Allmänt

Mät EKG med Apple Watch Series 4 – släppt i Sverige

Apple Watch Series 4 har stöd för EKG i Sverige. Med watchOS 5.2 och senare är funktionen tillgänglig. Har du inte uppdaterat din Apple Watch Series 4 till senaste versionen än kan du göra det idag.

Med watchOS 5.2 får du två nya funktioner. Stöd för EKG som sitter i kronan till din smartklocka, samt varningar för oregelbunden hjärtrytm. Båda har funnits tillgängliga i bland annat USA den senaste tiden, men från watchOS 5.2 utökas tillgängligheten till ytterligare 19 länder.

Varför är ett EKG i Apple Watch bra?

EKG används för att mäta hjärtrytmen via elektrisk aktivitet. Genom att mäta regelbundet från handleden kan du få information om bland annat missade hjärtslag och oregelbunden rytm. Det kan i sin tur berätta om en förestående hjärtattack eller som enklast ge dig bättre, kroppslig förståelse.

Är en mätning från Apple Watch lika bra som medicinsk utrustning?

Nej. EKG-mätning i Apple Watch är tillräckligt bra för att berörda myndigheter i både USA och Europa ska ge sin tillåtelse för användning. Med det sagt så betyder det inte att Apple Watch är på samma nivå som läkarnas utrustning.

Se din Apple Watch Series 4 som ett komplement för att du ska få en bättre insikt i hur din kropp fungerar, och som ett extra skyddsnät. Om du får varningssignaler från din Apple Watch ska du alltid kontrollera vad som pågår hos en läkare.

Hur tillförlitlig är EKG-mätningen med en Apple Watch?

Enligt det officiella pressutskicket om EKG i Apple Watch Series 4 kunde smartklockan nå en träffsäkerhet på 98,3 procent vid identifiering av AFib.

AFib är en förkortning för ”atrial fibrillation”, vilket på svenska är förmaksflimmer.

Apple noterar även i pressutskicket att Apple Watch Series 4 hade en träffsäkerhet på 99,6 procent vid klassificering av sinusrytm. Totalt användes 600 deltagare i den studie som användes för att ta fram siffrorna.

När får jag en varning om oregelbunden hjärtrytm?

Om din Apple Watch noterar en oregelbunden hjärtrytm fem gånger eller fler under en period på 65 minuter så får du en varning. När du får varningen är det en bra idé att kontakta en vårdcentral för att rådfråga om läkare vill kolla vidare.

apple iphone watch ekg skarm

Vad krävs för att kunna använda EKG i Apple Watch?

  • Apple Watch Series 4
  • watchOS 5.2 eller senare
  • iOS 12.2 eller senare

Du behöver en Apple Watch Series 4 eller senare eftersom EKG-sensorn som krävs först introducerades med denna modell. Till det krävs watchOS 5.2 som i sin tur har den EKG-app som behövs för att göra mätningarna. Och slutligen en iPhone 5S eller senare med iOS 12.2 eller senare.

Var kan jag läsa mer om EKG i Apple Watch?

Apple har ett pressmeddelande om EKG-mätningen i Apple Watch Series 4. Det är på engelska och berättar mer ingående om studierna som ledde fram till att EKG-mätningen kunde släppas i Europa, samt vad som krävs för att använda sensorn i smartklockan.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button