Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) är släppt

Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) släpptes den 29 januari 2019. Modellen är i princip den konsumentanpassade Pi 3B+, men bättre anpassad för inbyggda lösningar till företag och industriellt bruk. Modellen kostar från cirka 25 USD. Läs mer om Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) här.

Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) är en liten kretskortsdator i form av en CM-modul. Hårdvaran är nästan identisk med Pi 3B+, med den stora skillnaden i designen.

Exempelvis saknar CM3+ både USB- och HDMI-portar. SODIMM-designen med 200-pinskontakt har däremot stöd för två kameror, två skärmar och har extra GPIO-pinnar på CMIO-kort som stöder detta. Det saknas även inbyggt WiFi och Bluetooth, även detta kräver ett CMIO-kort med stöd.

Viktigaste specifikationerna för Pi CM3+

  • Processor: Broadcom BCM2837B0 SoC, Cortex-A53 64-bit @ 1.2GHz
  • RAM: 1 GB-RAM-minne
  • Hårdvaruacceleration: Avkodning i H.264 & MPEG-4 (1080p30); Kodning i H.264 (1080p30); OpenGL ES 2.0-stöd.
  • Minneskortsstöd: CM3+/Lite har stöd för SD-kort och eMMC-lagring via 200-pinskontakten
  • Användningsmiljö: Stöd för temperaturer mellan -20 to +70 grader celcius
Annons

Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) går att köpa i fyra olika varianter beroende lagringsutrymme. Antingen med ett fast eMMC-minne på enheten, eller bara stöd för extern lagring i form av SD-kort eller eMMC via 200-pinskontakten.

Raspberry Pi CM3+ kommer att säljas till åtminstone 2026. De tidigare produkterna – CM1, CM3 och CM3 Lite – får statusen ”ej rekommenderad”. De kommer dock att fortsätta säljas fram till 2023.

Pi CM3+ vs Pi CM3 vs Pi CM1

Raspberry Pi CM3+ är bara marginellt ändrad jämfört med fjolårets Pi CM3. Det enda som skiljer dem åt är att nya modellen kan köpas med inbyggt lagringsutrymme. I övrigt är alla andra specifikationer identiska.

Jämfört med den äldre Pi CM1-modellen blir skillnaderna betydligt större. Processorn är upp till tio gånger snabbare i specifika situationer, RAM-minnet dubbelt så stort och lagringsutrymmet upp till åtta gånger så stort.

Pi CM3+ och Pi CM3 är hårdvarumässigt 100 procent kompatibla med varandra. Om du redan har en CMIO-lösning är det bara att dra ur den gamla modulen och sätta i den gamla. Observera att du måste uppdatera CM3+ med senaste inbyggda mjukvaran och OS.

Diagram och I/O för Pi CM3+

Annons

Senaste artiklarna

Asus Chromebook C425: Strömsnål laptop med Chrome OS & 14-tumsskärm

Asus Chromebook C425 är en bärbar dator med Chrome OS, en strömsnål Intel Amber Lake-processor och clamshell-design. Läs mer om nya datorn...

YouTube Music fungerar nu med Waze i mobilen

Nu kan du använda YouTube Music direkt i GPS-navigatorn Waze. Sen tidigare har det funnits stöd för flera andra musiktjänster – men...

Google Nest Mini 2019 – andra generationens Home Mini på gång

Väntar du på att Google ska uppgradera de smarta högtalarna Home och Home Mini? Då kanske vi har en bra nyhet till...

Google Pixel 4 & Pixel 4 XL kan få 90 Hz-skärmar och OLED

Går du och väntar på att Google ska presentera kommande mobiltelefonen Pixel 4? Då har jag några riktigt spännande rykten att berätta...

Spotify Premium for Family kan få prishöjning med 13 procent

Spotify vill höja priset på Premium for Family. Det är åtminstone indikationen de ger efter ett uppmärksammat test på den skandinaviska marknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här