Pennor & papper

Jinhao X450 – en billig och bra reservoarpenna (recension & test)

Jinhao X450 är den kanske billigaste och bästa reservoarpennan på marknaden som jag (nästan) helhjärtat kan rekommendera. Den här modellen kostar runt hundralappen och säljs nästan uteslutande med en spets i storleken medium – och det är en fantastisk introduktion till reservoarpennor för nästan inga pengar.

Med tanke på prislappen så ska du inte förvänta dig den bästa kvaliteten. Den här modellen är tillsammans med X750 (som kostar ungefär lika mycket) lite av ett lotteri där främst spetsens kvalifikationer skiljer sig åt en hel del. Om du får ett exemplar som presterar bra så har du dock en penna för en lång tid framöver.

Här får du praktiska tips och råd inför köpet av reservoarpennor

Med allt ovan sagt så finns det en hel del saker man måste tänka på innan plånboken åker fram och man klickar hem Jinhao X450. Här är mina tankar och tycken om reservoarpennan.

jinhao x450 medium x750 medium 2022
Jinhao X450 vs X750

Det positiva om Jinhao X450

Priset

För den hundralapp jag betalade för min Jinhao X450 så är reservoarpennan i princip oslagbar i klassen. Det är verkligen inga pengar alls i den här världen vilket gör pennan till ett perfekt alternativ när man kanske inte har provat reservoarpennor tidigare men vill testa i princip kravfritt. Ofta kan du hitta paketpriser med två eller fler exemplar i olika färgkombinationer och mönster.

Konverterare ingår

Just den penna som jag köpte hade en konverter som satt förmonterad i reservoarpennan. Däremot ingick inga bläckpatroner (vilket inte gör något, jag har redan enormt mycket bläck hemma ändå). Eftersom det redan ingick en konverter så var det bara att skölja ur pennan, fylla konvertern och köra igång. Skulle spetsen vara undermålig så har du en billig reservdel att använda i andra pennor.

jinhao x450 medium x750 medium konverterare 2022

Huven är utmärkt

En trevlig detalj är att huven som går ovanpå spetsen har en dämpning när du klickar fast den mot resten av kroppen. Det gör att man får en högre känsla av kvalitet och det blir inte det hårda ”klick” som med syskonmodellen Jinhao X750 som inte har en dämpad huva. Dämpningen kommer från en tunn gummiring som sitter på insidan av huvan, jag räknar med att den slits bort med tiden.

Trekantsfattningen

Greppytan är infräst så att du får en trekantsfattning som är förbestämd på reservoarpennan, precis som Lamy gör med Safari-serien. Det passar mig utmärkt eftersom jag har en tendens att rulla pennor som är helt runda i greppytan. Det är dock inte något som alla uppskattar, och här är kanske Jinhao X750 bättre med sin helt runda greppyta. För mig personligen så är det här ett plus.

Spetsen fungerar utmärkt (på mitt exemplar)

Just mitt exemplar av Jinhao X450 har en medium-spets som fungerar helt utmärkt direkt ur lådan. Med Lamy T52 Crystal Ink i konverteraren så får jag en tjock och följsam linje som är lagom våt för både långsam och snabb skrivstil. Spetsen glider enkelt över glatt Rhodia-papper (90g) och utan problem med lågkvalitetspapper (70g). Räkna med ett litet motstånd, men spetsen känns inte raspig eller besvärlig på något vis. Toppbetyg alltså (något oväntat).

jinhao x450 medium lamy vista al star pilot metropolitan 2022
Jinhao X450 vs Lamy Vista, Lamy Al-star och Pilot Metropolitan (uppifrån och ner)

Det negativa om Jinhao X450

Den här modellen är rejält tung

Gudars, den här pennan är helt galet tung. Vilket var väntat med tanke på att den är tillverkad av mässing. Och med full konverterare så blir det så klart inte lättare. Jag kan inte rekommendera Jinhao X450 (eller X750) för längre skrivstunder. Däremot om du bara ska skriva kort eller göra rubriker så fungerar den utmärkt. Cirka 40 gram är vikten, vilket kan jämföras med plastmodellen Lamy Safari som väger fjäderlätta 15 gram.

Stålspetsen är känslig

Om du råkar på ett exemplar där spetsen måste justeras lite så bör du veta att det krävs extremt lite tryck för att permanent förstöra stålspetsen. De två spetsdelarna kan enkelt tryckas ur sitt optimala läge om du försöker dig på att justera på normalt vis (dvs att man lägger ett finger ovanpå stiftet, trycker försiktigt mot en hårdyta och rullar sakta fram och tillbaka några sekunder). Vid normal skrivstil och lätt tryck så behöver du dock inte vara rädd för att något ska gå sönder – men för guds skull, var försiktig vid korrigeringar!

Dålig kvalitet på gängorna

När du lossar kroppen från förstycket så hör och känner du direkt att kvaliteten inte matchar de dyrare reservoarpennorna på marknaden. Gängorna på förstycket är av plast medan de som är på kroppen är av mässing. Att skruva på och av går utmärkt, men jag är rädd att plasten kommer att slitas ner så att kroppen inte går på förstycket efter ett antal påfyllningar av konverteraren.

jinhao x450 medium lamy t52 crystal ink rhodia 90g 2022
Jinhao X450 fungerar utmärkt med Lamy T52 Crystal Ink på Rhodia 90g finpapper.

Nämnvärt om Jinhao X450

18KGP betyder INTE att det är en guldspets

De kinesiska tillverkarna och återförsäljarna av reservoarpennar är flitiga med att använda ”18KGP” på sina spetsar. Men allt som glimmar är inte guld och det här är definitivt inte guldspetsar som alltid märks med 14K, 18K eller 21K. Jag vågar inte ens säga att spetsarna är guldpläterade (som P:et antyder i 18KGP), men låter den biten vara osagd.

Det medföljer ett pennskydd

Okej, det här är egentligen på den positiva sidan, men inte tillräckligt för att rättfärdiga ett köp. Det medföljer ett pennskydd som reservoarpennan levereras i och det fungerar helt utmärkt till de flesta andra modeller jag har i min samling. Perfekt för såväl min Faber-Castell Loom som Lamy Safari/Vista och Pilot Custom 823. Inget jag tänker använda för vardagligt bruk, men jag slänger inte de här skydden eftersom de är fullt fungerande för sitt syfte.

Fungerar bra med många olika sorters bläck

Jag har testat en rad olika bläck i den här pennan och kommit fram till att det mesta verkar fungera utmärkt. Från Pilot Quink som är en torrare bläckvariant, till Lamy T53 som är betydligt lättflyktigt. Det kan så klart ha med att medium-spetsen på mitt exemplar upplevs som utmärkt där andra kanske måste korrigera lite för optimalt bläckflöde, men det är absolut nämnvärt i recensionen.

Här får du tips på bra bläck till alla sorters reservoarpennor

Inga svenska återförsäljare

Den här punkten är lite knepig. Jinhao-märket säljs idag uteslutande via Amazon vilket betyder att du är låst till den plattformen. För sina kronor gör det kanske inget, men om du inte vill handla från obskyra, kinesiska butiker via Amazon så är det här inget märke för dig. Dessutom måste du vara mycket uppmärksam på beskrivningarna eftersom de maskinöversatta texterna ofta lämnar en hel del att önska. Och glöm för allt i världen inte att kolla omdömen innan du köper.

Här köper du Jinhao X450

Mitt tips är att alltid ha ett aktivt Prime-abonnemang hos Amazon om du ska köpa de här pennorna. Det kostar cirka 50 kronor varje månad och säkerställer att du får kostnadsfri frakt på alla reservoarpennor som omfattas av Amazon Prime. Det är så klart inte ett krav, men ett tips för en (i längden) lägre kostnad.

Här är några exempel på försäljare på Amazon som erbjuder Jinhao X450:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button