Allmänt

Huawei Mate 30 Pro – allt om flaggskeppstelefonen

Huawei Mate 30 Pro är en mobiltelefon i flaggskeppsklassen. Modellen släpps kring september och oktober 2019 som en ersättare till 2018 års Mate 20 Pro. Mobiltelefonen ackompanjeras sannolikt av syskonmodellerna Mate 30 och Mate 30 Lite.

  • Väntas komma till butikerna runt november 2019
  • Snabbare processor och uppgraderade kameror
  • Huawei P30 Pro är ett utmärkt köp idag om du inte vill vänta
  • Huawei EMUI 9.1 – här är allt du måste veta
  • Uppdatering 2019-03-31: Mate 30 Pro kan få 5G-stöd

Mate 30 Pro är officiell i den meningen att Huawei har bekräftat att modellen presenteras under september eller oktober månad. Utöver den informationen så finns inget mer bekräftat direkt från företaget. Allt annat är spekulationer och rykten.

Vilka rykten cirkulerar om Mate 30 Pro idag?

Vad vi känner till hittills som är tänkbart om Mate 30 Pro är att mobiltelefonen kan använda egenutvecklade HiSilicon Kirin 985 samt uppgraderade, bakre kameror.

Så vad säger det om Mate 30 Pro redan idag?

HiSilicon Kirin 985 är en så kallad SoC-krets som huserar en mängd kretsar och sensorer, inte bara en processor. Mer regel än undantag är att varje ny uppgradering till SoC-kretsen ökar prestandan, snabbar upp AI-kapaciteten och ökar bildkvaliteten med en kraftfullare bildprocessor.

När det gäller de bakre kamerorna så har nyligen släppta Huawei P30 och P30 Pro satt ribban för vad riktigt bra mobilkameror är. Och Mate 30 Pro kommer antingen att prestera likvärdigt eller bättre i bildkvalitet. Om det blir några förbättringar så är de marginella.

Mate 30 Pro kan få ett alternativ med 5G-stöd

Uppdatering 2019-03-31

När P30 och P30 Pro lanserades befann sig Huawei-profilen Richard Yu på ett av företagets evenemang i Paris, Frankrike. Där avslöjade han att Huawei funderade på att ha 5G-stöd i kommande generationens mobiltelefoner.

Richard Yu sade också att han tror att 5G-tekniken är redo kring slutet på 2019, vilket är helt i linje med när Mate 30 Pro kan tänkas bli släppt.

Med det sagt så ger Richard Yu inga definitiva svar. Det är sannolikt fortfarande månader kvar tills vi kan få närmare detaljer om eventuellt 5G-stöd. Och frågan är hur prisvärd telefonen blir med en radioteknik som varken är mogen eller tillgänglig i Sverige.

Källa: TechRadar

Ska jag vänta på Mate 30 Pro eller köpa P30 Pro idag?

Om du är ute efter en flaggskeppstelefon så finns inga hinder från att köpa Huawei P30 Pro idag. Det är en fantastisk mobiltelefon som presterar i absolut toppklass, både sett till den råa kraften i processorn och kamerorna som är de bästa på marknaden idag.

Med det sagt så finns några saker som Mate 30 Pro väntas få och som P30 Pro inte har idag.

Exempelvis saknar P30 Pro en barometer och har lägre skärmupplösning än dagens Mate 20 Pro (1080 x 2 340 versus 1 440 x 3 120 pixlar). Det är kanske inte de största skillnaderna att hänga upp sig på, men vi kan garanterat vänta oss fler förbättringar som särskiljer Mate 30 Pro rent funktionsmässigt från P30 Pro när modellen släpps.

När släpps Mate 30 Pro till butikerna?

När Mate 20 Pro kunde köpas i butik från den 5 november 2018. Mobiltelefonen presenterades den 16 oktober tillsammans med Mate 20 X.

Det vore sannolikt att Mate 30 Pro får liknande tidsram och därmed bör finnas att köpa i butik i början på november månad.

Använder Mate 30 Pro gränssnittet EMUI 10?

Sannolikt kommer Mate 30 Pro att släppas med EMUI 10. Alternativt få EMUI 10 som en uppdatering väldigt kort efterlanseringen.

Jag baserar det antagandet på att nuvarande EMUI 9 släpptes i september förra året, under IFA-mässan. Och med tanke på att Mate 30 Pro är tänkt att visas i september eller oktober så vore det logiskt att nya versionen av EMUI är redo tills dess.

Obs. Bilden till artikeln visar en Mate 20 Pro. Så fort det finns andra bilder som visar Mate 30 Pro så byter jag bild till artikeln.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button