Allmänt

Firefox Monitor – ett extra skydd vid hackerattacker

Firefox Monitor har beta-testats under ett antal månader. Nu rullar säkerhetsfunktionen ut till alla Firefox-användare. Det betyder att du snabbare får veta om din personliga data läcker ut vid hackerattacker.

Firefox Monitor är ett verktyg i Firefox som använder data från webbsajten ”Have I Been Pwned” för att informera Firefox-användarna när de påverkas av hackerattacker. Ett verktyg som utvecklats i nära samarbete med Troy Hunt som är utvecklaren bakom webbsajten.

Med Firefox Monitor aktiverad i webbläsaren kan den söka på webbsajten för att se om din e-postadress omfattas av läckt data. Det är inget som sker automatiskt, utan du måste manuellt gå till adressen ”monitor.firefox.com” och skriva in din e-postadress.

Din e-postadress sparas aldrig i klartext. Istället ”hashas” den för att skapa en oläslig textsträng som jämförs med befintliga strängar i databasen. Om Firefox Monitor matchar två strängar hämtas rätt data för denna och användaren blir upplyst direkt på skärmen.

Förutom att manuellt kolla i webbläsaren så kan du be Firefox Monitor övervaka din e-postadress automatiskt.

Mozilla har även byggt in en rad spärrar i webbläsaren Firefox som ska hindar webbsajter från att spåra dig på internet. Det gör det svårare att rikta reklam till dig eftersom sajterna inte kan se vad du sökt eller kollat på tidigare.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button