Allmänt

Stöd för tangentbord och mus till Xbox – Microsoft och Razer i samarbete

Microsoft samarbetar med tillverkaren Razer för att bygga in stöd för tangentbord och mus till Xbox-serien. För två år sedan demonstrerade Microsoft en tidig variant av implementationen – nu kommer information om att en större, mer seriös satsning är på gång.

  • Stödet ska gälla alla Windows-kompatibla datormöss och tangentbord
  • Implementation av stöd för Chrome RGB med Razers produkter
  • Oklart när stödet kan släppas till användarna – räkna inte med 2018
  • Läckt dokumentation för företag och utvecklare avslöjar planerna

Enligt uppgifter ska Microsoft samarbeta med Razer för att göra tillverkarens tangentbord och möss kompatibla med spelkonsoler i Xbox-serien. Bland annat visar läckta dokument att Razers Turrent-tangentbord och mus kan användas med Xbox One.
Det pratas även om att ge stöd för Chroma RGB så att spelarna kan ta del av ljuseffekterna som Razers produkter är kapabla till. Om det betyder förkonfigurerade ljusinställningar eller att vi kan ändra dem direkt via Xbox-konsolen återstår att se.
Dokumenten som läckt ut är inte tänkta att visas utanför en sluten krets med företag och utvecklare.
Idag finns ingen information om när stödet kan bli aktuellt för användarna, om vi får se en beta-implementation först eller hur restriktionerna för tangentbord och mus versus handkontroll ser ut.

microsoft-xbox-datormus-funktioner
Bildkälla: Windows Central
Vad vi däremot vet är att det bara ska gå att använda ett tangentbord och en mus åt gången på samma spelkonsol. Handkontroller kommer däremot att fungera precis som vanligt med en eller flera anslutna åt gången.
Upp till fem knappar på musen ska gå att använda, samt skrollhjulet i både horisontell och vertikal riktning. Spelkonsolen kan skicka en förfrågan till hårdvaran om dess kapacitet och ställa in sig efter det. Du behöver alltså inte göra olika inställningar, Xbox-konsolen ordnar allt själv.

En handkontroll måste alltid vara ansluten när du spelar – oavsett om den används eller inte.

Och inte bara med Razer-produkter. Alla tangentbord och möss som är kompatibla med operativsystemet Windows ska fungera med Xbox-serien.

Microsoft låter spelutvecklarna bestämma spelardelningen

Den kanske största utmaningen för Microsoft är hur företaget ska hantera uppdelningen av spelare som använder handkontroll och tangentbord med mus. I First-Person-Shooter-kategorin är det en klar fördel med mus eftersom precisionen är mycket bättre och rörelserna snabbare. En klar nackdel alltså för den som spelar i samma match med handkontroll.
En tänkbar lösning är att dela upp spelarna i olika matcher. De med handkontroll får sina egna medan de med tangentbord och mus hamnar i en separat match.
Vad vi känner till idag är det en uppdelning som Microsoft planerar att lägga på spelutvecklarna och hur de vill göra. Det kan alltså skilja sig mellan olika spel i framtiden; vissa blandar medan andra delar upp spelarna.

microsoft-xbox-mus-tangentbord-regler
Bildkälla: Windows Central
För att inte spelarna ska kunna fuska genom att först ansluta med en handkontroll och sedan byta till tangentbord och mus så kan spelkonsolen kolla efter hårdvara även när man spelar.
Om Microsoft faktiskt ger oss fullvärdigt stöd för både tangentbord och mus till Xbox-konsolerna kan det tas emot på flera sätt. Positivt av de som gillar FPS-spel och håller sig till PC för att kunna köra med tangentbord och mus där; negativt av andra spelare som inte vill se en fragmenterad spelarbas, uppdelad efter vad de håller i handen.
Hur ser du på stödet och kan du tänka dig att använda ett tangentbord och mus med din Xbox-konsol i framtiden? Skriv en kommentar och berätta!

Begränsat stöd för tangentbord till Xbox idag

Redan idag går det faktiskt att ansluta tangentbord till Xbox-konsolerna. Du kan inte använda det i spel, men ska du söka efter det där spelet du vill köpa, Netflix-filmen eller ett långt namn på YouTube så fungerar det utmärkt.
Vill du absolut använda tangentbord och mus redan nu finns speciella tillbehör som gör det möjligt. De är dock dyra, krångliga att ställa in och du kan inte räkna med samma precision som med PC.

Tredjepartslösningar fungerar men är långt ifrån smärtfria att använda.

Två erkänt fungerande produkter är XIM Apex och ChronusMAX Plus. De kostar runt tusenlappen att köpa och ger dig en uppsjö med valmöjligheter när du spelar. Exempelvis kan du ta en Playstation 4-handkontroll och ansluta till din Xbox-konsol, och tvärtom. Tänk på att varken XIM Apex eller ChronusMAX Plus är hundraprocentiga i sina utföranden; räkna med lagg, bristande anslutning, fördröjningar och annat otyg.
Läs mer om XIM Apex och ChronusMAX Plus här:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button