Allmänt

Därför kan din Android-telefon bli dyrare i framtiden

Om du vill ha en mobiltelefon med Android och Google Play Store i framtiden så kan den kosta dig 450 kronor mer än den kunde ha gjort. Detta då ett beslut från EU-kommissionen gör att Google tänker ta ordentligt betalt av tillverkarna för de officiella Google-apparna.

Beslutet från EU-kommissionen innebär att Google inte längre får skicka med Google Chrome och Google Search i Android. Detta då Google anses utnyttja sin ställning som marknadsledare för att gynna sina egna appar och tjänster.

Idag har i princip alla mobiltelefoner med Android webbläsaren Google Chrome och söktjänsten Google Search förinstallerade. Om företaget tvingas ta bort dem öppnar det för andra utvecklare och tillverkare att ställa större krav på Google.

Det betyder också att Google kommer ta ordentligt betalt av de som faktiskt vill ha företagets appar och tjänster på sina telefoner. Som ovan nämnt kan det kosta oss upp till 450 kronor. Så här har Google räknat.

Google delar upp sina marknader i olika nivåer. I den högsta hittar vi Storbritannien, Sverige, Holland, Norge och Tyskland. Här kommer kostnaden sättas beroende på skärmarnas pixeltäthet.

  • 450 kronor – pixeltäthet över 500 ppi
  • 230 kronor – pixeltäthet mellan 400 och 500 ppi
  • 114 kronor – pixeltäthet under 400 ppi

Kostnaderna är omräknade med moms från amerikanska dollar.

För den kostnaden får du bland annat Google Play Store, YouTube, Maps, Gmail, News, Drive, Calendar och många fler appar. Däremot inkluderas inte Google Chrome eller Search i den kostnaden.

Google har billigare avtal med Chrome och Search för Android

Intressant nog vill Google inte att tillverkarna betalar för att kunna använda apparna. Erbjudandet finns där för att Google ska slippa ytterligare superböter i miljardklassen. Den senaste på hela fem miljarder dollar.

Istället hoppas företaget på en helt annat avtal med tillverkarna där Google Chrome och Search är inkluderad. Och detta avtal ska vara betydligt billigare än ovanstående priser. Anledningen? Google har Chrome och Search som sina primära inkomstkällor.

Några exakta detaljer kring avtalen finns inte idag. Men du kan vara säker på att det läggs en högre slutkostnad på dig som konsument. Hur mycket återstår så klart att se.

För de som bor i Europa träder Googles nya avtalsplaner i effekt redan den 1 februari 2019. De som bor utanför Europa påverkas inte överhuvudtaget. Om du tänker köpa en mobiltelefon snart kan det vara läge att göra det före ovanstående datum för att slippa den ökade kostnaden.

Läs mer om nyheten på Techspot.com.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button