Så kör du Windows 10 på din Raspberry Pi

Raspberry Pi 3 kan nu köra Windows 10 ARM – inofficiellt. Du kan inte räkna med någon speciellt bra prestanda, men det är i alla fall praktiskt möjligt att pröva om du vill. Här berättar vi hur det går till.

Hittills har du bara kunnat köra IoT-varianten av Windows 10 på Raspberry Pi. En avskalad variant designad för Internet of Things, och knappast en version av operativsystemet som du vill använda vid vardagligt bruk.

Tack vare utvecklaren José Manuel Nieto är det nu möjligt att köra den fullstora versionen av Windows 10 ARM på Raspberry Pi. Det kräver lite arbete och inte rekommenderat för nybörjare. Men det är fullt möjligt.

Vad behöver jag för att köra Windows 10 ARM på en Raspberry Pi?

Annons

Det är enkelt att komma igång med installationen. Du laddar ner alla filer som behövs via länkarna ovan.

När nerladdningen är klar öppnar du WoA Installer-mjukvaran, klickar på Advanced och importerar Core Package-filen. Vänta tills processen är klar, välj sedan Windows 10 ARM-filen.

Om du inte har anslutet minneskortet till datorn gör du det nu. Se till att kortet visas i den vänstra rutan som indikerar vilken enhet Windows 10 ARM ska installeras på.

Klicka på knappen Deploy och vänta tills processen är klar.

Hur skiljer sig Windows 10 ARM från vanliga Windows 10?

Windows 10 ARM är i princip Windows 10, men med skillnaden att operativsystemet fungerar på datorer med ARM-processorer. Du kan köra alla dina vanliga program och appar.

Vad som händer är att dina program och appar emuleras helt osynligt i bakgrunden. Det betyder att koden tolkas av Microsofts verktyg så att alla instruktioner och funktioner kan hanteras av ARM-processorn.

Något du måste tänka på är att prestandan aldrig blir lika bra som på en traditionell, Intel- eller AMD-baserad dator. Emulering av koden gör att prestandan blir lidande, och Raspberry Pi har så klart en mycket begränsad prestanda redan från första början.

Vad ska jag använda Windows 10 på Raspberry Pi till?

Den stora frågan är så klart vad syftet är med Windows 10 på en så långsam dator som Raspberry Pi.

Du kan exempelvis köra Windows 10 så kallat headless, alltså utan en skärm, tangentbord eller mus. Efter att du gjort den första inställningen av operativsystemet.

Installera server-mjukvara för exempelvis FTP och använd din Raspberry Pi som en FTP-server mot internet.

Det är så klart mycket smartare att använda Linux för samma syfte eftersom prestandan blir bättre (bland annat). Men om du absolut vill testa så är det så klart möjligt med Windows 10 också.

Frågan är – vad tycker du att man kan göra med Windows 10 på en Raspberry Pi? Skriv en kommentar och berätta!

Annons

Senaste artiklarna

Asus Chromebook C425: Strömsnål laptop med Chrome OS & 14-tumsskärm

Asus Chromebook C425 är en bärbar dator med Chrome OS, en strömsnål Intel Amber Lake-processor och clamshell-design. Läs mer om nya datorn...

YouTube Music fungerar nu med Waze i mobilen

Nu kan du använda YouTube Music direkt i GPS-navigatorn Waze. Sen tidigare har det funnits stöd för flera andra musiktjänster – men...

Google Nest Mini 2019 – andra generationens Home Mini på gång

Väntar du på att Google ska uppgradera de smarta högtalarna Home och Home Mini? Då kanske vi har en bra nyhet till...

Google Pixel 4 & Pixel 4 XL kan få 90 Hz-skärmar och OLED

Går du och väntar på att Google ska presentera kommande mobiltelefonen Pixel 4? Då har jag några riktigt spännande rykten att berätta...

Spotify Premium for Family kan få prishöjning med 13 procent

Spotify vill höja priset på Premium for Family. Det är åtminstone indikationen de ger efter ett uppmärksammat test på den skandinaviska marknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här