Prylar

Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) är släppt

Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) släpptes den 29 januari 2019. Modellen är i princip den konsumentanpassade Pi 3B+, men bättre anpassad för inbyggda lösningar till företag och industriellt bruk. Modellen kostar från cirka 25 USD. Läs mer om Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) här.

Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) är en liten kretskortsdator i form av en CM-modul. Hårdvaran är nästan identisk med Pi 3B+, med den stora skillnaden i designen.

Exempelvis saknar CM3+ både USB- och HDMI-portar. SODIMM-designen med 200-pinskontakt har däremot stöd för två kameror, två skärmar och har extra GPIO-pinnar på CMIO-kort som stöder detta. Det saknas även inbyggt WiFi och Bluetooth, även detta kräver ett CMIO-kort med stöd.

Viktigaste specifikationerna för Pi CM3+

  • Processor: Broadcom BCM2837B0 SoC, Cortex-A53 64-bit @ 1.2GHz
  • RAM: 1 GB-RAM-minne
  • Hårdvaruacceleration: Avkodning i H.264 & MPEG-4 (1080p30); Kodning i H.264 (1080p30); OpenGL ES 2.0-stöd.
  • Minneskortsstöd: CM3+/Lite har stöd för SD-kort och eMMC-lagring via 200-pinskontakten
  • Användningsmiljö: Stöd för temperaturer mellan -20 to +70 grader celcius

Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) går att köpa i fyra olika varianter beroende lagringsutrymme. Antingen med ett fast eMMC-minne på enheten, eller bara stöd för extern lagring i form av SD-kort eller eMMC via 200-pinskontakten.

Raspberry Pi CM3+ kommer att säljas till åtminstone 2026. De tidigare produkterna – CM1, CM3 och CM3 Lite – får statusen ”ej rekommenderad”. De kommer dock att fortsätta säljas fram till 2023.

Pi CM3+ vs Pi CM3 vs Pi CM1

Raspberry Pi CM3+ är bara marginellt ändrad jämfört med fjolårets Pi CM3. Det enda som skiljer dem åt är att nya modellen kan köpas med inbyggt lagringsutrymme. I övrigt är alla andra specifikationer identiska.

Jämfört med den äldre Pi CM1-modellen blir skillnaderna betydligt större. Processorn är upp till tio gånger snabbare i specifika situationer, RAM-minnet dubbelt så stort och lagringsutrymmet upp till åtta gånger så stort.

Pi CM3+ och Pi CM3 är hårdvarumässigt 100 procent kompatibla med varandra. Om du redan har en CMIO-lösning är det bara att dra ur den gamla modulen och sätta i den gamla. Observera att du måste uppdatera CM3+ med senaste inbyggda mjukvaran och OS.

Diagram och I/O för Pi CM3+

rpi cm3plus block

rpi cm3plus specs

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button