Tips

Fler kommentarer på bloggen – så gör du

Tycker du att engagemanget från dina besökare inte är tillräckligt? Kanske får du flera hundra eller tusen besökare per dag till din blogg, men väldigt få kommentarer. Här är fem tips på hur du får fler kommentarer på bloggen.


Kommentera på andras bloggar

Kommenterar du på andras bloggar? Inte? Då bör du genast sätta igång med det – varje enskild kommentar du lämnar är en potentiell väg in till din webbsajt. Det är svårt att få något till att kommentera idag. Om du inte själv gör det förstår du säkert vad vi menar.
Börja med att leta efter lite mindre bloggar som matchar innehåll med din egen webbsajt. Det är bra om de har få eller inga kommentarer på de sidor du själv vill kommentera; då ökar exponeringen av din webbsajt samtidigt som du bidrar med något matnyttigt som kan locka till besök.
Välj ett av de första inläggen som exponeras mest på framsidan till att börja med. Arbeta dig därefter neråt i inlägg som matchar dina intressen, har få eller inga kommentarer, och där du känner att du kan bidra. Skriv inget krystat – det märks snabbt om du egentligen inte vill tillföra något.

Öppna för diskussioner i dina inlägg

Skriv dina inlägg så att du alltid lämnar utrymme för en diskussion kring ämnet. Undvik att sätta ett slutgiltigt ord på dina texter, och be gärna om tips och råd, eller bara mer information kring det du skriver.
Du går att göra snyggt direkt i inläggen eller längst ner, strax innan kommentarsfältet. Många WordPress-teman använder standardtexten ”Lämna en kommentar här under…” men det är knappast inspirerande för dina besökare.
Skriv därför i dina inlägg att du värderar besökarnas åsikter och kommentarer kring det berörda ämnet. Här är några förslag du kan använda:

  • Det sista ordet är inte sagt om lanseringen av XX. Vad tror du om den kommande produkten?
  • Du har nu läst mina tio favorittips kring WordPress. Vilka tips vill du dela med dig av till andra?
  • Vilka är dina förslag på kommande inlägg på vår webbsajt? Skriv här så kanske vi använder just dina tips framöver!

Du kan formulera det precis som du vill så klart. Undvik att fråga OM besökaren har några synpunkter. Förutsätt att det finns åsikter som besökarna vill dela med sig av.

Svara regelbundet på kommentarer

Svara så ofta du kan på kommentarerna du får till din blogg. Om besökarna ser att du är aktiv och ger den respons de förväntar sig ökar chansen att de skriver något.
Givetvis behöver du inte svara på alla kommentarer. Men ha som vana att alltid se över de kommentarer som kommer in och svara på de som har frågeställningar eller är av det utförligare slaget.
Ibland räcker det med ett enkelt ”tack” eller ”bra synpunkter” för att visa din uppskattning. Tänk på att varje enskilt svar kan ses av tusentals besökare, och på så vis få en större effekt än du kanske tänkt dig.

Använd kommentarerna i dina inlägg

Genom att använda dina besökares kommentarer i framtida inlägg visar du på eget engagemang och ger en tydligare väg mot exponering för besökarna. Lyft fram de bästa, mest uppskattade kommentarerna i egna inlägg och berätta för den som skrev kommentaren.
Det finns flera sätt att lyfta fram kommentarer i inlägg. Ett sätt är att uppdatera befintliga inlägg som fått kommentarer med en eller flera citat. På så vis lyfter du diskussionen i just det inlägget och tydliggör hur mycket du uppskattar engagemanget från besökarna.
Det finns ingen skam i att be besökarna kommentera för en chans att synas i inlägget.
Du kan även använda kommentarer på din webbsajt som inspiration för framtida inlägg. Hitta en kommentar som berör ett ämne du kan skriva vidare om, och skriv ett nytt inlägg. I detta kan du lyfta fram den berörda kommentaren som inspirationskälla och var noga med att nämna vem som skrivit den (be om lov först!).

Gör det enkelt att prenumerera på kommentarer

Med tillägg som ”Subscribe to Comments Reloaded” eller Discus blir det enklare för besökarna att veta om någon svarar på deras kommentarer. Ett utmärkt sätt att få återkommande besökare genom att låta dem prenumerera på kommentarer och svar.
Risken är att besökare som lämnar kommentarer glömmer bort din webbsajt och inte återkommer för att kolla eventuella svar. Det går inte att föra en diskussion eller assistera när frågeställaren redan har gått vidare och inte hittar tillbaka.
Du får inte fler kommentarer bara genom att locka besökarna att skriva – du måste svara på dem och visa en tydlig väg tillbaka till din webbsajt.


Hur gör du för att få fler kommentarer på din blogg? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button