Prylar

Samsung Galaxy Tab S5e – supertunn och superlätt surfplatta

Samsung Galaxy Tab S5e är en ny Android-surfplatta. Det är den tunnaste och lättaste surfplattan hittills från den sydkoreanska tillverkaren.

Samsung Galaxy Tab S5e kan vara startskottet på en större, mer kännbar satsning på surfplattor med Android. Hittills har iPad från Apple i princip dominerat marknaden helt. Det finns helt enkelt inga andra surfplattor som kan matcha prestanda, kvalitet och pris – fram tills nu.

Nya modellen Galaxy Tab S5e är en grundmodell med de enklaste funktionerna och specifikationerna. Du kan inte förvänta dig speciellt bra prestanda, absolut inte i klass med Galaxy Tab S4. Däremot tillräckligt med kraft för alla vardagliga, enklare situationer.

Video på nya Galaxy Tab S5e

https://www.youtube.com/watch?v=tXiNj6LHcdM

Samsung har gjort en video om surfplattan i samarbete med Toronto-baserade videografen och fotografen Peter McKinnon.

I videon lyfter de bland annat fram hur smidigt och enkelt det är att redigera fotografier, även i starkt dagsljus. De lyfter även fram den inbyggda SD-kortläsaren och familjedelning av exempelvis bilder.

Du kan se hela videon ovan och är du intresserad av att se mer av Peter McKinnon finns hans YouTube-kanal här.

Samsung Galaxy Tab S5e är tunn och lätt

 • 400 gram och 5,5 millimeter tunn
 • Stor 10,5-tums OLED-skärm och fyra högtalare
 • Upp till 14,5 timmars batteritid

Det som gör surfplattan intressant är inte prestandan. Istället är det hur tunn och lätt den är. Samsung Galaxy Tab S5e har nämligen en mycket låg vikt på endast 400 gram, och tjockleken är supertunna 5,5 millimeter.

En stor del av designen består av en OLED-skärm som täcker 82 procent av framsidan. Bildförhållandet är 16:10, vilket är bra om du tittar mycket på film eller serier i surfplattan. Skärmen ackompanjeras av fyra högtalare med en i varje hörn. Baksidan i metall är tillräckligt tålig för att klara enklare stötar och slag.

Du har upp till 14,5 timmars batteritid med Galaxy Tab S5e. Åtminstone enligt de officiella siffrorna – räkna dock med betydligt kortare tid än så i praktiken. Batteriet är på 7 040 milliamperetimmar.

samsung galaxy tab s5e baksidan

Samsung Galaxy Tab S5e finns med WiFi och 4G

 • Kostar mellan cirka 4 800 och 5 400 kronor
 • Strömma video från surfplattan till en Samsung-TV
 • Använder Android 9.0 med One UI

Du kan få nya modellen med både WiFi och 4G. Den senare är ett tillval som pressar upp prislappen några hundralappar; grundmodellen med WiFi kostar från cirka 4 800 kronor, 4G-varianten från cirka 5 400 kronor.

Om du har en nyare TV-apparat från Samsung kan du ansluta surfplattan till denna. Då kan du strömma bilden från exempelvis Netflix, HBO eller YouTube direkt till den större skärmen, även högupplöst material. Galaxy Tab S5e stöder även Samsung Dex som ger ett desktop-liknande gränssnitt med stöd för tangentbord och mus, om det är något du behöver.

Den underliggande plattformen är Android med nya gränssnittet One UI. Det är speciellt designat av Samsung för att göra användningen enklare och mer intuitivt.

Personliga inställningar för flera användare

 • Upp till åtta användare på samma surfplatta
 • Barn kan använda ett speciellt barnläge

En detalj som Samsung belyser är att du kan dela en Galaxy Tab S5e med flera andra personer. Bara skapa ett konto för varje person så sparas de personliga inställningarna; de laddas för respektive person så får inloggning sker.

Upp till åtta konton kan finnas på surfplattan. De yngre användarna kan använda ett speciellt barnläge som gör att en vuxen kan kontrollera vad barnet får göra och när.

Ardelan Sohrevardi är nordisk produktchef för Tablet och Wearables på Samsung i Sverige. Han säger i ett uttalande att Samsung ser hur konsumenter främst använder sin surfplatta i hemmet och tillsammans med andra. Dessutom med krav på prestanda, underhållning och design.

Någon prestanda kommer Galaxy Tab S5e inte att ge, däremot underhållning och design.

samsung galaxy tab s5e front bak

Processor i mellanklassen och ingen S-Pen

 • Qualcomm Snapdragon 670 SoC
 • 4 GB eller 6 GB RAM
 • 64 GB eller 128 GB lagringsutrymme

Samsung Galaxy Tab S5e är utrustad med en processor från 2018. Qualcomm Snapdragon 670 är en processor i mellanklassen som ackompanjeras av 4 GB eller 6 GB RAM-minne. Mängden beror på hur mycket lagringsutrymme surfplattan har; antingen 64 GB eller 128 GB.

Processorn är mer än kapabel att driva surfplattan vid normalt bruk. Den är dock mycket långsammare än den Snapdragon 835-processor som sitter i Galaxy Tab S4. Om det är hastighet du vill ha, då är det denna som gäller istället.

Modellen har även två kameror på 13 megapixel (bak) respektive 8 megapixel (front). Vill du spela in video kan du spela in i maximalt 4K-upplösning med 30 bilder per sekund.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button