Allmänt

Varningen för Macbook Pro med Core i9 – bristande prestanda

YouTubern Dave Lee varnar för att köpa Macbook Pro med Intel Core i9-processorn. Datorn som kostar från 32 395 kronor i Sverige har svåra problem med prestandan – anledningen är enligt Dave dålig kylning som gör att värmen snabbt får processorn att dra ner hastigheten.

  • Nya Macbook Pro fullkomligt krossas i Premiere Pro-test mot Windows-dator
  • Fungerar mycket snabbare i – frysen
  • Kan inte hålla basfrekvensen på 2,9 GHz
  • Oklart om Apple ser det hela som ett faktiskt problem

Det är inte ovanligt att bärbara datorer medvetet begränsar prestandan från processorn om värmeutvecklingen blir för hög. Anledningen är att det skyddar hårdvaran så att komponenterna inte tar skada. Hög värmeutveckling sker främst när datorn pressas hårt av exempelvis ett videoredigeringsprogram eller spel, samtidigt som kylningen är undermålig.
När Dave Lee testade nya Macbook Pro med Intel Core i9 noterade han att processorn snabbt drog ner på hastigheten när datorn belastades. Med Adobe Premier Pro minskade klockfrekvensen från 2,9 GHz till i genomsnitt 2,2 GHz, en minst sagt ovälkommen sänkning i ett så krävande program.

I en video demonstrerar Dave Lee sin upptäckt och säger att det är absurt när datorn inte ens kan behålla sin basfrekvens.

Glöm allt som har med turbos och allt sånt, den kan inte ens behålla basfrekvensen på 2,9 GHz, vilket är absurt. Den här processorn är upplåst och kan överklockas, men all potential är förlorad i det här chassit.

I sin demonstration visar Dave Lee hur en Macbook Pro från 2017 med Intel Core i7-processor renderar film snabbare än nya Macbook Pro-modellen. I det specifika fallet hela fyra minuter snabbare.
För att visa sin poäng med värmen och hur processorn klockar ner sig själv lade Dave Lee in nya datorn i sin frys och satte igång samma rendering som tidigare. Istället för att göra jobbet på 39 minuter så minskade tiden till 27 minuter – bara för att datorn kyldes bättre.
27 minuter bleknar dock ändå i jämförelse med en Gigabyte Aero 15X som fullkomligt krossade Mac-datorerna med en renderingstid på bara 7 minuter.
Innan vi helt dömmer ut nya (superdyra) Macbook Pro så bör gäller det att ha lite is i magen. Det här är bara ett test, utfört av en person som kör ett enda program – som dessutom fungerar bättre med Windows än macOS. Så tar det hela med en lite nypa salt.
Dock får vi en indikation som markerar att Apple kan ha ett allvarligt problem att lösa. Vad tror du?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button