Tips

Tips: Så fixar du Ubuntu utan att ominstallera operativsystemet

Har du uppgraderat Ubuntu och upplever att operativsystemet inte fungerar korrekt efter första omstarten? Appar och tjänster som kraschar, instabilitet och mjukvara som inte fungerar alls är inte helt ovanligt – men vänta lite innan du ominstallerar allt.

Efter första omstarten är det alltid lite nervöst att se om allt fungerar korrekt efter en uppgradering. Det är många filer som ändras, läggs till och tas bort – och varje stor uppgradering medför alltid en stor risk att något går fel.

När du uppmärksammar att något inte stämmer kan det initialt kännas hopplöst. Men det finns några smarta kommandon som kan vara räddningen du behöver – och de kräver ingen större grundkunskap för att användas.

När du ser inloggningsrutan i Ubuntu trycker du på CTRL+ALT+F1 för att växla till tty1. Tty står för TeleTYpewriter och snabbkommandot på tangentbordet gör att du växlar till ett terminalfönster istället för det grafiska läget.

Allt du behöver göra i tty1 är att skriva in följande kommandon, rad för rad. Slutligen startar du om datorn.

sudo rm /var/lib/apt/lists/lock
sudo rm /var/lib/dpkg/lock
sudo rm /var/lib/dpkg/lock-frontend
sudo dpkg --configure -a
sudo apt clean
sudo apt update --fix-missing
sudo apt install -f
sudo dpkg --configure -a
sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade

När alla kommandon är körda startar du om datorn.

sudo reboot

Svårare än så behöver det inte vara. Med lite tur är det allt som behövs för att Ubuntu ska fungera korrekt igen. Tänk på att du måste ha en installerad version av Ubuntu för att kommandona ska fungera korrekt. Om du kör en live-version från en CD-skiva eller ett USB-minne så gäller inte listan.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button