Allmänt

aptX Lossless ger musik i CD-kvalitet över Bluetooth

Qualcomm lanserar aptX Lossless. En ny teknik som är en förlängning av aptX Adaptive från 2018 och som ska ge CD-kvalitet på strömmad musik över Bluetooth.

Med aptX Lossless kan du lyssna på musik som är förlustfritt komprimerad i 16-bitars ljudformat med 44,1 kHz. Bandbredden är 1 Mbps vilket är marginellt högre än Sony LDAC:s 990 kbps.

Läs mer: Qualcomm lanserar AptX Adaptive

aptX Lossless optimerar anslutningen automatiskt

En stor fördel med aptX Lossless är att tekniken kan återställa förlorad ljuddata som förstörts av komprimering. Förutsatt att signalstyrkan mellan uppspelningsenheten och hörlurarna är tillräckligt stark.

Tekniken kan automatiskt känna av när data går förlorad på grund av komprimering och helt själv identifiera vilka förbättringar som behövs för att återställa det som gått förlorat.

64% saying that lossless audio quality is likely to influence their decision to purchase wireless earbuds

Qualcomm

Bandbredden är som ovan nämnt maximalt 1 Mbps, men eftersom den är dynamisk kan den ändras automatiskt ner till 140 kbps vid behov.

Det betyder att du alltid får optimal ljudkvalitet efter ljudförhållandet. Om det är störningar försöker aptX Lossless optimera anslutningen så att du inte upplever avbrott.

En nackdel med nya ljudtekniken är att aptX Lossless endast fungerar när både uppspelningsenheten och hörlurarna har inbyggt stöd. Du kan alltså inte ta dina gamla Bluetooth-enheter och hoppas på en uppdatering – här krävs nya, Qualcomm-drivna prylar.

Läs mer: AudioQuest DragonFly Cobalt: Bättre ljudkvalitet i dina hörlurar

qualcomm snapdragon sound logo 2021

aptX Lossless i första prylarna under 2022

Qualcomm lanserar aptX Lossless som en del av sitt nya Snapdragon Sound-program. Målet är att skapa en plattform för att levererar ”högupplöst ljudkvalitet trådlöst, men samma kvalitet som om det vore över ljudkabel”.

Enligt Qualcomm väntas de första, kompatibla enheterna släppas tidigare under 2022. Idag har tillverkaren sina befintliga ljudkretsar i hörlurar från kända märken som Audio-Technica, Sennheiser, Kabra, Bose, Anker och fler. Det är dock inte fastställt vilka som faktiskt kommer att släppa aptX Lossless-kompatibla modeller i framtiden.

Men det gäller bara för dig som använder Android eftersom Apple varit notoriskt negativt inställda till aptX-tekniken. Apple har istället valt AAC och satsar hårt på den ljudtekniken istället. Har du en iPhone och AirPods? Då kan du glömma aptX Lossless.

Source
qualcomm.com

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button