Allmänt

Qualcomm lanserar AptX Adaptive

Qualcomm lanserar AptX Adaptive som ökar ljudkvaliteten i dina Bluetooth-hörlurar. Den nya tekniken utvecklas använder variabel bitrate som kompenserar för bland annat signalbrus.

Om du använder trådlösa hörlurar i den lite dyrare prisklassen så har de säkert stöd för AptX från Qualcomm. Det är en algoritm för komprimering av högupplöst ljud utan att kvaliteten minskar.

AptX introducerades 2015 och efterföljs av nyare AptX HD – och nu presenterar Qualcomm nästa stora uppgradering av algoritmen. Med AptX Adaptive kan mängden data som skickas till hörlurarna ändras dynamiskt efter vad du lyssnar på och hur mycket signalbrus som finns runtomkring.

När du är hemma med få störningar i omgivningen kan AptX Adaptive maximera bandbredden mellan exempelvis din mobiltelefon och hörlurarna. Men är du på bussen, tåget eller ett café med många andra signalkällor minskas bandbredden för att säkra en stabil överföring av ljuddata till hörlurarna.

qualcomm aptx adaptive info

AptX Adaptive vs AptX vs AptX HD

Frågan som många säkert ställer sig är om AptX Adaptive är lika bra eller bättre än befintliga AptX och AptX HD.

Enligt Qualcomm håller sig AptX Adaptive inom en bitrate på 280 kbps och 420 kbps. Det är lägre än den maximala bitrate på 576 kbps som AptX HD klarar, men Qualcomm menar att det ändå inte är någon skillnad i ljudkvalitet.

”Vi har i princip förbättrat algoritmen så att det du fick med 576 är vad du får med 420”

Chris Havell, Qualcomm

AptX Adaptive finns redan inbyggd direkt i Android 9.0 ”Pie”, men det finns inga hörlurar som stöder algoritmen än. De första hörlurarna med stöd släpps under första halvan av 2019. Om du har en iPhone finns inget stöd för AptX Adaptive.

Och om du redan har köpt bluetooth-hörlurar och undrar om AptX Adaptive kan släppas med en uppdatering till dessa så har vi dåliga nyheter – det är inte möjligt.

Qualcomm specificerar två speciella Bluetooth Audio-krets som stöder AptX Adaptive och som måste finnas i hörlurarna: Qualcomm CSRA68100 och QCC5100, båda med stöd för Bluetooth 5.0.

Däremot är alla bluetooth-hörlurar med nya kretserna bakåtkompatibla med både AptX och AptX HD, och det är ju alltid något, även om det kanske inte är lika lockande som tvärtom.

Du kan läsa mer om Qualcomm AptX Adaptive här.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button