundtjänsten kommer att revidera returen och återbetala köpet.

Om en köpare missbrukar retursystemet så kan Amazon straffa det berörda kontot. Exakt vad det innebär är inte fastställt.

Reglerna är ett samarbete mellan Amazon & Authors Guild

Det här är inte första gången som Amazon är i blåsväder för hur de hanterar returer av digitala böcker.

Under 2020 så rapporterades att tusentals författare förlorar inkomster på grund av kraftigt ökade returer av digitala böcker.

The Guardian skrev i en artikel att författare rapporterar om ökade returer från 15 % till 50 % eller mer. De skrev också att en författare säger sig ha förlorat tiotusentals dollar på grund av Amazons returpolicy (i det här specifika fallet Audibles, ett Amazon-ägt bolag).

Lisa Kessler skriver följande på Twitter:

En påminnelse om att Amazon INTE är ett bibliotek. När du har läst och returnerar en bok så KOSTAR det författaren pengar. Det är den 1 juni och jag är skyldig Amazon pengar för att personer läser Muse-serien och returnerar böckerna när de är färdiga.

Lisa Kessler

Och K. Bromberg skriver följande:

Varje gång du returnerar en e-bok på Amazon så krävs författaren på mer än betalningen för försäljningen. Ja, det betyder att vi kan vara skyldiga Amazon vid slutet på månaden.

K. Bromberg

Mängder av författare har gått ut publikt med kritik och vittnar om hur de förlorar pengar på grund av Amazon.

DailyDot har en utmärkt artikel om problemet här. The Verge har en ny artikel om problemet här.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button