Prylar

Logitech Brio 500 – en webbkamera ur tiden?

Logitech Brio 500 är en ny och kompakt webbkamera som låter dig strömma i 1080p med 30 fps.

En ersättare till klassikern C920 kan tyckas, med bättre bildkvalitet och nya funktioner som gör webbkameran mer nutidsförankrad.

Bland annat med ett fysiskt integritetsskydd som blockerar linsen när webbkameran inte används, och ett ”Show Mode” som gör det enklare att visa vad som finns på skrivbordet.

Lästips: Bästa webbkamerorna till macOS & Windows 10 (2021)

Logitech Brio 500 har dubbla mikrofoner & klarar 1080p/30fps

Logitech Brio 500 har en cylinderformad design med en 4-megapixelkamera i mitten och två mikrofoner på sidorna. Mikrofonerna stöder ”beamforming” och kan zooma in på din röst för att minimera ljuden från omgivningen.

Upplösningen är som högst 1080p med 30 fps. Vill du ha 60 fps är det också möjligt, men då måste du minskar upplösningen till 720p och därmed kompromiss med bildkvaliteten.

Specifikationerna liknar gamla C920, men enligt Logitech används en ny kamerasensor som är uppgraderad. Med tanke på att C920 släpptes 2012 så får vi verkligen hoppas att det stämmer.

Synvinkeln är normalt 90 grader med den fasta optiken. Du kan välja att beskära bilden digitalt till 78 grader respektive 60 grader om du föredrar en snävare bild.

Fästet till webbkameran har en magnetisk platta där själva kameradelen monteras. Fästet själv sätter du högst upp på bildskärmen med en klämma.

logitech brio 500 front white 2022

USB-C och stöd för Windows, macOS, Chrome OS

För att använda webbkameran så måste du ha en ledig USB-port. För Windows-datorer är det normalt inga problem, men har du en Mac-dator så kan du behöva en multiport-adapter.

Logitech Brio 500 fungerar med Windows, macOS och Chrome OS. Du kan använda webbkameran utan extra drivrutiner, men vill du ha alla funktioner så krävs en kompanjon-app kallad ”Logi Tune” från Logitech.

Du hittar Logi Tune för alla operativsystem här.

Logitech Brio 500 har en riktigt hög prislapp

Vi önskar att Logitech Brio 500 hade varit prisvärd, men för 1 500 kronor så förväntar vi oss betydligt mer i en webbkamera.

Speciellt då alla moderna mobiltelefoner kan användas som en webbkamera med hjälp av en enkel app för Android eller iOS. Helt gratis dessutom, en mobiltelefon har de flesta redan så klart. En app som är utmärkt är EpocCam Pro som jag testade här.

Visst ger Brio 500 en smidigare lösning som frigör din mobiltelefon till annat. Men för 1 500 kronor? Nja, då finns det billigare och mer praktiska modeller som ger tillräckligt med bildkvalitet för under tusenlappen.

Här är några butiker som säljer Brio 500:

razer kiyo 2020
Razer Kiyo är ett utmärkt alternativ för flera hundralappar mindre.

Alternativen som är bättre än Brio 500

Det finns en hel mängd webbkameror att välja på idag. Den absolut bästa du kan använda är faktiskt mobiltelefonen – bättre optik kan du inte få utan att köpa en riktigt dyr systemkamera. Men utöver det så finns flera dedikerade webbkameror som är mer prisvärda än Logitechs nya kamera.

Exempelvis Razer Kiyo också klarar 1080p med 30 fps, men som har inbyggt ringljus och en prislapp runt 800 kronor idag. Ett toppenval.

Även Logitech StreamCam är ett fint alternativ. För cirka 900 kronor får du en trevlig webbkamera med 1080p i 60 fps, stöd för OBS och en design som kan vändas både horisontellt och vertikalt.

Faktum är att du klarar dig långt med en webbkamera från NetOnNet som kostar under 500 kronor om du inte ska ha den till streaming på exempelvis Twitch. Är det bara kontorsmöten via Google Meet som gäller så behöver webbkameran inte vara speciellt dyr.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button