Tips

Så kör du Windows 10 på din Raspberry Pi

Raspberry Pi 3 kan nu köra Windows 10 ARM – inofficiellt. Du kan inte räkna med någon speciellt bra prestanda, men det är i alla fall praktiskt möjligt att pröva om du vill. Här berättar vi hur det går till.

Hittills har du bara kunnat köra IoT-varianten av Windows 10 på Raspberry Pi. En avskalad variant designad för Internet of Things, och knappast en version av operativsystemet som du vill använda vid vardagligt bruk.

Tack vare utvecklaren José Manuel Nieto är det nu möjligt att köra den fullstora versionen av Windows 10 ARM på Raspberry Pi. Det kräver lite arbete och inte rekommenderat för nybörjare. Men det är fullt möjligt.

Vad behöver jag för att köra Windows 10 ARM på en Raspberry Pi?

windows deployment advanced 201902

Det är enkelt att komma igång med installationen. Du laddar ner alla filer som behövs via länkarna ovan.

När nerladdningen är klar öppnar du WoA Installer-mjukvaran, klickar på Advanced och importerar Core Package-filen. Vänta tills processen är klar, välj sedan Windows 10 ARM-filen.

Om du inte har anslutet minneskortet till datorn gör du det nu. Se till att kortet visas i den vänstra rutan som indikerar vilken enhet Windows 10 ARM ska installeras på.

Klicka på knappen Deploy och vänta tills processen är klar.

Hur skiljer sig Windows 10 ARM från vanliga Windows 10?

Windows 10 ARM är i princip Windows 10, men med skillnaden att operativsystemet fungerar på datorer med ARM-processorer. Du kan köra alla dina vanliga program och appar.

Vad som händer är att dina program och appar emuleras helt osynligt i bakgrunden. Det betyder att koden tolkas av Microsofts verktyg så att alla instruktioner och funktioner kan hanteras av ARM-processorn.

Något du måste tänka på är att prestandan aldrig blir lika bra som på en traditionell, Intel- eller AMD-baserad dator. Emulering av koden gör att prestandan blir lidande, och Raspberry Pi har så klart en mycket begränsad prestanda redan från första början.

Vad ska jag använda Windows 10 på Raspberry Pi till?

Den stora frågan är så klart vad syftet är med Windows 10 på en så långsam dator som Raspberry Pi.

Du kan exempelvis köra Windows 10 så kallat headless, alltså utan en skärm, tangentbord eller mus. Efter att du gjort den första inställningen av operativsystemet.

Installera server-mjukvara för exempelvis FTP och använd din Raspberry Pi som en FTP-server mot internet.

Det är så klart mycket smartare att använda Linux för samma syfte eftersom prestandan blir bättre (bland annat). Men om du absolut vill testa så är det så klart möjligt med Windows 10 också.

Frågan är – vad tycker du att man kan göra med Windows 10 på en Raspberry Pi? Skriv en kommentar och berätta!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button