Allmänt

Microsoft Defender: Snart till Android, iOS och Linux

Microsoft Defender kommer till Android och iOS. Säkerhetsprogrammet har sitt ursprung på datorn med Windows Vista/7 – men snart kan du använda det även i mobiltelefonen. Här förklara vi vad det kan innebära för dig.

  • Breddar Microsofts tjänstelösningar för alla plattformar
  • Kostnadsfritt säkerhetsprogram som kompletterar andra lösningar
  • Ersätter inte konsumenters kompletta säkerhetslösningar
  • Lästips: 16 enkla tricks & knep för Windows 10

Det här är Microsoft Defender

Microsoft Defender ATP (Advanced Threat Protection) är ett säkerhetsprogram som är enkelt och praktiskt att använda, samt hyggligt bra på att stoppa skadlig kod enligt de mätningar som finns. Säkerhetsprogrammet finns redan till både Windows och macOS idag, men är på gång till fler plattformar för ökat till Microsoft användare.

Microsoft Defender är ett komplett säkerhetspaket som många andra säkerhetsföretag erbjuder. Istället är det ett komplement för de som inte vill installera fullstora säkerhetslösningar, utan kanske nöjer sig med ett program som identifierar och stoppar skadlig kod.

Därför släpps Microsoft Defender till Android och iOS

Säkerhetsprogrammets breddning till Android och iOS är en del av Microsofts strategi kring Microsoft 365. Slutmålet är att ta företagets tjänster på en mycket bredare nivå så att användarna bli tätt knutna till Microsoft oavsett plattform.

För Android och iOS är huvudsyftet just idag att spåra och stoppa skadliga appar från att installeras på användarnas mobiltelefoner.

Den som har en iPhone eller iPad har redan ett hyggligt skydd eftersom Apple har mycket kraftigare restriktioner och kontroll än Google med Android.

Android-användare är målgruppen som har störst nytta av Microsoft Defender eftersom Google Play Store har mängder av skadliga appar idag. Trots att Google regelbundet tar bort hundratals av dem.

Så här säger Microsofts Rob Lefferts om saken säkerheten i appbutikerna för mobiltelefoner:

De är ganska säkra, men ganska säkra inte det samma som säkra. Malware finns på dessa plattformar.

Rob Lefferts pekar även på att Android-användare installerar appar från källor som inte är Google Play Store; vilket ytterligare ökar riskerna.

Därför släpps Microsoft Defender till Linux

Microsoft släpper även Defender-programmet till Linux-plattformen. Målet här är att tillgodose samma behov som på Android och iOS, och Microsoft säger att företagets kunder tydligt markerat att de vill ha säkerhetsprogrammet.

Så här skriver Microsoft om behovet av Defender till Linux:

Vi vet att våra kunders miljöer är komplexa och heterogena. Omfattande säkerhet över flera plattforma med en enda lösning och en effektiv översikt är viktigare än någonsin.

Microsoft Defender för Linux kommer före Android- och iOS-versionerna. Det är oklart när de senare släpps.

Vanliga frågor om Microsoft Defender

Det här är Microsoft Defender

Microsoft Defender är ett säkerhetsprogram som hittar och eliminerar skadlig kod, så kallad malware från både datorer och mobila enheter. Säkerhetsprogrammet släpptes till Windows Vista och finns på alla versioner upp till Windows 10, samt macOS och Linux.

Ersätter Microsoft Defender andra säkerhetsprogram

Nej, du bör inte ersätta ditt befintliga säkerhetsprogram med Microsoft Defender. Ett komplett säkerhetsprogram med antivirus, brandvägg och andra skyddslösningar kan inte ersättas av Defender som bara agerar antivirus.

Är det viktigt att ha säkerhetsprogram i mobilen

I skrivande stund är svaret nej. Det är jämförelsevis få hot till mobiltelefoner idag, speciellt iPhones. Det är inte dåligt att ha ett säkerhetsprogram på mobilen, men om du bara använder välkända och säkra appar så är det inte nödvändigt.

Till vilken målgrupp riktas Microsoft Defender

Microsoft Defender är främst riktad till användare som inte har andra säkerhetsprogram på datorn samt företagskunder som använder Microsoft 365. Defender är en del av Microsofts kompletta tjänstelösning för en rad produkter över många plattformar hos företag.

Läs mer om nyheten på Microsofts officiella webbsajt.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button