Tips

Kan Samsung TV spela MKV-filer (HEVC/H.265)?

Korta svaret: Ja, nyare Samsung TV med inbyggd videospelare kan normalt spela MKV-filer. Dock finns begränsningar som gör att du inte bör använda inbyggda videospelaren till MKV-filer – här förklarar vi varför och vilka alternativen är.

  • Många moderna Samsung TV kan spela HEVC/H.265
  • Ofta är det mycket bättre med en dedikerad mediaspelare (som Apple TV eller Nvidia Shield TV)
  • Du bör inte konvertera dina MKV-filmer för Samsung TV
  • Lästips: Har Samsung TV inbyggd Chromecast?

Vilka årsmodeller av Samsung TV klarar MKV/H.265?

För att spela högupplöst 4K-videor i MKV-formatet och med videokodeken H.265 så krävs en TV-modell från 2015 eller senare, både FHD- och UHD-varianter.

Det krävs en avkodare som klarar formaten du vill spela och om det saknas så kommer videospelaren att stoppa uppspelningen med ett felmeddelande.

Samsung kan inte lösa problemet med en firmware-uppdatering. Det är fysisk hårdvara som endast kan skaffas genom att köpa en nyare TV-apparat.

Fungerar högupplöst film på min Samsung TV?

Samsung TV QLED 2019
Samsung TV QLED 2019/2020 har utmärkt stöd för MKV-uppspelning

De flesta moderna Samsung TV kan spela högupplöst film med 4K/HDR utan problem. I normalfallet kan du ansluta ett USB-minne till TV:n eller strömma filmer direkt från en nätverkslagring utan större problem.

Beroende på vilken videokodek och ljudformat som filmen har så kanske din Samsung TV inte klarar uppspelning.

Det kan vara att din TV-modell bara stöder videokodeken H.264 medan filmen använder nyare (och mycket effektivare) H.265, eller att ljudformatet är Dolby Atmos medan TV:n bara klarar Dolby Digital Plus.

Låter det knepigt? Det är inte knepigare än att du får ett felmeddelande som säger att formatet inte stöds, och sen tar det helt stopp.

Kolla manualen för att se hur och vad som gäller för just din modell. Om du inte har en i pappersform så finns alla manualer på Samsungs officiella nerladdningssida.

Min Samsung TV klarar inte MKV-filer / högupplöst film – vad gör jag?

Nvidia Shield TV v2
Nvidia Shield TV är bästa mediaspelaren på marknaden

Tacksamt nog är det enkelt att kringgå begränsningarna i videoappen på din Samsung TV – även om det är till en viss kostnad i både tid och pengar.

Om du märker att din Samsung TV inte klarar de video- och ljudformat som du vill kolla på så kan du göra något av följande:

  • Installera videospelaren VLC och testa filmerna i den (gratis)
  • Strömma filmerna till en ansluten Google Chromecast
  • Titta på filmer via mediacentret Plex
  • Anslut en mediaspelare som Nvidia Shield TV

Jag rekommenderar att du skaffar en dedikerad mediaspelare som Nvidia Shield TV.

Nvidia Shield TV har stöd för i princip alla befintliga video- och ljudformat som finns på marknaden idag. Även senaste HEVC/H.265 med 4K-upplösning och HDR. Dessutom kan Nvidia Shield TV skicka vidare högupplösta ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X till kompatibla förstärkare/soundbars om du har en sådan.

Nvidia Shield TV är tämligen dyr, men produkten levererar på precis alla punkter och är ett fantastiskt komplement för alla filmälskare. Här kan du se senaste priset för 2019 års modell.

Alternativet är så klart att använda en Google Chromecast för att strömma film från en kompatibel app i mobiltelefonen, eller att använda mediacentret Plex.

Ska jag konvertera mina MKV-filer för att spela på Samsung TV?

Nej, undvik att manuellt konvertera dina MKV-filer till format som fungerar på Samsung TV. Det är bättre att skaffa en mediaspelare eller ett mediacenter som stöder formaten du vill spela.

Anledningen? Risken är att du försämrar bildkvaliteten när du konverterar videor till andra format, och dessutom är många webbsajter som erbjuder konverteringsprogram bara ute efter dina pengar utan att leverera en smidig lösning på ditt problem.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button