Funderar du på att köpa en reservoarpenna (fountain pen) men vet inte vart du ska börja? Vad är egentligen grejen med den här pentypen och måste man skriva kursivt? Här reder jag ut alla farhågor, tankar och missförstånd kring reservoarpennor. Det är enklare att köpa och skriva med dem än du kanske tror.
Innehållet i artikeln
- Därför ska du äga en reservoarpenna
- Det här måste du veta om reservoarpennor
- Viktigt att veta om niben / spetsen
- Tips på 5 billiga reservoarpennor att börja med
- Nybörjarmisstagen du ska undvika
- Tips på bra bläck som inte kostar skjortan
- Tillbehören som gör livet enklare
- FAQ
Obs: Den här artikeln innehåller så kallade affiliatelänkar. Det betyder att jag, på vissa av länkarna, får en liten provision på varje köp som någon gör efter att ha klickat på länkarna. Vill du inte bidra? Ingen fara, bara gör en sökning på produktens namn istället för att klicka på länken så hittar du rätt ändå.
Butiker som säljer reservoarpennor (mina favoriter)
Här tipsar jag om några butiker där jag handlar mina reservoarpennor, anteckningsböcker, bläck och annat roligt som har med skrivande att göra. De levererar snabbt, packar ordentligt och jag har (hittills) inte haft några som helst problem med dem – så jag tänker att de är värda att tipsa om. Har du en favoritbutik du brukar köpa pennor från? Tipsa mig gärna!
Se alla mina favoritbutiker här
Därför ska du äga en reservoarpenna
Det finns mång bra skäl till varför du ska använda reservoarpennor, eller fountain pens som de heter på engelska. Problemet? Innan man själv har börjat använda dem och förstår alla fördelar så är det svårt att se dem! Tacksamt nog är det enkelt förklarat och här tar vi oss en titt på varför så många uppskattar reservoarpennan även i vår digitala tidsålder.
1. En bra reservoarpenna håller hela livet
Om du skaffar en bra reservoarpenna och tar hand om den så håller den hela livet ut. Faktum är att det blir en penna som du kan låta någon ärva när den dagen kommer. Ju längre du använder din reservoarpenna, ju mer kommer du att uppskatta den och efter några år så blir den en förlängning av din arm och din själ. Jag skojar inte – det här är ett verktyg som aldrig slutar fungera om du ger den kärlek.
2. Du kan skapa din egen, personliga stil
Det finns ett oräkneligt antal reservoarpennor att välja på i olika storlekar, stilar och varianter. Från engångspennor till superdyra specialmodeller från de mer exklusiva märkena. Dessutom galet många olika typer av bläck och nib-storlekar. Det betyder att du kan göra din reservoarpenna väldigt personlig och exklusiv för just din skrivstil och din smak.
3. Det är ekonomiskt i längden
Du köper en reservoarpenna som potentiellt håller hela livet ut (eller åtminstone i många år) och en flaska 50 ml bläck för en femtiolapp. Med lite tur så behöver du bara ersätta bläckflaskan när den är tom och inte hela pennan, vilket är mycket billigare än att köpa helt nya kulspetspennor eller patroner till dem. Det skiljer stort i pris mellan olika flaskor med bläck, men de billigare är riktigt bra och mycket prisvärda.
4. Reservoarpennor inspirerar till att användas
Varje gång jag tittar på mina reservoarpennor så vill jag använda dem. Det är inte samma känsla i reklampennan som ligger i köket och skräpar. En bra reservoarpenna är pålitlig och levererar varenda gång, vilket också bidrar till att man vill använda den. Är det tillräckligt för att spendera hundralappar eller tusenlappar på en penna? Ja, tillsammans med de andra punkterna så absolut!
5. Det är ett konversationsämne
Lägg fram en reservoarpenna på kontoret eller låt den ligga framme när du får besök så kan jag lova att det bli ett riktigt kul samtalsämne – speciellt om du har hunnit få upp ögonen för reservoarpennor, anteckningsblock, nib-varianter, bläck och allt annat som hör till. Vem vet, du kanske stöter på någon med samma intresse och hittar en penvän för livet?
Det här måste du veta om reservoarpennor
Vem som helst kan köpa en reservoarpenna och börja använda den, men det gäller att ha koll på både de positiva och negativa sakerna innan du tar fram plånboken. Annars är risken att du får otrevliga överraskningar som kan vara avskräckande. Men det fina med reservoarpennor är att så fort du har lite koll på dem så är även små missöden inget problem. Här är sex saker du måste veta INNAN du drar igång.
1. Reservoarpennor är dyrare att komma igång med
Den här punkten går inte att komma undan. Att köpa en reservoarpenna är alltid dyrare i inköpspris än en vanlig kulspetspenna eller likvärdig. Så är det bara. Vill du bara prova hur det är att skriva med en reservoarpenna utan att det kostar skjortan? Köp en engångspenna för 40 kronor så får du en utmärkt känsla för vad du ger dig in på. Jag skojar verkligen inte.
Här är mitt grundtips om du är väldigt osäker på hela grejen:
- Köp engångspennan Platinum Preppy, helst både M 05 och F 03. Det ger dig två engångspennor med spetsstorleken ”Fine” och ”Medium”. Perfekt när du vill ha en känsla för hur brett du vill att dina framtida reservoarpenna ska skriva – och det kostar under hundralappen.
- Alternativt: Köp en Pilot Metropolitan och få en helt fantastisk reservoarpenna som du kan använda i flera år utan problem. Det här är en underbar instegsmodell vars känsla i niben är lika bra som många dyrare modeller. Mycket dyrare. Och du behöver bara byta bläcket då och då.
Vad du än väljer så blir det en fin introduktion till den här världen och du kan känna om det är något för dig. Kostnaden är antingen runt hundralappen eller runt 200-300 kronor beroende på om du väljer första eller andra alternativet. Eller, om du bor nära en penbutik så kan du gå och prova först!
2. Du kommer att kladda med bläck (men det är okej!)
Oavsett om du vill det eller inte så kommer du att kladda med bläck när du använder reservoarpennor. Det är ofrånkomligt. Det kan läcka när du byter bläckpatronen eller fyller på konverteraren, eller från spetsen på pennan om du kommer åt den. Det här helt enkelt något du får leva med. Jag har aldrig hört någon som använder reservoarpennor klaga oavsett hur bläckfärgade deras händer är.
3. Det krävs nästan inget tryck när du skriver
En stor skillnad mot vanliga pennor är att du knappt behöver lägga något tryck överhuvudtaget när du skriver. Ett fel som många gör är att trycks för hårt, och om gör man det för tungt och för länge så kan niben gå sönder. Det är tråkigt på en billig penna, men kan bli riktigt dyrt om du använder en mer exklusiv variant med guldnib. Därför är det bra att börja med en billig penna för att minska risken.
4. Dina pennor måste rengöras med jämna mellanrum
Jag säger det direkt, det är normalt superenkelt att rengöra en reservoarpenna. Normalt räcker det att tömma den på bläck, lägga den i en skål med ljummet vatten och sen tömma den. Låt vila på en luddfri filt tills den är torr och voila – fyll på med nytt bläck. Om du använder samma bläck hela tiden så behöver du inte rengöra den speciellt ofta, men med några veckors mellanrum är alltid bra. Däremot måste du rengöra noga mellan varje bläckbyte om du doppar pennan i en annan bläckburk.
5. Att tappa en penna med niben neråt = godnatt nib
Niben är känslig (du kommer väl ihåg punkt 3?) och om du tappar pennan med spetsen nedåt så är det nästan garanterat att den böjs. Har du tur går den att rädda, men räkna med att spetsen måste bytas eller hela pennan kastas. Därför är det otroligt viktigt att du håller koll på din reservoarpenna, både när den är i handen och på skrivbordet. Helst ska huven på direkt när den är oanvänd.
6. Olika tillverkare har olika nibstorlekar
En Fine-nib från japanska Pilot ger inte samma linjebredd som tyska Lamy. Japanska tillverkare har generellt smalare linjebredd än västerländska tillverkare, och det kan ställa till det rejält när man väljer sin nästa reservoarpenna. Det finns utmärkta guider som hjälper dig att förstå linjebredden mellan olika nibstorlekar och tillverkare. Här är några utmärkta guider att börja med:
- Guide to Fountain Pen Nibs: Choosing a Fountain Pen Nib (jetpens.com)
- Nib Nook View and compare fountain pen nib widths (gouletpens.com)
Om du köper en penna från Lamy (med undantaget för Lamy 2000) så kan du köpa en ny stålspets för runt hundralappen om du inte är nöjd med den befintliga storleken på din penna. Det gäller en del andra tillverkare också, men i de flesta fall så är nib-storleken fast för pennan du väljer. Så tänk på det inför valet.
Det här är måste du veta om pennans nib / spets
Nib / stiftspets / spets
Den yttersta delen som du skriver med kallas en nib, eller stiftspets/spets. Hålet i mitten är ett andningshål. Från den går en utskärning (slit) hela vägen till den yttersta spetsen. Den två främre delarna på var sin sida om utskärningen kallas tines.
Guld är inte bättre än stål
Reservoarpennorna med guldspets är ofta lockande, men de är inte nödvändigtvis bättre. En stålspets kan kännas helt fantastisk och vara likvärdig (eller bättre än en guldspets). Det du måste tänka på är att den absolut yttersta spetsen, alltså delen som faktiskt rör pappret, ofta är samma på guld- och stålspetsar.
Det som skiljer dem åt är främst att guldnibsofta känns som att de flexar mer och blöjer sig lite extra när du lägger tryck på spetsen. Det handlar helt om känslan när du skriver, och därför kan faktiskt stålspetsen vara bättre från vissa märken och tillverkare.
Det finns många olika nibstorlekar
Det bästa är om du börjar med nibstorlekarna Fine och Medium (helst medium). De flesta reservoarpennor har de storlekarna att välja på och du får en bra utgångspunkt. Med det sagt så finns mängder av andra nibstorlekar att välja på. Alla med olika linjebredd och andra med unika egenskaper. Här är vad som normalt finns att att välja på idag:
Vanliga storlekar
- Extra Fine
- Fine
- Medium <– Bra att börja med
- Broad
- Stub
Specialstorlekar
- Italic
- Music
- Zoom
- Medium Fine
- Ultra Extra Fine
Det skiljer stort i linjebredd mellan olika märken
En viktig detalj är att olika märken och tillverkare har valt att använda olika linjebredd på sina storlekar. Det betyder exempelvis att om du köper en Pilot Metropolitan med nibstorleken Medium och sen skaffar en Platinum 3776 med samma nibstorlek så skiljer det 0,1 mm på linjebredden. En markant skillnad!
Därför gäller det att börja med en billig penna i Fine eller Medium, testa hur den fungerar och sen fundera på om du vill ha bredare eller smalare linje när du skriver. Utgå från det och kolla i tabellen här under över vanliga märken och linjebredder så är det enklare att välja nästa storlek.
Märke | Extra Fine | Fine | Medium | Broad |
---|---|---|---|---|
Caran d’Ache | 0,3 mm | 0,4 mm | 0,5 mm | 0,7 mm |
Kaweco | 0,3 mm | 0,4 mm | 0,5 mm | 0,8 mm |
Lamy | 0,4 mm | 0,5 mm | 0,6 mm | 0,9 mm |
Parker | 0,3 mm | 0,4 mm | 0,6 mm | 0,8 mm |
Pelikan | 0,4 mm | 0,5 mm | 0,7 mm | 0,8 mm |
Pilot | 0,2 mm | 0,3 mm | 0,5 mm | 0,6 mm |
Platinum | 0,2 mm | 0,3 mm | 0,5 mm | 0,8 mm |
Sailor | 0,2 mm | 0,3 mm | 0,5 mm | 0,6 mm |
TWSBI | 0,3 mm | 0,4 mm | 0,5 mm | 0,8 mm |
Ystudio | 0,3 mm | 0,4 mm | 0,5 mm | 0,8 mm |
Tänk på att linjebredden varierar med DIN skrivstil. Så ta alla värden ovan med en liten nypa salt och som en guidning till hur det skiljer sig mellan tillverkarna och märken.
Därför är det stor skillnad i linjebredd
Man pratar huvudsakligen om två typer av tillverkare av reservoarpennor.
- Västerländsk
- Japansk
De västerländska tillverkarna har generellt bredare linjebredd och större spets på sina nibs. Exempelvis Lamy och Pelikan utmärker sig med mycket bredare spetsar än många andra tillverkare. På den andra sidan av skalan så hittar vi japanska Pilot och Sailor som båda har riktigt tunna nibs istället.
Anledningen till att japanska märken har tunnare linjebredd är helt naturlig. Det krävs helt enkelt en tunn och fin linje när man skriver på japanska.
Tips på 5 billiga reservoarpennor att börja med
Okej, det är dags att kolla på några riktigt bra instegsmodeller som är helt fenomenalt bra för sina kronor. Vi pratar om reservoarpennor som för några hundralappar enkelt håller i flera år om du tar hand om dem. Här är några av mina favoriter att tipsa om.
Pilot Metropolitan <– Det säkraste valet
Det här är den första modellen som jag köpte. Den är helt fantastisk för sina kronor med en lättviktig design som känns gedigen för sina kronor. Jag skaffade den med en medium-nib och det är helt perfekt för att komma igång. Pilot Metropolitan introducerades på marknaden under 2012 och finns i en mängd varianter. Här i Sverige säljs modellen som Pilot MR och det ingår en bläckpatron med blått bläck.
Här är några färgalternativ att välja mellan:
- Pilot MR Retro Pop Reservoar Metallic Röd
- Pilot MR Animal Reservoarpenna Svart Krokodil
- Pilot MR Animal Reservoarpenna Vit Tiger
- Pilot MR Retro Pop Reservoar Metallic Lila <– Den här har jag!
Jinhao X450
Vill du ha en större och tyngre reservoarpenna så ska du kolla på Jinhao X450. Den här modellen köper du främst från Amazon.se och kostar runt hundralappen. Nej, du får inte samma kvalitet som de lite dyrare modellerna och kvalitetsvariationen kan variera en del, men för hundralappen får du ändå enormt mycket penna. Det här är ett utmärkt första alternativ för vilken nybörjare som helst. Observera att det ofta står att den här modellen har en 18K guldnib, men det är ingen riktig guldnib utan stål med guldfärg.
Här hittar du min recension av Jinhao X450, alternativt så kan du kollar du efter Jinhao X450 på Amazon.se.
Lamy Safari <– Också det säkraste valet!
Klassikern som borde finnas på alla skrivbord. Den här modellen är i stort kultförklarad med sin ikoniska design och utmärkta prestanda. Greppet är trehörnat så att pennan inte roterar i handen (perfekt för nybörjare!) och det finns mängder av färger att välja på. Är du inte nöjd med spetsen eller är niben skadad? Köp en ny spets för under hundralappen! Lamy Safari är en utmärkt reservoarpenna att börja med! Vill du ha en transparent variant istället? Lamy Vista är precis vad du vill ha i så fall!
Här hittar du färgalternativen för Lamy Safari:
- LAMY safari black Fountain pen
- LAMY safari blue Fountain pen
- LAMY safari green Fountain pen
- LAMY safari pink Fountain pen
- LAMY safari red Fountain pen
- LAMY safari umbra Fountain pen
- LAMY safari white Fountain pen
- LAMY safari yellow Fountain pen
Platinum Plaisir
Det här är i princip engångspennan Preppy, men i en lyxigare modell där du kan fylla på med bläck när det är slut. Modellen finns en många fina färger och kostar cirka 150 kronor. Den är perfekt att köpa flera av så att du kan använda flera bläckfärger utan att behöva rengöra din penna hela tiden. Hatten använder Platinums omtyckta ”Slip and Seal”-design som gör att bläcket inte torkar ut om pennan är oanvänd under längre tid. Ett kanonval!
Här hittar du färgalternativen för Platinum Plaisir:
- Platinum Plaisir Reservoar Blue Fine
- Platinum Plaisir Reservoar Ice White Fine
- Platinum Plaisir Reservoar Green Fine
- Platinum Plaisir Reservoar Red Fine
- Platinum Plaisir Reservoar Bali Citrus Fine
- Platinum Plaisir Reservoar Orange Fine
- Platinum Plaisir Reservoar Pink Fine
Jinhao X750
Det här är en syskonmodell till X450-modellen och priset är nästan identiskt. Du får exakt samma skrivupplevelse, men det som skiljer är att greppytan är lite rundad istället för trehörnig som med X450. En helt kanonbra reservoarpenna om du vill komma igång så billigt som möjligt. Lite knepigare att få tag på här i Sverige, precis som med syskonmodellen. Men har du Amazon Prime så finns en del säljare med gratis och snabb frakt.
Här hittar du Jinhao X750 på Amazon.se.
Bästa reservoarpennan – 10 bästa du kan köpa idag (2022)
Om du är nyfiken på vilka reservoarpennor som många rekommenderar just idag så rekommenderar jag att du spanar in min artikel med fler penntips av det lite dyrare slaget. Jag har med både Pilot MR och Lamy Safari som kostar runt 200-300 kronor, men tipsar även om tungviktaren Pilot Custom 823 som du köper för runt 3 000 kronor – och ytterligare sju pennor med prislapp därimellan.
Här hittar du din nya följeslagare som hjälper dig genom hela livet.
Nybörjarmisstagen du ska undvika
Du kommer att göra fel någon gång när du börjar med reservoarpennor. Så är det bara. Men tacksamt nog är det inte speciellt mycket som kan gå fel och för de flesta är det värsta som kan hända att bläck spills ut på bordet. Men det finns några andra saker som du måste tänka på innan du börjar med reservoarpenna och som du bör undvika. Några småtips som gör ditt liv lite enklare redan från start.
1. Du använder fel papper
Reservoarpennor använder ett lättflyktigt bläck som enkelt ”blöder” igenom vanligt papper. Det är viktigt att du hittar ett högkvalitativt anteckningsblock eller skrivpapper som är anpassat för reservoarpennor och deras bläck. Helst ska du välja ett lite glättigare papper på 80 gram eller 90 gram. Det gör att bläcket varken blöder igenom eller flyter ut i fibrerna så att texten upplevs som suddig. Ju bredare nib du använder på pennan, desto viktigare är pappersvalet.
Mitt favoritpapper kommer från franska Rhodia. Det är högkvalitativt, prisvärt (även om det kostar lite mer) och har den där glatta ytan som är helt perfekt för många reservoarpennor. Ett toppenval. Du hittar ett brett urval hos Pen Store här.
2. Du trycker för hårt när skriver
En välbalanserad reservoarpenna med rätt bläckflöde ur niben behöver bara ett fjäderlätt tryck mot pappret när du skriver. Vad många ovana gör är att trycka för hårt mot pappret, vilket i längden riskerar att förstöra pennan om du har otur. Exakt dåligt är det för guldspetsar eftersom de är skörare och mycket enklare går sönder under tryck. En lätt hand gör att spetsen flyger fram över pappret utan att raspa och du får ändå fina bokstäver. Var fjäderlätt på hand, det kommer din penna att tacka dig för.
3. Du rengör inte dina reservoarpennor
Du måste inte rengör dina reservopennor varje gång du använt dem. Om du fyller på med samma bläck hela tiden så behöver du inte rengöra dem varje gång bläcket fylls på. Men åtminstone en gång varje månad är rimligt, eller varje gång du växlar mellan olika bläcktyper/färger. Det är så himla enkelt att rengöra en reservoarpenna. Allt du behöver göra är att demonera den i sina smådelar, tömma ut kvarvarande bläck och lägga allt i ljummet vatten i någon timme eller två. Skölj av, låt torka och den är redo för en ny omgång bläck.
4. Du fyller din helt nya penna med bläck direkt
Stopp! Ha inte så bråttom! Det kan vara lockande att fylla reservoarpennan direkt med bläck och börja skriva, men det finns två saker du måste göra först.
1. Doppa spetsen i bläck och provskriv
Om du fyller pennan med bläck så tar butiken inte tillbaka den igen, så doppa spetsen i bläck några gånger och skriver för att känna hur den är. Det ger dig en chans att returnera penna om spetsen inte är helt perfekt eller om du bara ogillar formen och storleken på reservoarpennan.
2. Granska spetsen med en lupp
I en perfekt värld så hade alla spetsar varit helt perfekta, men så är tyvärr inte verkligheten. Om du köper reservoarpennor så kommer du sannolikt stöta på en spets som känns lite raspig mot pappret eller där bläcket inte kommer ut som du hade tänkt dig.
Det finns flera anledningar till varför spetsen inte fungerar optimalt, och det bästa sättet att ta reda på varför är att ha en bra lupp så att du kan kontrollera hur den ser ut. 10x eller ännu hellre 20x räcker långt och du kan köpa en för några tio på exempelvis Tradera eller Amazon.se.
Vad du ska kolla efter något av följande problem som kan uppstå:
- Att det finns ett litet mellanrum mellan de båda delarna på spetsen
- Att ena delen av spetsen inte sitter högre än den andra
- Att ena delen på spetsen inte är böjd framför eller bakom den andra
Om du märker att spetsen inte är optimal så bör du påtala det för butiken, eller bara nyttja din ångerrätt och returnera den för att skaffa en ny istället. Varför betala dyra pengar för något som inte är perfekt?
2. Rengör reservoarpennan grundligt
Det är en mer komplex konstruktion i reservoarpennan jämfört med exempelvis en kulspetspenna. Och det gör att rester från tillverkningen kan vara kvar inuti pennan eller på spetsen när du får den, exempelvis fett och liknande som gör att bläcket inte flödar som den ska från bläckbehållaren, in i feedern och ut i spetsen.
Jag rekommenderar alltid att du först gör punkt 1 och 2 för att säkerställa att spetsen är okej, och sen att du demonterar pennan och rengör den i vatten. Skölj ur den ordentligt och lägg den i en skål med ljummet vatten (och en droppe såpa kan också göra susen). Låt den ligga en stund, skölj ur igen och låt torka. Sen är den redo att användas!
Tips på bra bläck som inte kostar skjortan
Du kan normalt välja på två olika typer av bläckbehållare. Antingen en så kallad konverterare eller en bläckpatron.
- Konverterare: En tom behållare som du monterar i reservoarpennan. Därefter doppar du hela främre delen på pennan i en bläckbehållare och suger upp bläcket i behållaren.
- Bläckpatron: En förfylld patron som du trycker fast inuti reservoarpennan. När den är tom så tar du ut den och tryck in en ny. Mycket enkelt och nästan garanterat kladdfritt.
Det finns andra varianter också, men för nybörjare så är det här de vanligaste alternativen.
Mitt tips är att du så fort som möjligt skaffar en konverterare (om det inte ingår) och en flaska billigt bläck. Det är mycket billigare än bläckpatroner och en flaska håller också mycket längre. Här är tips på tre mycket prisvärda och bra bläckflaskor som fungerar i de flesta reservoarpennor:
Lamy T 52
Om du ska börja någonstans så är det här ett fantastiskt förstaval. Du får en stor behållare på 50 milliliter och sex olika färger att välja på. Bläcket är inte det billigaste med en ungefärlig prislapp på 90 kronor, men det är lättflytande (så kallat ”vått” bläck), har en konformad botten så att du får upp även det sista i botten och det ingår läskpapper så att du kan stryka av spetsen om det kommer för mycket när du fyller på.
Färgerna du kan välja på: Black, Green, Blue, Red, BlueBlack, Turquoise
Parker Quink
Ett prisvärt och drygt bläck som är lite på den torra sidan. Passar bra i pennor som har mycket bra flöde från feeden till niben. Flaskan är ordentligt tilltagen med sina 57 milliliter och bläcket är som gjort för alla Parker-tillverkade pennor där ute. Det här är det första bläcket jag själv köpte, och det är svart som synden. Inte lika bra som Lamy T 52 tycker jag, men mycket prisvärt.
Färgerna du kan välja på: Black, Blue, BlueBlack, Washable Blue
Diamine Reservoarbläck
Det här är lite dyrare bläck som finns i ett mycket stort antal färger. Här får du 30 milliliter för 39 kronor (en patron/konverter håller upp till 1ml, så du kan göra minst 30 fyllningar). Det finns ett 70-tal färger att välja på och mina favoriter just nu är följande:
- Teal
- Merlot
- Writer’s Blood
- Burnt Sienna
- Blue/Black
Flaskorna är tillverkade av plast, så risken är mindre att de går sönder under transporten. Pen Store (se länk nedan) har en färgskala som visar de olika färgerna och vad du kan förvänta dig. Tänk bara på att verkligheten kan skilja sig lite beroende på vilken reservoarpenna du använder och vilket papper du föredrar.
Bonus: Pilot Iroshizuku 50 ml
Det här är ett högaktat och populärt bläck som kostar skjortan, och det är därför jag tar med den som en liten bonus på slutet. Om du vill ha det kanske bästa som går att fylla i en reservoarpenna så är Iroshizuku mycket högt upp på listan. Mycket vackra färger, lättflytande och bara allmänt underbart bläck som fungerar i alla lägen. Jag har följande färger som finns i alla mina reservoarpennor som används dagligen:
- Take-sumi (svart)
- Kon-peki (blå)
- Tsuki-yo (grönaktig)
- Yama-guri (brun)
- Fuyu-gaki (röd)
Finns att köpa här (50 ml) och här (15 ml).
Tillbehören som gör livet enklare
När du har investerat lite tid och pengar i penvärlden så finns åtminstone tre utmärkta tillbehör som gör ditt liv lite enklare. Här är tre saker som jag använder och som jag rekommenderar till alla (den tredje punkten med stor försiktighet).
1. 10x eller 20x lupp
En bra lupp är ovärderlig när vill säkerställa att spetsen är välfungerande och korrekt tillverkad. Du kan hitta en bra lupp för några tior på Tradera eller Amazon.se, och bäst är modellerna med inbyggd belysning. Här kan du läsa mer om vilka problem som kan uppstå med spetsen och varför du behöver en lupp för att se dem.
2. Luddfritt papper eller trasa
Ibland måste du torka av spetsen och för det rekommenderar jag en luddfri trasa som bara används till dina reservoarpennor. Alternativt luddfritt papper. Om du använder fel så kommer det att fastna pappersfibrer i spetsen vilket påverkar pennans skrivförmåga, och det är ju onödigt.
3. Micro-mesh med 12000 respektive 15 000 grit
Om du stöter på en spets som känns raspig så kan du, med stor försiktighet, försöka fixa problemet genom att använda papper kallat micro-mesh. Det är superfinkornigt sandpapper på antingen 12 000 grit eller 15 000 grit som slipar bort lite av felaktigheten på spetsen så att den upplevs som mjukare mot pappret. Det här är en farlig process eftersom micro-mesh snabbt kan äta upp spetsen så att den förstörs.
Jag rekommenderar att du kollar videor och guider på hur man gör, eller ännu hellre kontaktar en penexpert som hjälper dig för ett mer professionellt resultat.
Om du faktiskt vill prova (helst på en billig Lamy-spets om du aldrig gjort det förr) så kan du skaffa rätt material från den här engelska butiken. Jag köpte både 12 000 grit och 15 000 grit och det har hjälpt flera av mina pennor, med varierande resultat må jag mena.
OBS: Tänk på att det tillkommer 90 kronor i tullavgift och moms.
FAQ – snabba svar om reservoarpennor
Vilken är den bästa reservoarpennan för nybörjare?
Pilot Metropolitan med medium-spets är ett utmärkt nybörjarval. Det är en penna som håller i många år, är skön att skriva med och som säljs till ett bra pris.
Vilket är det bästa bläcket för reservoarpennor?
Det beror till stor del på vilken reservoarpenna du använder och hur du vill att bläcket ska fungera. Ett tips är att börja med Lamy T 52 som är ett mycket prisvärt och lättflytande bläck som fungerar bra med i princip alla pennor.
Är guldspets bättre än stålspets i reservoarpennor?
Både ja och nej. En guldspets ger ofta lite mer flex när du skriver vilket gör att du kan ändra linjebredden medan du skriver (mer än med en stålspets). Det betyder inte att guld är bättre än stål när du skriver – den yttersta spetsen är oftast samma på alla nibs på marknaden (rhodium).
Måste jag skriva kursivt med reservoarpenna?
Nej, absolut inte. Du kan skriva precis som du gjort tidigare, så länge du är lite nättare på handen och inte trycker spetsen mot pappret lika hårt som med exempelvis en kulspetspenna. Det är en gammal myt och skröna att kursivt är ett måste med de här pennorna.
Hur länge håller en reservoarpenna?
Livet ut om du köper en av de bättre modellerna! Ta hand om din reservoarpenna så kommer den allra minst att hålla i många år. Den yttersta spetsen slits extremt långsamt och du fyller bara på med bläck när det tar slut, precis som i vilken annan vanlig kulspetspenna som helst.
Är det kladdigt att använda en reservoarpenna?
Absolut. Du får räkna med att fingrarna blir lite bläckfärgade med jämna mellanrum. Och du kommer att spilla bläck förr eller senare när du ska fylla på med nytt. Men det är en del av grejen och charmen med reservoarpennor.
Jag har en Rotring 600, 6-kantig silver med inställning av spetstyp längst upp. Pennan har legat >15 år utan att användas. Den är för små patroner. (Gamla i och för sig) Jag har rengjort den flera ggr. Ibland funkar den lite men bläcket kommer inte ut, dvs inget flöde. Kan spetsen lossas/demonteras pch rengöras, eller…?