Allmänt

Bugg i Windows 10 stoppar VPN-anslutningar

Det finns en allvarlig bugg i Windows 10 May 2019-uppdateringen som gör att datorn kan förlora kontakten till VPN-anslutningar. Det är dock inte alla som påverkas – här kan du läsa mer om kriterierna för att buggen ska påverka dig.

Buggen som Microsoft varnar för gör att Windows-tjänsten Remote Access Connection Manager (RASMAN) kan sluta fungera. RASMAN används för VPN-anslutningar i Windows 10 och måste köra i bakgrunden för att behålla en öppen anslutning.

Drabbar senaste uppdateringen med KB4501375 (OS Build 18362.207) som släpptes den 27 juni 2019.

När problemet uppstår går det inte att använda VPN-anslutningar via inställningarna i Windows 10. Däremot ska det vara möjligt att köra tredjepartsappar från VPN-tjänster som OVPN, ExpressVPN och andra som har egna appar.

För att buggen ska krascha RASMAN ska VPN-profilen som används vara konfigurerad som Always On VPN (AOVPN). Buggen påverkar inte manuella VPN-profiler eller anslutningar.

När krascher sker kan ett felmeddelande att visas i Windows. Enligt Microsofts supportsida refereras error-meddelandet ”0xc0000005” till buggen. Det kan även visas ett felmeddelande i Event View med Event ID 100 som refererar till både ”svchost.exe_RasMan” och ”rasman.dll”

Så går du runt problemet med VPN-buggen i Windows 10

Det är enkelt att gå runt problemet med VPN-buggen i Windows 10. Allt du behöver göra är att ändra ett värde i inställningarna för grupprinciper.

Så här gör du:

  1. Gå till Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Compontents
  2. Därifrån väljer du Data Collection and Preview Builds > Allow Telemetry
  3. Hitta ”Safe Policy Setting” och ändra inställningen till ”Enabled”
  4. Ändra värdet till 1 (Basic), 2 (Enhanced) eller 3 (Full)

Klart!

Eftersom Microsoft har erkänt buggen och varnar för den så kan vi räkna med en snabb buggfix via Windows Update. Om du inte känner dig alltför drabbad idag kan du helt enkelt vänta på en officiell lösning.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button