Prylar

Här är Microsoft Surface Go – hybridplattan som konkurrerar med iPad

Det här har hänt: Microsoft har avslöjat en enhet kallad Surface Go. Det är en hybridplatta med 10-tumsskärm som kostar mindre än de andra Surface-modellerna samtidigt som den är mindre kraftfull.


Instegspriset för Surface Go är 399 USD, eller cirka 4 899 kronor inklusive moms i Sverige. För den summan får du basmodellen av Surface Go med 4 GB RAM-minne, 64 GB lagringsutrymme och sjunde generationens Intel Pentium Gold-processor på 1.6 GHz.

Om du vill uppgradera till en snäppet vassare modell kan du öka RAM-minnet till 8 GB och lagringsutrymmet till 128 GB. Då kostar hybridplattan istället 549 USD, eller 6 399 kronor inklusive moms. Samtliga varianter använder samma processor och en 10-tums IPS-skärm med bildförhållandet 3:2. Upplösningen på skärmen är 1 800 x 1 200 pixlar.

Intel Pentium Gold 4415Y-processorn ger en optimal balans av prestanda, värmeutveckling och batteritid enligt Microsoft. Tillräckligt låg värme för att Surface Go ska vara fläktlös, vilket gör den helt ljudlös. Upp till nio timmars batteritid är möjligt.

Anslutningarna på Surface Go är begränsade till en USB Typ-C 3.1, minneskortsläsare för microSD och en hörlurskontakt.

microsoft-surface-go-platt

Initialt släpps Surface Go med bara WiFi-stöd. Senare under 2018 kommer en ny modell som har samma interna specifikationer, men också stöd för 4G/LTE. Om du vill ha ett tangentbord till hybridplattan går det att köpa separat (vi räknar med att det kommer färdiga paket längre fram).

Standardtangentbordet kostar 99 USD och Signature Type Cover kostar 129 USD. Omräknat blir det 1 100 kronor respektive 1 400 kronor. Båda har en saxmekanism under varje tangent med ett litet avstånd på en millimeter innan nedslaget noteras. Du kan även köpa till en ny variant av Surface Pen för cirka tusenlappen och Surface Mobile Mouse för ytterligare 400 kronor.

Lägg vi ihop allt blir det runt 9 000 kronor för den dyrare Surface Go-varianten, Signature Type Cover, pennan och datormusen. Det är mer än Surface Pro i5 med 4 GB RAM-minne och några tusenlappar billigare än den dyrare Surface Pro i5-modellen med 8 GB RAM-minne.

För företag som behöver lite extra finns en specialvariant med Windows 10 Pro och ökat lagringsutrymme på 256 GB.

Vem vill köpa Surface Go?

Frågan är – vem är det egentligen som Microsoft vill ska köpa Surface Go? Webbsajten The Verge skriver att hybridplattan landar mellan Apples enklare iPad-modeller och Microsofts egna Surface Pro-serie samt Apple iPad Pro. Med iPad och iOS har Apple ett stort utbud med appar som tilltalar användarna, Surface Go däremot hamnar i kölvatten med ett begränsat utbud och en jämförelsevis svar processor.

Microsoft marknadsför Surface Go som ett alternativ till nya iPad-modellerna och Chromebooks. Operativsystemet är Windows 10 Home med aktiverat S-läge direkt ur lådan. Det betyder att du bara kan köra applikationer från Microsoft Store. Du kan dock uppgradera till fullversionen av Windows 10 Home utan extra kostnad.

Skulle du tänka dig att köpa Surface Go? Eller inte? Skriv en rad och berätta! Läs mer om produkten på Microsofts officiella webbsajt.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button