PapperPennor & papper

Field Notes Memo Book – allt du måste veta

Den som antecknar mycket har säkert stött på namnet ”Field Notes” någon gång. Det är små och dyra anteckningsböcker som är populära att ta med på gående fot då de tar extremt liten plats. Dessutom finns de ofta med olika design som gör det enklare att hitta just den där personliga stilen.

Men hur bra är egentligen den minsta varianten kallad Field Notes Memo Book? Är de tillräckligt bra för att rättfärdiga kostnaden eller varumärket på hypen kring anteckningsböckerna? Här är mina tankar kring Field Notes och en summering av vad andra säger i sina recensioner.

Field Notes
Field Notes har ruskigt snygga anteckningsböcker. Men de kostar en skön slant.

Det här är Field Notes Memo Book

Varumärket och produkterna med samma namn har nischat sig rejält genom att nästan helt gå efter EDC-segmentet med lättburna anteckningsböcker.

Field Notes är små, har få sidor och köps normalt i 3-pack. De vanligaste och billigaste har pärm av av brunaktig papp. Idag finns en mängd olika serier av olika varianter och slag där temat ändras varje gång.

Storleken är alltid densamma på Original-modellen. Dimensionerna är 89 x 140 mm vilket betyder att de har nästan samma mått som Moleskine Cahier Pocket.

Varje sida är tillverkat av 90-grams, syrafritt papper. Färgen beror lite på vilken Field Notes-variant du köper och storleken. Vanligast är ”Bright White” i normalmodellerna.

Field Notes finns med blankt, linjerat och rutat papper. Du kan köpa 3-pack med samma typ eller med en av varje.

Field Notes Expedition
Field Notes Expedition kostar mer, men har vattenavvisande papper.

5 saker du måste veta om Field Notes Memo Book

1. Pappret är vattenavvisande – i vissa modeller

De flesta varianterna av Field Notes har helt vanligt papper som suger åt sig av väta. Field Notes Expedition däremot använder ett unikt, syntetiskt papper kallat Yupo som är vattenavstötande. Vattnet rinner av ytan helt enkelt istället för att sugas in i fibrerna.

Problemet med Field Notes Expedition är att vissa pennor inte fungerar väl. Eftersom pappret inte absorberar bläcket så bör du undvika bläckpennor och reservoarpennor. Däremot fungerar stiftpennor, blyertspennor och markers med fin spets helt utmärkt.

2. Undvik reservoarpennor

Det är inte bara Field Notes Expedition som inte fungerar väl med reservoarpennor. Alla andra varianter Field Notes är dåliga med penntypen eftersom bläcket blöder igenom pappret. I bästa fall får du en tydlig ”ghosting”-effekt vilket betyder att du ser bläcket på andra sidan som en skuggning.

Det är störigt för upplevelsen och när du skriver på båda sidorna så blir det snabbt irriterande. Det här är inte unikt för Field Notes. Både billigare och dyrare anteckningsböcker från andra tillverkare är drabbade av samma problem. Bästa sättet att slippa det är att använda kulspetspennor och blyerts.

3. Anteckningsböckerna är dyra

Du får betala ett högt premiumpris för nöjet att använda Field Notes. De kostar inte mycket för att de är överlägset mycket bättre än konkurrenterna. Istället betalar du dyrt för bekvämligheten i det lilla formatet, för varumärket och hypen kring Field Notes. Speciellt om du köper de dyrare specialutgåvorna.

Originalmodellen av Field Notes kostar cirka 129 kronor. Då får du tre anteckningsböcker med 48 sidor vardera. Här är några exempel på olika varianter, vad de kostar samt priset per sida.

ModellCirkaprisKostnad per blad
Field Notes Memo Book (3-pack)129 kronor0,9 kronor
Field Notes Expedition (3-pack)149 kronor1,03 kronor
Field Notes Special (3-pack)199 kronor1,4 kronor

Är det dyrt per blad? Både ja och nej. Om Field Notes är precis vad du behöver med rätt stil, papper och storlek så är det värt varenda krona. Däremot, om det inte är exakt vad du letar efter, då är det en skyhög kostnad per sida.

Jämför priset med Moleskine Cahier Pocket som har samma mått, men fler blad och ett lägre pris. Jag har sett priser ner mot 80 kronor för Moleskine Cahier Pocket. Field Notes däremot kostar sällan under hundralappen.

4. Det finns alternativ

Ja, det finns alternativ som är bättre. Men det beror på vad du är ute efter. Jag har redan nämnt Moleskine Cahier Pocket som ett utmärkt alternativ med fler sidor och ett lägre pris. En annan aktör som inte är lika känd hos många är Gmund som gör fantastiska anteckningsböcker med riktigt fint papper.

Jag har tidigare recenserat Gmund Pocket Pad och om du kan leva med en snäppet tjockare anteckningsbok (med 100 sidor) för 89 kronor så är den här kvalitet rakt igenom. Inte lika hållbar som Moleskine och Field Notes, men för vardagligt bruk slår den allt jag testat tidigare.

Ett mycket billigare alternativ är Rhodia A7 som är en liten anteckningsbok med bara 24 sidor och måtten 75 x 120 millimeter. Bara hälften så många sidor som Field Note och Moleskine alltså, men de kostar bara runt 20 kronor vilket gör den till en utmärkt ta-med-anteckningsbok.

5. Insidan döljer en linjal

En intressant detalj är att varje anteckningsbok har en liten linjal som medföljer på insidan. Det är ingen fysisk, separat linjal utan den är tryckt på insidan av pärmen till din Memo Book. Den täcker nästan hela långsidan vilket betyder att du kan mäta upp till cirka 12 centimeter. Mycket praktiskt i de lägen när du plötsligt finner dig linjallös men råkar ha med anteckningsboken i fickan. Voilá!

jjnusa leather protector field note moleskine
Läderskydd till dina Field Notes och Moleskines.

Läderskydd är dyra men praktiska

Field Notes är bevisligen tåliga för att vara anteckningsböcker, men de klarar inte hur mycket yttre åverkan som helst. Om du vill ha ett stiligt och praktiskt skydd så finns läderskydd för några hundralappar att köpa till.

Jag rekommenderar att du först skaffar anteckningsböckerna och ser om det är något för dig innan du skaffar läderskyddet. Det kostar nämligen lika mycket som två 3-pack med Field Notes Memo Book.

Tyvärr är utbudet av läderskydd rejält begränsat i Sverige. Om du köper från Amazon så finns åtminstone ett riktigt omtyckt skydd, men i övrigt så är det tunt.

JJNUSA har ett skydd som fungerar för dina små Field Notes och Moleskins. I skrivande stund kostar det 234 kronor med gratis leverans om du har Amazon Prime.

Här köper du Field Notes Memo Book

Här är specialvarianterna med lite högre pris:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button